Journal of Kerman University of Medical Sciences، جلد ۲۱، شماره ۶، صفحات ۴۸۵-۴۹۷

عنوان فارسی تأثیر مصرف میان‌ وعده‌های ناسالم بر رژیم غذایی و خطر بروز سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعه قند و لیپید تهران
چکیده فارسی مقاله مقدمه: میان وعده‌های ناسالم حاوی مقادیر بالایی از کالری، قندهای ساده، چربی، کلسترول، نمک، افزودنی‌ها و نگهدارنده‌ها هستند. افزایش مصرف این میان وعده‌ها یکی از عوامل زمینه‌ساز شیوع چاقی، اضافه وزن و اختلالات متابولیکی محسوب می‌شود. در این مطالعه تأثیر مصرف میان‌ وعده‌های ناسالم بر رژیم غذایی و خطر بروز سندرم متابولیک پس از سه سال پیگیری در بزرگسالان تهرانی ارزیابی گردید. روش: مطالعه طولی حاضر در قالب مطالعه قند و لیپید تهران و بین سال‌های 86-1384 و 90-1387 بر روی زنان و مردان بزرگسال تهران صورت گرفت. رژیم غذایی معمول افراد با استفاده از یک پرسش‌نامه بسامد خوراک نیمه کمی (که پایایی و روایی آن تأیید شده بود) ارزیابی گردید. شاخص‌های تن‌سنجی و بیوشیمیایی نیز در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه‌گیری شد. جهت تعیین بروز سندرم متابولیک در چارک‌های مصرف میان‌ وعده‌های ناسالم، آزمون رگرسیون لجستیک (Logestic regression) با تعدیل اثر عوامل مخدوشگر مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین سن شرکت ‌کنندگان در ابتدای مطالعه 3/12 ± 8/37 سال و میانگین نمایه توده بدنی آن‌ها 5/4 ± 0/26 کیلوگرم بر مجذور متر بود. 39 درصد شرکت‌ کنندگان مطالعه، مرد بودند. انرژی دریافتی روزانه، دانسیته انرژی و دریافت چربی و سدیم در چارک چهارم مصرف میان ‌وعده‌های ناسالم بالاتر بود. روند کاهشی معنی‌داری در دریافت کربوهیدرات، کلسیم، روی، سلنیوم و فیبر رژیم غذایی، به ‌موازات افزایش مصرف میان ‌وعده‌های ناسالم مشاهده شد. افرادی ‌که در بالاترین چارک دریافت انرژی از میان ‌وعده‌های ناسالم قرار داشتند، مقادیر کمتری از غلات کامل، سبزیجات و لبنیات را مصرف کردند. پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده، خطر بروز سندرم متابولیک با مصرف میان ‌وعده‌های شور رابطه مثبت معنی‌دار و با مصرف شیرینی، شکلات و نوشابه‌های گازدار ارتباط مثبت غیر ‌معنی‌دار داشت. نتیجه‌گیری: افزایش دریافت انرژی روزانه از میان‌وعده ناسالم می‌تواند زمینه‌ساز بروز سندرم متابولیک باشد. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The Effect of Consumption of Unhealthy Snacks on Diet and the Risk of Metabolic Syndrome in Adults: Tehran Lipid and Glucose Study, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background & Aims: Unhealthy snacks contain high amounts of calories, simple sugars, fat, cholesterol, salt, additives, and conservatives. Increased consumption of these unhealthy snacks is one of the underlying factors for the prevalence of overweight, obesity, and metabolic disorders. In this study, we investigated the effects of unhealthy snacks on diet and the risk of metabolic syndrome after 3-years of follow-up in Tehranian adults. Methods: This longitudinal study was conducted within the framework of the Tehran Lipid and Glucose Study, between 2006-2008 and 2009-2011, on men and women in Tehran, Iran. Dietary intakes of participants were measured using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire at baseline. Biochemical and anthropometric measurements were assessed at baseline and 3 years later. Multiple logistic regression models with adjustment for confounding factors were used to estimate the occurrence of metabolic syndrome (MetS) in each quartile of unhealthy snacks. Results: The mean age of participants was 37.8 ± 12.3 years, and the mean of body mass index was 26.0 ± 4.5 kg/m2 . Moreover, 39% of the participants were male. Daily energy intake, dietary energy density, and total fat and sodium intake were higher in the fourth quartile of unhealthy snacks consumption. There was a significant decreasing trend in dietary intake of carbohydrate, calcium, zinc, selenium, and fiber parallel to increase in consumption of energy-dense snacks. Participants who were in the highest quartile of energy intake from unhealthy snacks consumed less whole grains, vegetables, and dairy products. After adjustment for potential confounders, the risk of metabolic syndrome had a significant positive association with salty snacks consumption, and a non-significant positive association with consumption of candies, chocolate, and soft drinks. Conclusion:Increased daily energy intake from unhealthy snacks could be a risk factor for the occurrence of metabolic syndrome.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا بهادران |
nutrition and endocrine research center and obesity research center, research institute for endocrine sciences, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

پروین میرمیران |
associate professor, national nutrition and food technology research institute, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

سحر میرزایی |
nutrition and endocrine research center and obesity research center, research institute for endocrine sciences, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

حسین دلشاد |
endocrinologist, obesity research center, research institute for endocrine sciences, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

فریدون عزیزی |
professor, endocrine research center, research institute for endocrine sciences, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jkmu.kmu.ac.ir/article_16141_aa8e722afb9a2f9dec0fe2cdac6f1a55.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/93/article-93-404916.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات