فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۱، شماره ۵۰، صفحات ۲۹۳-۳۰۸

عنوان فارسی کاهش اثر شوری و سرب ریشه گیاهچه‌های سیر (Allium sativum) با بهبود دفاع اکسیدانتی توسط سلنیوم و سولفید هیدروژن
چکیده فارسی مقاله سلنیوم و سولفید‌ هیدروژن با بهبود سیستم دفاع اکسیدانتی می‌توانند اثرات نامطلوب تنش اکسیداتیو در گیاهان را تخفیف دهند. به­منظور بهبود دفاع اکسیدانتی در ریشه گیاه سیر تحت تنش سرب و شوری با استفاده از سلنیوم و سولفید‌ هیدروژن، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار‌های آزمایش شامل سه سطح صفر، 25 و 75 میلی­مولار کلرید‌ سدیم و سه غلظت صفر، 5-10 و 3-10  مولار نیترات سرب و تخفیف‌دهندهای تنش شامل سلنیوم با غلظت 5 میلی‌گرم در لیتر سلنات سدیم، سولفید ‌هیدروژن با غلظت 200 میکرو‌مولار هیدروژن‌ سولفید ‌سدیم بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت شوری و سرب کاهش معنی‌داری در طول و وزن خشک ریشه مشاهده ‌شد. در تیمار 5-10 مولار سرب تحت شوری 75 میلی‌مولار، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانت سوپر­اکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز به­ترتیب 44/4، 76/11 و 47/10 درصد نسبت به تنش مذکور در حالت بدون سرب و 75 میلی­مولار شوری با کاربرد سلنیوم بهبود یافت. به­طورکلی سلنات سدیم و هیدروژن سولفید سدیم سبب کاهش جذب سرب در بافت ریشه و افزایش طول و وزن خشک ریشه تحت تنش شوری در غلظت سرب 5-10 مولار شدند ولی در غلظت 3-10 مولار سرب این اثر ملاحظه نشد. نتایج کلی نشان داد تأثیر سلنیوم نسبت به سولفید هیدروژن طی تنش شوری در کاهش اثرات منفی سرب مشهودتر است. به­نظر می­رسد تخفیف­دهنده سلنیوم از طریق کاهش جذب سرب و افزایش فعالیت آنزیم‌‌‌های آنتی‌اکسیدانتی گیاه سبب بهبود پارامتر­های رشدی ریشه‌ سیر تحت تنش شوری در غلظت‌های پایین سرب می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانتی، سلنات سدیم، سولفید ‌هیدروژن، شوری، محتوای سرب

عنوان انگلیسی Reducing the effect of salinity and lead on garlic (Allium sativum) seedling roots by improving oxidant defence under selenium and hydrogen sulfide
چکیده انگلیسی مقاله Selenium and hydrogen sulfide can alleviate the adverse effects of oxidative stress on plants by improving the oxidative defense system. In order to improve the oxidative defense system of garlic under lead and salinity stress by selenium and hydrogen sulfide, a factorial experiment was carried out using selenium and hydrogen sulfide in a completely randomized design with three replications. Experimental treatments included sodium chloride at three levels of zero, 25 and 75 mM, lead at three concentrations of zero, 10-5 and 10-3 M lead nitrate as well as stress ameliorators in three levels (5 mg / L sodium selenate, 200 μm sodium hydrogen sulfide and control). The results showed that with increasing salinity and lead concentration, a significant decrease in root length and dry weight was observed. In the treatment of 10-5 M lead under 75 mM salinity, the activity of antioxidant enzymes superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and catalase were 4.44, 11.76 and 10.47%, respectively, and compared to the zero lead stress and 75 mM, salinity was improved with selenium application. In general, sodium selenate and sodium hydrogen sulfide decreased the uptake of lead in root tissue whereas increased the length and dry weight of roots under salinity stress at a concentration of 10-5 M, but at a concentration of 10-3 M lead, this effect was not observed. Overall results showed that the positive effect of selenium on hydrogen sulfide during salinity stress was more evident in reducing the negative effects of lead. It seemed that selenium suppressant improved the growth parameters of garlic roots under salinity stress and low lead concentrations by reducing lead absorption and increasing the activity of antioxidant enzymes.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Antioxidant enzymes, Hydrogen sulfide, Lead content, Salinity, Sodium selenite

نویسندگان مقاله نساء قره‌باغلی | Nesa Gharehbaghli
Department of Agriculture Payame noor University, Tehran
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران

علی سپهری | Ali Sepehri
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1573-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات