مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، جلد ۲۳، شماره ۵، صفحات ۳۰۱-۳۱۰

عنوان فارسی ارتباط پروتئین دریافتی و منابع غذایی آن با پیش دیابت در زنان بزرگسال تهرانی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: پیش دیابت فرد را در معرض خطر دیابت نوع2 و بیماری‌های قلبی عروقی قرار می ­دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط پروتئین دریافتی و منابع غذایی آن با پیش دیابت در زنان بزرگسال تهرانی می­ باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر­­­ 82 زن مبتلا به پیش دیابت و 164 زن سالم 25 تا 59 سال ساکن منطقه 16 تهران، از اول مهر ماه 1399 تا  پایان آبان ‌ماه 1399، صورت پذیرفت. برای جمع‌آوری اطلاعات غذایی از پرسش‌نامه بسامد خوراک 147 موردی استفاده شد. قد، وزن، دورکمر، دور باسن و نمایه توده بدنی نمونه‌ها تعیین و فعالیت بدنی آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. پیش دیابت براساس معیار انجمن دیابت آمریکا تعریف شد. با استفاده از آزمون رگرسیون لجیستیک شرطی (بعد از تعدیل مخدوش­گر­ها) نسبت شانس پیش ­دیابت در چارک ­های پروتئین دریافتی و منابع آن تعیین گردید. یافته‌ها: میانگین سن افراد در گروه پیش­ دیابت و سالم به ترتیب 10/2±40/4 و 8/4±40/9 سال بود. نسبت شانس پیش­ دیابت در افراد با دریافت بیشتر کالری حاصل از پروتئین و مغزدانه­ ها بطور معناداری کمتر بود (0/001>P). به علاوه، رابطه­ معناداری بین درصد کالری حاصل از کربوهیدرات، چربی و سایر منابع حاوی پروتئین در هیچ­ یک از چارک­ های دریافتی دیده نشد. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درصد کالری حاصل از پروتئین و دریافت مغز دانه ­ها با پیش دیابت رابطه معنادار داشته؛ در حالی‌که ارتباط معناداری بین دریافت سایر منابع پروتئین با پیش دیابت یافت نشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پیش‌دیابت، گروه‌های غذایی، پروتئین، مغزدانه‌ها

عنوان انگلیسی The Relationship Between Dietary Protein Intake and Its Sources with Prediabetes Among Tehranian Women
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Prediabetes predisposes people to type 2 diabetes and cardiovascular diseases. This study investigated the relationship between dietary protein intake and its sources with prediabetes in Tehranian adult women. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between September 2020 and November 2020 in District 16, Tehran, by recruiting 82 women with prediabetes and 164 healthy women aged between 25 and 59 years. We used a 147-item Food Frequency Questionnaire to obtain information on food intake. The subjects' weight, height, waist and hip circumference, and body mass index were determined, and their physical activity was assessed. Prediabetes was defined based on the American Diabetes Association criteria. The odds ratios (OR) of prediabetes were assessed among quartiles of dietary protein intake and its sources using conditional logistic regression after controlling for confounders. Results: The mean age of the case and control women were 40.4±10.2 and 40.9±8.4 years, respectively. The OR of prediabetes was significantly lower in participants with a higher intake of calories derived from proteins and nuts than in other participants (P< 0.001). However, no statistically significant relationship was found between the quartiles regarding calories derived from carbohydrates, fats, and other protein sources. Conclusion: The results showed that the percentage of calories derived from proteins and nuts had a significant relationship with prediabetes among women. However, no significant relation was found between other sources of protein and prediabetes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Prediabetes, Food groups, Protein, Nuts

نویسندگان مقاله مجتبی فلاح کذابی | Mojtaba Kezabi
Department of Nutrition, Faculty of Medical Sciences and Technologies, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran,
دانشکده علوم و فناوری‌های پزشکی، دانشگاه آزاد تهران، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

شهریار اقتصادی | Shahryar Eghtesadi
Department of Nutrition, Faculty of Medical Sciences and Technologies, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran,
دانشکده علوم و فناوری‌های پزشکی، دانشگاه آزاد تهران، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

علیرضا هویدا | Alireza Howaida
Knowledge and Information Science unit, School of Health Management and Information, Iran University of Medical Sciences, Tehran, I.R. Iran
گروه علوم و اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://ijem.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3161-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات