توسعه آبزی پروری، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی تأثیرات اضافه نمودن اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی(Zataria multiflora) به جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بر شاخص های رشد و بقا و فلور میکروبی روده
چکیده فارسی مقاله مطالعات انجام گرفته پیرامون تأثیر گیاهان دارویی بر تقویت و تحریک دستگاه ایمنی آبزیان علیه عوامل بیماری زا نشان دهنده اثرات قابل توجه گیاهان دارویی در این زمینه می باشد. ارزان بودن داروهای گیاهی، عدم ایجاد عوارض جانبی برای ماهی، انسان و محیط زیست، مشوقی برای مصرف آنها در پرورش ماهی است. هدف از این تحقیق افزودن اسانس دو گیاه دارویی اکالیپتوس (Eucalyptus globules) و آویشن شیرازی(Zataria multiflora) به جیره ی غذایی و بررسی تاثیرات آنها بر شاخص های رشد و بقا و فلور میکروبی روده در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss)) می باشد. جهت انجام این تحقیق 180 عدد ماهی با میانگین وزنی 27/5 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 گروه آزمایشی (هر گروه دارای 3 تکرار) شامل شاهد(بدون استفاده از اسانس اکالیپتوس و آویشن)، تیمار 1 (استفاده از 500 میلی گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 2(استفاده از 1000 میلی گرم اسانس آویشن در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 3 (استفاده از 500 میلی گرم اسانس آویشن و 500 میلی گرم اسانس اکالیپتوس به صورت ترکیبی در 1 کیلوگرم غذا) ، تیمار 4(استفاده از 500 میلی گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) و تیمار 5(استفاده از 1000 میلی گرم اسانس اکالیپتوس در 1 کیلوگرم غذا) تقسیم شده و به مدت 8 هفته در ایستگاه تحقیقات شیلاتی سفیدرود با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. در پایان دوره فاکتورهای رشد شامل درصد افزایش وزن بدن (PBWI)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، نرخ رشد روزانه (GR)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب چاقی (K) و بررسی میزان زنده مانی (SR%) ماهیان در تیمارهای مختلف آزمایش و شاهد بررسی شدند. همچنین آزمایشات کشت میکروبی روده در محیط کشت TSA برای باکتری‌های هوازی و بی هوازی اختیاری در دمای 20 درجه سانتی گراد به مدت 3 تا 5 روز و سپس شمارش باکتریها بر اساس CFU انجام و داده ها با کمک نرم افزارهای آماری آنالیز و ارزیابی شدند. بر اساس نتایج اسانس آویشن با دوز g 5/0 در kg 1 جیره غذایی باعث افزایش شاخص های رشد و بازماندگی و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید(05/0>p). بیشترین درصد بازماندگی نیز در این تیمار دیده شد(05/0<(p. فراوانی باکتری‌های کل در روده به ترتیب در تیمارهای اکالیپتوس 1، اکالیپتوس 5/0، تیمار ترکیبی و آویشن 1 کمتر از آویشن 5/0 و شاهد بود (05/0>p). به نظر می‌رسد که با افزایش مقدار اکالیپتوس فراوانی باکتری‌های کل روده بچه ماهیان کاهش و ایمنی آن‌ها افزایش یافته است.به طور کلی نتایج این تحقیق بیان میکنند که استفاده از اسانس های گیاهی به عنوان افزودنی های غذایی می تواند در تولید ماهی سودمند بوده و قابل پیشنهاد به پرورش دهندگان و تهیه کنندگان غذای ماهی می باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)، اسانس اکالیپتوس، اسانس آویشن شیرازی، شاخص های رشد، فلور میکروبی روده

عنوان انگلیسی The study of the effects of adding Eucalyptus (Eucalyptus globules) and Thyme (Zataria multiflora) to juvenile Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet on growth factors and intestinal microflora
چکیده انگلیسی مقاله Studies which have been done about effects of herbs on reinforcing and stimulating the immune system in aquatic against pathogens indicate their considerable impacts. Herbs usage is becoming more common because they are cheap, with no side effects for fish, human and the environment. The aim of this research is to add essential oils of eucalyptus (Eucalyptus globules) and thyme (Zataria multiflora) to juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet and to study their effects on survival and growth factors and intestinal microflora. 180 fish (mean weight 5.27 gr) were divided into 6 experimental groups including: 1-The control group (commercial diet without any essential oils of eucalyptus and thyme), 2-Treatment 1 (500 mg thyme essential oil in 1 kg fish feed), 3- Treatment 2 (1000 mg thyme essential oil in 1 kg fish feed), 4- Treatment 3 (mixture of 500 mg eucalyptus essential oil and 500 mg thyme essential oil in 1 kg fish feed), 5- Treatment 4 (500 mg eucalyptus essential oil in 1 kg fish feed) and 6-Treatment 5 (1000 mg eucalyptus essential oil in 1 kg fish feed). Each group was in triplicate. The fish were fed with these diets for 8 weeks in Sefidroud Fisheries Research Station. Growth factors including PBWI, FCR, GR, SGR, K and SR were measured at the end of the feeding trial. Intestinal microbial culture experiments on TSA medium for aerobic and optional anaerobic bacteria in 20C for 3 to 5 days were conducted and the bacteria were counted (CFU) and the data were analyzed by the statistical software. According to the obtained results, adding 0/5 gr thyme essential oil in 1 kg diet led to growth factors and survival rate increase and FCR enhancement. The highest SR was observed in T1 (P>0/05). Intestinal total bacteria level in T5, T4, T3 and T2 was respectively reduced in comparison with that of from T1 and the control group (P< 0/05). It can be concluded that intestinal total bacteria decreased and immunity increased by expanding eucalyptus dosage. Results of this study reveal that use of herb essential oils, as feed additives, can be beneficial for fish production and is recommendable to fish farmers and fish feed suppliers.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Rainbow trout, Eucalyptus essential oil, Thyme essential oil, Growth factors, Intestinal microflora

نویسندگان مقاله معصومه حاجی پور | Masoumeh Hajipour
Faculty of Natural Resources, Lahijan Islamic Azad University
دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان

عباسعلی زمینی | Abbasali Zamini
Lahijan Islamic Azad University, Lahijan, Iran
دانشیار گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران، صندوق پستی : 1616

علیرضا ولی پور | Alireza Valipour
Chairman of Internal Waters Aquaculture Research Center
رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی ،ایران


نشانی اینترنتی http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-467-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات