تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۱۳، صفحات ۱۵۹۵-۱۶۰۴

عنوان فارسی بررسی عوامل مرتبط با مصرف میوه و سبزیجات در دانش‌آموزان دبیرستانی شهر اصفهان با استفاده از تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در سال تحصیلی ۱۳۹۲-۱۳۹۱
چکیده فارسی مقاله مقدمه: امروزه در میان نوجوانان، سبک زندگی کم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تحرک همراه با رژیم غذایی حاوی مقادیر کم میوه و سبزیجات و میزان بالای کربوهیدرات پیچیده و چربی به طور چشمگیری افزایش یافته است. این رفتارهای ناسالم با چاقی، دیابت نوع دو، فشار خون بالا و بیماری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های قلبی عروقی در ارتباط می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با مصرف میوه و سبزی در میان دانش آموزان دبیرستانی با استفاده از تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده (TPB) جهت شناخت متغیرهای موثری که در مداخلات مورد توجه قرار می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیرد، می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد.&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__ روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: در یک مطالعه توصیفی &__AWT_NOKT_COMMA__ndash__AWT_NOKT_COMMA__ تحلیلی در سال تحصیلی 1392-1391 با استفاده روش نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری چندمرحله&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای، 648 دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموز دبیرستانی که پرسشنامه مبتنی بر سازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده شامل: نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده، قصد و مصرف میوه و سبزیجات را تکمیل نمودند، انتخاب شدند. آنالیز آماری داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها با استفاده از آزمون&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های توصیفی، همبستگی اسپیرمن، من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون خطی انجام شد. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین سنی آزمودنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها 63/15 با انحراف معیار 02/1 بود. نتایج مطالعه نشان داد میانگین مصرف روزانه میوه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها و سبزیجات در جنس دختر به ترتیب 75/1 و36/1 و در پسران 46/1 و24/1 در روز بود. اجزای تئوری با هم دیگر به خوبی قصد مصرف میوه و سبزیجات را در دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کردند که میزان R2 حدود43% به دست آمد. کنترل رفتاری درک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده و سپس نگرش و هنجارهای انتزاعی مهم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ترین متغیرهای پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گویی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده قصد بودند. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های این مطالعه نشان می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهد که ارتقا کنترل رفتاری درک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات باید به عنوان اولویت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های ارتقا&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهنده سلامت در میان دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان در نظر گرفته شود. همچنین نتایج حاکی از آن می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد که تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند به عنوان یک چهارچوب مناسب جهت افزایش رفتارهای تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای سالم از جمله مصرف میوه و سبزیجات برای نوجوانان به کار رود. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: میوه و سبزیجات، دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان، تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Survey of factors associated with fruit and vegetable Consumption among high school students’ using the Theory of Planned Behavior in Isfahan: 2011-2012
چکیده انگلیسی مقاله Background: Sedentary lifestyles, along with diets low in fruits and vegetables, complex carbohydrates and high in fat and total energy are increasing among adolescents. These unhealthy behaviors associated with obesity, type 2 diabetes, hypertension, and heart disease. Healthful dietary behaviors, such as fruit and vegetable consumption among adolescents had been reported as inadequate. The purpose of this study was to examine factors associated with the fruit and vegetable consumption among high school students applying the theory of planned behavior (TPB) to identify influential variable that be addressed through intervention effort. Methods: In a cross-sectional study, multiple-stage randomized sampling was used to select 648 high school students in Isfahan who completed a questionnaire assessing variables of Theory of Planned Behavior (TPB): attitude, subjective norms, perceived behavior control (PBC), intention, and fruit and vegetable consumption. The statistical analysis of the data included descriptive tests, bivariate correlations, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and liner regression. Findings: The mean age of participants was 15.63 (SE=1.02) years old. Average daily fruit and vegetable intake reported that about 1.75 and 1.36 per day for girls and 1.46 and 1.25 for boys. The results indicated that the theory performs very well for the explanation of intention and accounted for 43% of the variance. Perceived behavioral control was the strongest predictor of intention, followed by attitude and subjective norms. Conclusions: The findings of this paper show that promotion of students&__AWT_NOKT_COMMA__rsquo__AWT_NOKT_COMMA__ perceived behavioral control, and intention to high fruit and vegetable consumption should be priorities of any programs aimed at promoting healthy behaviors among students. It is also concluded that planned behavior theory the may be used as a framework for promoting healthy eating behaviors among adolescents.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله fruit and vegetable, students, Theory of Planned Behavior

نویسندگان مقاله پرستو یارمحمدی | پرستو يارمحمدي
کارشناسي ارشد گروه آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت ، كارشناس پژوهشي بيمارستان كاشاني، دانشگاه علوم پزشکي شهركرد، شهركرد، ايران
کارشناسی ارشد گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ، کارشناس پژوهشی بیمارستان کاشانی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

غلامرضا شریفی راد | غلامرضا شريفي راد
استاد، گروه بهداشت عمومي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي قم، قم، ايران
استاد، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

لیلا آزادبخت | ليلا آزادبخت
دانشيار، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، گروه تغذيه جامعه، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان،
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان،

آسیه پیرزاده | آسيه پيرزاده
دانشجوي دكتري آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران
دانشجوی دکتری آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

پریسا یارمحمدی | پريسا يارمحمدي
کارشناسي ارشد فيزيولوژي جانوري، دبير زيست‌شناسي، آموزش و پرورش شهرکرد، شهرکرد، ايران
کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، دبیر زیست‌شناسی، آموزش و پرورش شهرکرد، شهرکرد، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-453&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات