تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۱۳، صفحات ۱۴۱۴-۱۴۲۶

عنوان فارسی بررسی ارتباط الگوی غذایی شبه غربی و خطر ابتلا به سندرم متابولیک در بزرگسالان شهر خرم‎آباد
چکیده فارسی مقاله مقدمه: هر چند ارتباط غذاها و مواد مغذی با سندرم متابولیک تا حدودی شناخته شده است، مطالعه الگوهای غذایی و ارتباط آن با سندرم متابولیک فواید بیشتری نسبت به بررسی ارتباط منحصراً یک یا چند ریز مغذی دارد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی شبه غربی با سندرم متابولیک در شهر خرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آباد انجام شد. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: در این مطالعه مقطعی، 973 نفر (237 مرد و 736 زن) از ساکنین شهر خرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آباد به روش نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری خوشه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای چند مرحله&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای و به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی افراد ارزیابی، وزن و قد اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. نمونه خون سیاهرگی جهت اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری سطح متغیرهای متابولیکی جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری و فشار خون اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای AHA (انجمن قلب آمریکا) تعریف شد. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: در این مطالعه نشان داده شد افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی شبه غربی قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایین&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ترین پنجک، شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم متابولیک(نسبت شانس 21/2 و فاصله اطمینان 95%: 42/1 تا 44/3) داشتند. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مطالعه حاضر نشان می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهد که الگوی غذایی شبه غربی (گوشت احشا، مارگارین، قهوه، خشکبار، شیرینی و دسر، چاشنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها، نوشابه، متفرقه، گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده) خطر سندرم متابولیک را افزایش می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Relationship between western dietary pattern and the risk of metabolic syndrome
چکیده انگلیسی مقاله Background: Although the relationship between foods and nutrients with metabolic syndrome is known to some extent, the study of dietary patterns and their relationship with metabolic syndrome have more benefits than the relationship is exclusively one or more micronutrients. So, this study was carried out to determine the relation between western dietary patterns with metabolic syndrome in Khorramabad city. Methods: In this cross-sectional study, 973 patients (237 males and 736 females) Khorramabad&__AWT_NOKT_COMMA__apos__AWT_NOKT_COMMA__s residences were selected by using of multistage cluster and randomized systematic sampling. Food intake assessment, weight and height were measured and BMI calculated. Venous blood samples were collected for measurement of metabolic variables and blood pressures. Metabolic syndrome was defined based on AHA (American Heart Association) criteria. Findings: This study showed that participants in the highest quintile of western dietary pattern in compare to the participants in the lowest quintile of western dietary pattern had more risk of metabolic syndrome (OR=2.21, CI 95%: 1.42-3.44). Conclusion: Findings of this study showed that western dietary pattern (visceral meat, margarine, coffee, nut, sweet and dessert, additives, colas, sundry, red meat, and processed meat) increases the risk of metabolic syndrome.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله ابراهیم فلاحی | ابراهيم فلاحي
دانشيار، دکتراي علوم تغذيه، مرکز تحقيقات بهداشت تغذيه، دانشکده بهداشت و تغذيه، دانشگاه علوم پزشکي لرستان ، خرم آباد، ايران
دانشیار، دکترای علوم تغذیه، مرکز تحقیقات بهداشت تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران

سجاد روستا | سجاد روستا
دانشجوي کارشناسي علوم تغذيه، گروه علوم تغذيه، دانشکده بهداشت و تغذيه، دانشگاه علوم پزشکي لرستان ، خرم آباد، ايران
دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران

امیرحسین خلخالی راد | اميرحسين خلخالي راد
دانشجوي کارشناسي علوم تغذيه، گروه علوم تغذيه، دانشکده بهداشت و تغذيه، دانشگاه علوم پزشکي لرستان ، خرم آباد، ايران
دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران

خاطره عنبری | خاطره عنبري
استاديار، دکتراي پزشکي- اجتماعي، گروه پزشکي- اجتماعي، دانشکده پزشکي، دانشگاه علوم پزشکي لرستان ، خرم آباد، ايران
استادیار، دکترای پزشکی- اجتماعی، گروه پزشکی- اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-440&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات