تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۲۱۲-۲۲۵

عنوان فارسی ارتباط دریافت میوه و سبزی و سرطان کولورکتال: مروری بر شواهد موجود
چکیده فارسی مقاله مقدمه: سرطان کولورکتال (CRC یا Colorectal Cancer) سومین سرطان شایع دنیا و جزء 5 سرطان شایع در ایران می‌باشد. کاهش فعالیت‌های فیزیکی، تغییر رژیم غذایی افراد به سمت مصرف بیشتر غذاهای پر چرب و گوشت قرمز و مصرف کمتر غلات کامل، انواع میوه و سبزی باعث افزایش سرطان کولورکتال شده است. لذا هدف از این مطالعه مروری بر مطالعات موجود در زمینه مصرف میوه، سبزی و سرطان کولورکتال می‌باشد.روش‌ها: با استفاده از
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله Background: Colorectal cancer (CRC) is the third most common cancer in the world and one of fifth most common cancers in Iran. Sedentary lifestyle and a diet rich in fat and meat, and poor in cereals, fiber, fruit and vegetable are suggested to increase the incidence of CRC. The aim of this study is to review available studies on fruits, vegetables and colorectal cancer.Methods: We searched Pub Med and Google Scholar databases with keywords Rectal cancer, Colon Cancer, Colorectal cancer, cohort study, Randomized Trial, Fruit, Vegetable. Finally 60 studies were included in this review.Findings: The risk of colon cancer in relation to fruit and vegetable consumption has been reported in epidemiologic studies. Results of studies on the effect of fruit and vegetables and adenomatous polyps are inconsistent.In cohort studies, the weaker relationship between consumption of fruits, vegetables and risk of CRC compared to the case – control studies was observed. Components or specific subgroups of fruits and vegetables are associated with CRC risk.Conclusion: Increased consumption of fruits and vegetables does not reduce colorectal cancer risk, but low consumption of fruit and vegetables is associated with increased risk of CRC. Consuming fruits and vegetables have favorable effects on health and reduced risk of other chronic diseases and their recommended daily intake.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Colorectal Cancer, Adenomatous Polyps, Fruits, Vegetables

نویسندگان مقاله فاطمه شیرانی |
PاD Student, Department of Community Nutrition,Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Ahvaz, Iran, Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

لیلا آزاد بخت |
Food Security Research Center, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran



نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/1248
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات