تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۲، شماره ۲، صفحات ۲۰۲-۲۰۷

عنوان فارسی بررسی توزیع فراوانی میزان باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین در دو بخش سفیده و زرده تخم‌مرغ‌های عرضه شده در شهر اصفهان
چکیده فارسی مقاله مقدمه: در سال‌های اخیر، شواهد متعددی از مصرف گسترده آنتی‌بیوتیک‌های گروه تتراسایکلین برای پرورش طیور در برخی از مناطق جهان مشاهده شده است و در برخی موارد، باقی‌مانده این آنتی‌بیوتیک‌ها از حدود مجاز تعیین شده فراتر رفته‌، اما تاکنون گزارش این مورد در ایران منتشر نشده است.روش‌ها: مطالعه حاضر به صورت مقطعی در پاییز سال 1393، بر روی 40 نمونه تخم‌مرغ صنعتی از برندهای مختلف و 6 نمونه تخم‌مرغ بومی که به صورت تصادفی از سطح شهر اصفهان جمع‌آوری شده بود، انجام گرفت. نمونه‌ها از لحاظ باقی‌مانده تتراسایکلین با استفاده از روش کیت اختصاصی ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه و تحلیل گردید.یافته‌ها: محدوده میزان باقی‌مانده تتراسایکلین در نمونه‌های تخم‌مرغ بین 56/0تا ppb 7/9 (میانگین ppb 1/3) به دست آمد. این مقدار در مقایسه با حداکثر مجاز باقی‌مانده (Maximum residue levels یا MRLs) تتراسایکلین در تخم‌مرغ (ppb 200) که توسط کمیته اروپا تعیین شده است، نشان دهنده مقدار مجاز باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک در نمونه‌های تخم‌مرغ بود. همچنین، بررسی جداگانه زرده و سفیده نمونه‌ها، بیانگر بالاتر بودن باقی‌مانده دارو در زرده نسبت به سفیده بود.نتیجه‌گیری: نتیجه کلی مطالعه حاکی از ایمن بودن تخم‌مرغ‌های عرضه شده در سطح شهر اصفهان از لحاظ باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تتراسایکلین، تخم‌مرغ، زرده، سفیده، آنتی‌بیوتیک، روش ELISA،

عنوان انگلیسی The Frequency Distribution of Tetracycline Residue in Yolk and Albumen of Eggs Distributed in Isfahan, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background: In recent years, extreme usage of tetracycline antibiotic in aviculture has been evidenced repeatedly in some countries. In some cases, the residue levels exceeded the maximum permitted level. However, the presence of tetracycline in eggs has not been scientifically investigated in Iran thus far. The present study was conducted in order to assess the level of tetracycline residue in egg samples distributed in Isfahan market, Iran.Methods: The present cross-sectional study was designed and conducted during autumn 2014 on 40 samples of commercially produced eggs from different brands and 6 samples of locally produced eggs. The samples were randomly collected from retail markets in Isfahan. Samples were examined using Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) commercial test kit for tetracycline residue measurement. Data were analyzed using one-way ANOVA in SPSS software.Findings: The levels of tetracycline residue in egg samples ranged from 0.56 ppb to 9.7 ppb, with an average value of 3.1 ppb. These results suggest the compliance of the detected residue levels with the permitted maximum levels established by the European committee (200 ppb). In addition, egg yolk samples showed significantly higher amounts of tetracycline than the albumen samples.Conclusion: As a major finding of this study, the eggs distributed in Isfahan maintain wide margin of safety regarding tetracycline contamination.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله عباس کمالی |
کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مریم میرلوحی |
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

محمود اعتباری |
استادیار، گروه فارماکولوژی و توکسیکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

ایوب یارمحمدی |
کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/2606
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/188/article-188-2469317.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات