|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۳، شماره ۴، صفحات ۴۸۵-۴۹۰
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی عوامل مؤثر بر مصرف روغن زیتون: مطالعه نواحی شهری و روستایی کشور |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: اهمیت مصرف روغن زیتون از بعد غذایی و اقتصادی، مطالعه در خصوص عوامل مؤثر بر مصرف آن در بین مناطق شهری و روستایی کشور را با هدف برنامهریزی و ارزیابی سیاستهای غذایی و سلامت کشور ضروری ساخت.روشها: مطالعه حاضر، با بهرهگیری از اطلاعات اقتصادی و جمعیتی خانوارهای شهری و روستایی کشور طی سالهای 1394-1383 که از گزارشهای مرکز آمار ایران استخراج شد، نقش عوامل قیمتی و غیر قیمتی مؤثر در مصرف روغن زیتون بر اساس رویکرد دادههای ادغام شده، مورد بررسی قرار گرفت.یافتهها: آزمون F Limer، برتری مدل تلفیقی بر مدل ترکیبی را نشان داد. بر این اساس، مدل با این رویکرد و نیز با توجه به وجود ناهمسانی واریانس، به صورت حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS یا Generalized least square) برآورد شد. بر اساس مقدار ضرایب برآوردی در هر دو الگوی مربوط به خانوارهای شهری و روستایی، عوامل غیر قیمتی همچون سن، سطح تحصیلات و اشتغال سهم بیشتری از مصرف در مقایسه با قیمت و بودجه داشت.نتیجهگیری: توجه به سیاستهایی چون آگاهی افراد جامعه در مورد مصرف روغن زیتون و تمرکز آموزش روی همه افراد جامعه با سطوح تحصیلات مختلف مانند آموزش همگانی در مدارس، دانشگاهها و خانههای بهداشت، در کنار بهبود سیاستگذاریها در جهت سازماندهی مناسب و رفع نواقص موجود در توزیع و فروش این محصولات، به گونهای که امکان دسترسی بیشتر اقشار مختلف جامعه به این نوع روغن فراهم گردد، اهمیت داشته و پیشنهاد میشود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Factors Affecting Olive Oil Consumption: The Case of Urban and Rural Areas of the Country |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: The importance of using olive oil in terms of nutritional and economic value, makes it necessary to study the factors affecting its consumption among urban and rural areas of the country in order to plan or evaluate food and health policies.Methods: Utilizing the economic and demographic data obtained from rural and urban households over the period of 2004-2015, which was extracted from the Iranian Statistics Center, the impact of price and non-price factors in olive oil consumption was evaluated based on the pool data analysis.Findings: F Limer test showed the superiority of the pool model on the panel model. Accordingly, the model was estimated using generalized least square (GLS) according to the existence of heterogeneity of variance. Based on the estimated coefficients in both urban and rural household patterns, non-price factors such as age, educational level, and employment shared more in oil consumption in comparison with prices and budgets.Conclusion: Attention should be paid to such policies as the awareness of the community about olive oil, and the focus of education on all people in society with different levels of education, such as public education in schools, universities, and health homes, along with improving policies for organizing deficiencies in the distribution and sale of these products in such a way as to allow more access by the various classes of people to this type of oil. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
علیرضا کرباسی | استاد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
تکتم محتشمی | استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
آزاده انیس آهنگر | دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/3116 |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/188/article-188-2469197.pdf |
کد مقاله (doi) |
10.22122/jhsr.v13i4.3116 |
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله پژوهشی اصیل |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|