علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۹۸، صفحات ۷۳-۸۴

عنوان فارسی ویژگی‌های فیزیکی شیمیایی ارقام تجاری میوه گوجه‌فرنگی کاشته‌شده در ایران
چکیده فارسی مقاله با توجه به ارزش غذایی، توسعه تکنولوژی و افزایش روزافزون مصرف  گوجه‌فرنگی و فرآورده‌های آن، شناخت دقیق از ویژگی‌های رقم‌های مختلف گوجه‌فرنگی ضروری است. باتوجه به تنوع بسیار زیاد رقم‌های گوجه‌فرنگی، نیاز است قبل از تولید هرمحصول بررسی دقیقی بر روی ویژگی‌های آن صورت گیرد تابتوان براساس نوع کاربری، بهترین رقم را پیشنهاد کرد چراکه نخستین گام در بهینه‌سازی روش‌های فرآوری، انتخاب واریته مناسب است. با این هدف، ویژگی‌های فیزیکی وشیمیایی چهار رقم گوجه‌فرنگی (کارون، 3402، LS0019 و H1015) با یکدیگر مقایسه شدند. به این منظور میزان مواد جامد محلول، کل مواد جامد، ماده خشک، pH، میزان رنگدانه‌های کاروتنوئیدی لیکوپن، β-کاروتن، لوتئین و β-کریپتوگزانتین و شاخص­های رنگی (a* ،b* ،L*)، زاویه رنگ (h)، خلوص رنگ (C)، پلی‌فنل کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی اندازه­گیری شدند. میزان مواد جامد محلول، کل مواد جامد، رنگدانه‌های کاروتنوئیدی (لیکوپن، بتا- کاروتن، لوتئین و بتا-کریپتوگزانتین)، پلی­فنول کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی رقم‌های مورد مطالعه اختلاف معنی‌دار داشتند(P< 0.05). رقم 1015 Hغنی از رنگدانه‌های کاروتنوئیدی به‌ویژه لیکوپن بود و بیشترین میزان مواد جامد، شاخص رنگی  a* ، پلی­فنول کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی را نشان داد. بنابراین می­توان نتیجه گرفت که برای مقاصد اقتصادی و تجاری مانند فرآوری و استخراج ترکیبات زیست فعال، رقم 1015 H نسبت به سایر رقم‌های موردمطالعه برتری دارد و استفاده از آن برای اهدافی همچون کشت و فرآوری توصیه می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Physicochemical characterization of different tomato commercial cultivars grown in Iran
چکیده انگلیسی مقاله The purpose of the present research was to investigate four commercial cultivars of tomato (Karoon, 3402, LS0019 and H1015) in order to determine the physicochemical attributes of the cultivar. During this investigation, fruit qualities were evaluated: Soluble solids, total solids, and moisture, pH, lycopene, β-carotene, lutein, and β-cryptoxanthin contents, color indexes (CIE a* b* L*), hue angle (h), chroma (C), total polyphenols and antioxidant activity.The amounts of total solids, a*, b*, L*, carotenoids (lycopene, β-carotene, lutein, β-cryptoxanthin), total polyphenols, and antioxidant activity (Free radical scavenging capacity, reducing power, total antioxidant capacity) remained significantly different among the investigated cultivars (p< 0.05). The results showed that the H1015 cultivar had the highest antioxidant activity and carotenoids content especially lycopene. Moreover, this cultivar had the best color indexes (highest a*) in comparison with the other cultivars, it is concluded that the H1015 cultivar is comparable to other cultivars and thus is recommended for cultivation and processing.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سبا بلقیسی | Saba Belgheisi
Dept. of Food Science, Faculty of Agricultural Engineering, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran
دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

علی معتمدزادگان | Ali Motamedzadegan
Dept. of Food Science, Faculty of Agricultural Engineering, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran
دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

جعفر میلانی | Jafar Milani
مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
Dept. of Food Science, Faculty of Agricultural Engineering, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran

لادن رشیدی | Ladan Rashidi
Dept. of Food Science & Technology, Faculty of Food Industry and Agriculture, Standard Research Institute (SRI), Karaj, Iran
گروه پژوهشی مواد غذایی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده های کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج،

علی رافع | Ali Rafe
Department of Food Science and Technology, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran
گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران


نشانی اینترنتی http://journals.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-40440-2&slc_lang=fa&sid=7
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات