علوم زراعی ایران، جلد ۴، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی تنوع ذخایر توارثی گندم دوروم برای برخی از خصوصیات زراعی و مرفولوژیکی
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی تنوع ژنتیکی گندم های دوروم مربوط به کشورهای مکزیک، ایتالیا و ترکیه، تعداد 108 ژنوتیپ در سال زراعی 77- 1376 در کرج در قالب طرح مشاهده ای ساده با شش بلوک کشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از: میانگین عملکرد سنبله، طول ریشک، تعداد دانه در سنبله، طول پدانکل، طول سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله و وزن هزار دانه. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های کشورهای مورد مطالعه از نظر اکثر صفات، اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند. همبستگی میان عملکرد سنبله با تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و تعداد سنبلچه در سنبله مثبت و معنی دار بود. رگرسیون چند متغیره خطی نشان داد که صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبلچه در سنبله تقریباً 94 درصد از تغییرات میانگین عملکرد سنبله را در این نمونه ها توجیه می نماید. نتایج تجزیه علیت نشان داد که اثر مستقیم تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه بر میانگین عملکرد سنبله مثبت و بالا می باشد ولی تعداد سنبلچه فقط اثر غیر مستقیم مثبت و بالایی از طریق تعداد دانه در سنبله بر میانگین عملکرد سنبله دارد. نتایج این بررسی حاکی از آن است که خصوصیاتی مانند تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه را می توان به عنوان شاخص هایی برای انتخاب در جهت بهبود عملکرد سنبله در گندم دوروم توصیه نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم دوروم، تنوع ژنتیکی.

عنوان انگلیسی Study of genetic variation in durum wheat germplasm for some morphological and agronomic characteristics
چکیده انگلیسی مقاله A set of 108 durum wheat accessions, selected from different origins Turkey, Italy and Mexico, were evaluated for genetic variation for some morphological and physiological characteristics. A field experiment was conducted at Karaj in 1997-1998. The characteristics under investigation were spike yield, awn length, number of grain number per spike, peduncle length, plant height, spike length, spikelet number per spike and 1000 kernel weight. Analysis of variance showed that durum wheat from different origin were significantly different for most of the characteristics. Significant correlations were found between mean spike yield and number of grain no. per spike, 1000-kernel weight and number of spikelt per spike. The results of multiplot linear regression and path analysis indicated that 94% of variation in spike yield is explained by 1000 kernel weight, grain number per spike and spikelet number per spike. The direct effect of number of grain number per spike and 1000-kernel weight on mean spike yield were positive and significant, but the effect of number of spikelet per spike on mean spike yield was indirectly through number of grain per spike. Therefore, number of grain per spike and 1000-kernel weight were the most important components measured and it is concluded that yield improvement in durum wheat would be possible by selection for these characteristics.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Durum wheat, Genetic variation

نویسندگان مقاله محمدرضا نقوی | mohammad reza


عباس شاهباز پور شهبازی | shahbaz pour shahbazi


علیرضا طالعی |



نشانی اینترنتی http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-386&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/959/article-959-195740.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده علمی - پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات