مهندسی آبیاری و آب ایران، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۵۴-۶۸

عنوان فارسی بررسی توزیع نمک تحت دو منبع نقطه‌ای و حبابی آبیاری قطره‌ای
چکیده فارسی مقاله مدیریت مناسب خاک شور نیاز به اطلاعات کافی در مورد مقدار و توزیع نمک در منطقه توسعه ریشه دارد. روش آبیاری از عواملی است که توزیع نمک را کنترل می‌کند. به دلیل اهمیت مسئله شوری در آبیاری قطره‌ای، هدف از این تحقیق بررسی کمی توزیع نمک تحت دو منبع نقطه‌ای (قطره‌چکان) و حبابی (بابلر) بوده که با سه تکرار در مزرعه‌ای واقع در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. نمونه‌ها از سه فاصله 0، 20 و 40 سانتی‌متری از خروجی‌ها و از اعماق‌20-0، 40-20، 60-40و 80-60 سانتی‌متری از سطح خاک تهیه شدند. نتایج به‌دست آمده نشان داد که بابلر با میانگین شوری 75/12 دسی‌زیمنس بر متر دارای شوری کمتری نسبت به قطره‌چکان با میانگین شوری 64/13 دسی‌زیمنس بر متر بود. عمق 40-20 سانتی‌متری با دارا بودن مقدار شوری کمتر (48/11 دسی‌زیمنس بر متر) به‌عنوان عمق عملکرد بهتر در بین اعماق اندازه‌گیری شده، به‌دست آمد. عمق 60تا80 سانتی‌متری با شوری 76/15 دسی‌زیمنس بر متر دارای مقدار نمک بیشتری نسبت به بقیه اعماق مورد نظر بود. همچنین لایه 20-0 سانتی‌متری با میانگین شوری 53/12 دسی‌زیمنس بر متر دارای شوری بیشتری نسبت به لایه 40-20 سانتی‌متری با میانگین شوری 48/11 دسی‌زیمنس بر متر بود. شوری خاک با گذشت زمان و انجام عملیات آبیاری کاهش یافت تا اینکه در آبیاری آخر، شوری خاک در قسمت آبیاری شده زیر قطره چکان (با شوری 62/3 دسی‌زیمنس بر متر) به یک پانزدهم و در زیر بابلر (با شوری 99/3 دسی‌زیمنس بر متر) به یک چهاردهم مقدار اولیه رسید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آبیاری قطره‌ای،بابلر،شوری،قطره‌چکان،نمک،

عنوان انگلیسی Study of salt distribution of point sourceand ponding source drip irrigation
چکیده انگلیسی مقاله Proper management of saline soils needs adequate information about the amount and salt distribution in the root zone. Irrigation of the factors that control the distribution of salt. This paper investigates salt distribution under two sources of dripper and bubbler. This study based on the evaporation of soil surface of a land without plant located at shahid chamran university, Ahwaz, Iran. Samples were taken from three distances 0, 20 and 40cm from the soil surface and 0-20, 20-40, 40-60 and 60-80 depths. The results showed that, the average salinity of bubbler were 12.75 dS/m that less than drippers with 13.64 salinity respectively. Among measured depth, the depth of 20 – 40 cm was known as the best working depths, the depth of 60-80 cm had the most salt with salinity of 15.76 dS/m. depth of 0-20 cm (with the average salinity of 12.53 dS/m includes more salinity than the depth of 20-40 with the average salinity of 11.48 dS/m. Soil salinity decreased by time pass and irrigation until the last irrigation, soil salinity under the dripper reached) with salinity of 3.62 dS/ m) to 1/15 and under the bubblersalinity of 3.99 dS/ m) to 1/14 of the initial amount
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله ملیحه کرمی |
آبیاری و زهکشی، دانشگاه شهید چمران

معصومه فراستی |
استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه.


نشانی اینترنتی http://www.waterjournal.ir/article_73558_05405d9ab48168150a33d87a2ff247d6.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1222/article-1222-956594.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات