پژوهش در پزشکی، جلد ۳۰، شماره ۱، صفحات ۳۱-۳۹

عنوان فارسی ارتباط تنوع گروههای غذایی مصرفی با کفایت دریافت مواد مغذی درگروهی ازمردان تهرانی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف : این تحقیق به منظور ارزیابی ارتباط بین امتیاز تنوع اقلام مصرفی در گروههای مختلف غذایی و کفایت مواد مغذی دریافتی در گروهی از مردان تهرانی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه مقطعی، 295 مرد 18 سال به بالا ساکن منطقه 13 تهران شرکت داشتند. دریافت مواد غذایی با استفاده از یک پرسشنامه یادآمد غذایی دو روزه ارزیابی شد. از شاخص‌های امتیاز تنوع غذایی (Dietary diversity score=DDS) و تنوع غذایی(Food variety=FV) استفاده شد. میانگین نسبت کفایت غذایی (Mean adequacy ratio=MAR) به عنوان شاخص کفایت تغذیه‌ای انتخاب شد و این شاخص با تقسیم مقدار مصرفی 12 ماده مغذی و انرژی بر مقدار توصیه شده آنها بدست آمد. میزان کفایت هر ماده مغذی ( Nutrient adequacy ratio=NAR ) از تقسیم مقدار مصرفی آن ماده بر مقدار توصیه شده آن به دست آمد. یافته ­ ها : میانگین سنی افراد 13 ± 40 سال و میانگین نمایه توده بدن آنها 4 ± 25 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانگین امتیاز تنوع غذایی 02/1 ± 05/6 بود. امتیاز تنوع غذایی با میانگین نسبت کفایت غذایی (05/0 p< و 3/0= r )، NAR تیامین (05/0 p< و 2/0= r )، ویتامین A (05/0 p< و 4/0= r )، کلسیم (05/0 p< و4/0= r )، فسفر (05/0 p< و 4/0= r ) و چربی کل دریافتی (05/0 p< و 4/0= r ) مرتبط بود. تنوع غلات کامل با NAR ویتامین B2 (05/0 p< و 3/0= r ) و پروتئین (05/0 p< و 3/0= r )، تنوع سبزیجات و میوه‌ها با NAR ویتامین C (05/0 p< و 3/0= r ) ارتباط داشت. در چارک چهارم امتیاز تنوع گروههای غذایی، دریافت غالب درشت مغذی‌ها و ریز مغذی‌ها در بیشترین مقدار قرار داشت. نتیجه ­ گیری : امتیاز تنوع گروه گوشت، شیر و غلات مهمترین تعیین‌کننده میانگین نسبت کفایت غذایی بود. تنوع اقلام مصرفی در گروههای غذایی مختلف یک شاخص مفید از کفایت مواد مغذی خاص بشمار می‌رود. بنابراین به منظور تعیین کفایت مواد مغذی خاص، امتیاز تنوع گروههای غذایی می‌تواند در نظر گرفته شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ، مردان، گروه غذایی،کفایت، تنوع غذایی

عنوان انگلیسی Association between variety of food groups and adequacy of nutrients in a group of Tehranian adult males
چکیده انگلیسی مقاله Background: The present study was conducted to examine the relationship between variety scores of food groups and specific nutrient adequacy in Tehranian adult men. Materials and methods: In this cross-sectional study, 295 men aged 18 years and over were included. We assessed food intake by two 24-hour recalls questionnaires. Two different dietary diversity indices dietary diversity score (DDS) and food variety (FV) score were used. Mean adequacy ratio (MAR), i.e. the mean ratio of intake to recommended amount of 12 nutrient and energy, was calculated as an indicator of nutrient adequacy. Meanwhile, nutrient adequacy ratio (NAR) was calculated. Results: The mean of age and body mass index was 40±13 years and 25±4 kg/m2. The mean of DDS was 6.05±1.02. DDS was correlated with MAR (r=0.4, p< 0.05) as well as the NAR of thiamine (r=0.2, p< 0.05), vitamin A (r=0.4, p< 0.05), calcium (r=0.4, p< 0.05), phosphorus (r=0.4, p< 0.05) and total fat (r=0.4, p< 0.05). Variety of whole grain was correlated mostly with the NAR of vitamin B2 and protein (r=0.3, p< 0.05). Variety of vegetable and fruit had the highest correlation with the NAR of vitamin C (r=0.3, p< 0.05). In the forth quartile of variety score of food groups the intake of most macro-and micronutrients were in the highest amount. Variety of meat and milk were the most important predictors of MAR. Conclusion: Variety of different food groups is a useful indicator of specific nutrient adequacy. Thus to determine the adequacy of a specific nutrient, the variety score of specific food groups can be considered.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Dietary diversity, Nutrient adequacy, Food group, Men.

نویسندگان مقاله فریدون عزیزی | azizi f
تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم
سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم (Research institute for endocrine sciences)

پروین میرمیران |


فیروزه حسینی | firoozeh hosseini


آزادبخت l میرمیران p حسینی f عزیزی f لیلا آزادبخت | azadbakht l mirmiran p hosseini f azizi f



نشانی اینترنتی http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-95&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده عمومی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات