این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 27 آبان 1404
Iranian Journal of Otorhinolaryngology
، جلد ۲۲، شماره ۴، صفحات ۱۲۳-۱۳۰
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Assessment of nutritional parameter outcome in laryngeal cancer patients undergoing laryngectomy
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: Laryngectomy in patients with laryngeal cancer can lead to the reduction of nutritional parameters. Supportive treatments and supplementary nutritional supports are recommended in all patients undergoing laryngectomy, even with acceptable preoperative nutritional indices.The aim of this study was to evaluate postoperative changes in nutritional parameters in patients with laryngeal cancer undergoing laryngectomy. Materials and Methods: In a prospective study from 2005 to 2007, 30 candidate patients for total laryngectomy in Amir Alam Hospital in Tehran were included for final diagnosis of squamous cell carcinoma (stage T4). Nutritional parameters including body mass index (BMI), serum levels of albumin, hemoglobin, total protein concentration, total lymphocyte number and percentage were assessed one week before and one month after laryngectomy. All patients used their routine dietary regimens and those who received nutritional supplementation after surgery were excluded from the study. Results: Except for white blood cell count, a significant reduction was found in BMI, lymphocyte count, serum hemoglobin, total protein and albumin levels after surgery (P< 0.001). There were no significant differences between the change in nutritional parameters after laryngectomy and the increase in age; BMI (P=0.054), hemoglobin (P=0.406), total protein (P=0.103), and albumin (P=0.132), postoperative length of hospital stay and concomitant neck dissection. Conclusion: Laryngectomy in patients with laryngeal cancer leads to the reduction of nutritional parameters but these changes do not depend on the patient's age, concurrent neck dissection and length of hospital stay; however, the supportive approaches can also be recommended in patients leaving hospital without any serious complications.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Laryngectomy, Laryngeal cancer, Nutrition state
نویسندگان مقاله
محمد تقی خورسندی آشتیانی | mohamad taghi khorsandi ashtiani
otorhinolaryngology research centre, tehran university of medical sciences, tehran, iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
نسرین یزدانی | nasrin yazdani
otorhinolaryngolgy research center, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
سیده هستی برقعی | seyedeh hasti borghei
otorhinolaryngolgy research center, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
هدایت دهقانی | hedayat dehghani
department of otorhinolaryngology, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
زهرا مختاری | zahra mokhtari
department of otorhinolaryngology, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
شیما ارسطو | shima arastoo
department of otorhinolaryngology, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://ijorl.mums.ac.ir/article_367.html
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
Original
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات