|
مجله علوم پزشکی رازی، جلد ۱۸، شماره ۹۲، صفحات ۱۵-۲۲
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی ارتباط دریافت غذایی و فاکتورهای متابولیک در بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی مزمن (۹۰-۱۳۸۹) |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی در بیماران با ضایعه نخاعی، این مطالعه برای اولین بار در این بیماران با هدف بررسی ارتباط دریافت غذایی و پروفایل سرمی در 162 بیمار ضایعه نخاعی انجام شده است. روش کار : در این مطالعه مقطعی دریافت غذایی و مقادیر سرمی متغیرهای متابولیک اندازه گیری گردید. مقایسه تفاوت دریافت رژیمی و نیز مقایسه متغیرهای سرمی با آزمون t مستقل انجام گرفت . آزمون رگرسیون چند گانه برای تعیین فــاکتورهای پیش گویی کننده پروفایل سرمی مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: مردان در مقایسه با زنان دارای میزان تری گلیسرید( (TG بالاتر و HDL -کلسترول کمتری بودند (05/0> p ). در بیماران پاراپلژی نسبت به تتراپلژی میزان کلسترول تام و LDL -کلسترول سرم به طور قابل توجهی(001/0> p ) بالاتر بود. میزان LDL سرم، همبستگی مثبت معنی داری را با سن نشان داد (05/0> p ). همبستگی مثبت معنی داری بین چربی اشباع رژیم با میزان FBS و همبستگی منفی معنی داری بین دریافت PUFA رژیم و میزان LDL – کلسترول سرم مشاهده شد. نمایه توده بدنی ،دریافت کلسترول و سطح ضایعه فاکتورهای پیش گویی کننده مثبت برای میزان کلسترول تام سرم بودند. دور کمر، سطح ضایعه و دریافت کلسترول فاکتورهای پیش گویی کننده مثبت، دریافت PUFA و سطح تحصیلات فاکتورهای پیش گویی کننده منفی برای میزان LDL سرم بودند. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر علی رغم دریافت پایین چربی اشباع و کلسترول در بیماران سالخورده، میزان LDL سرم بالاتر بود و میزان TG مردان بالاتر از زنان بود. بنابراین توجه به رژیم غذایی بیماران و تشویق آنها به عادات غذایی سالم ممکن است اثرات مفیدی روی سلامت بیماران داشته باشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
پروفایل لیپیدی، قند خون ناشتا، ضایعه نخاعی، دریافت غذایی. |
|
عنوان انگلیسی |
Relationship of dietary intake and metabolic factors in chronic spinal cord injury (2010-2011) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Studies have shown that patients with Spinal Cord Injury (SCI) are susceptible to various diseases including dislipidemia and Cardiovascular Disease (CVD). In this study for the first time, we evaluated the relationship between dietary intake and metabolic variables of 162 patients. Methods: This cross sectional study was done in Tehran University of Medical Sciences. All of the consumed food items and the variables were measured. Independent-sample t-test was used for comparison of dietary intake and serum profile. Multiple regression analysis was used to estimate predicting variables of serum variables. Results: Men as compared to women had higher triglycerides (TG) levels and lower HDL-C levels (p< 0.05). Patients with paraplegia compared to those with tetraplegia had significantly higher total cholesterol and LDL-C levels (p< 0.001). In regard to serum profile, there is a positive correlation between LDL-C levels and age (p< 0.05). Dietary intake of saturated fat showed positive correlation with FBS (p< 0.05). Moreover, there is a significant negative correlation between LDL-C levels and dietary intake of PUFA (p< 0.05). Body Mass Intake (BMI), cholesterol intake and level of trauma were positive predictors for serum cholesterol. Waist circumference, level of injury and cholesterol intake were positive predictors for serum LDL. Moreover, PUFA intake and education level were negative predictor for serum LDL. Conclusion: Despite low intake of saturated fat and cholesterol in older participants, serum LDL level was high. Male group had higher levels of TG. So, attention to dietary intake of patients with SCI and encouraging healthy dietary habits may have important effects on their health. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
حدیث صبور | hadis sabour tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
عباس نوروزی جاویدان | abbas norouzi javidan tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
فرزاد شیدفر | farzad shidfar tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
محمد رضا وفا | mohammad reza vafa tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
سمیه اطهاری نیک عزم | somayeh athari nik azm tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
فیروزه قادری | firozeh firozeh ghaderi tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
عباس رحیمی | abbas rahimi tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
حسن امامی رضوی | hassan emam razavi tehran university of medical sciences دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-1288&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
علوم تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|