این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش‌های آسیب‌ شناسی زیستی، جلد ۱۵، شماره ۱، صفحات ۲۳-۳۲

عنوان فارسی بررسی اثر ضددردی کورکومین، ماده مؤثر زردچوبه، در موش صحرایی دیابتی و ارزیابی نقش پراکسیداسیون لیپیدی
چکیده فارسی مقاله هدف: در این مطالعه اثر ضد دردی کورکومین در موش‌های صحرایی دیابتی در دو آزمون فرمالین و غوطه‌ور کردن دم در آب داغ بررسی شد. مواد و روش‌ها: موش‌های صحرایی به شش گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با کورکومین، دیابتی، دیابتی دریافت کننده سدیم سالیسیلات، و دو گروه دیابتی تحت تیمار با کورکومین (10 و 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. کورکومین 7 روز پس از تزریق استرپتوزوتوسین به‌مدت 5 هفته تجویز شد. نتایج: تیمار با کورکومین در دوز بالا موجب کاهش معنی‌دار در نمرات درد موش‌های دیابتی در مقایسه با گروه دیابتی در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین شد (05/0P
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کورکومین، دیابت قندی، درد، پراکسیداسیون لیپیدی،

عنوان انگلیسی Antinociceptive Effect of Curcumin, an Effective Constituent of Turmeric, in Diabetic Rats and Evaluation of the Involvement of Lipid Peroxidation
چکیده انگلیسی مقاله Objective: This study was designed to investigate the antinociceptive effect of curcumin in diabetic rats by using the formalin and hot tail immersion tests. Methods: Wistar rats were divided into the following six groups: control; curcumin-treated control (50 mg/kg); diabetic; sodium salicylate (SS)-treated diabetic; and two curcumin-treated diabetic groups (10 and 50 mg/kg). Curcumin was administered seven days after streptozotocin injection for a total of five weeks. Results: High-dose curcumin treatment of diabetic rats reduced the pain score in both acute and chronic phases of the formalin test (p< 0.05). SS-treated diabetic rats had a reduction in pain score only in the chronic phase of the formalin test (p< 0.05). In the hot tail immersion test, diabetic rats showed a significant reduction in tail flick latency compared to the control group (p< 0.01). High-dose curcumin treated diabetic rats showed significantly increased latency relative to untreated diabetic rats (p< 0.05). Diabetic rats also showed a significant increase in the tissue level of malondialdehyde (MDA; p< 0.01). High-dose curcumin treated diabetic rats had a significantly reduced level of MDA (p< 0.05). Conclusion: Chronic administration of curcumin could attenuate the nociceptive score in both the acute and chronic phases of the formalin test in a streptozotocin-induced experimental model of diabetes mellitus and increase thermal pain threshold. The beneficial effect of curcumin is partly attributed to attenuation of lipid peroxidation in the periphery.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Curcumin, Diabetes mellitus, Pain, lipid peroxidation

نویسندگان مقاله مهرداد روغنی | mehrdad roghani
1- neurophysiology research center, shahed university, tehran, iran2- department of physiology, faculty of medicine, shahed university, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

توراندخت بلوچ نژاد مجرد | tourandokht baluchnejadmojarad
professor, department of physiology, faculty of medicine, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)


نشانی اینترنتی http://mjms.modares.ac.ir/article_6212_7d502e383684f6e094155dbd359720a0.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات