|
نشریه پرستاری ایران، جلد ۱۶، شماره ۳۵، صفحات ۳۳-۳۷
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی عوامل مرتبط در استفاده از کلر ۱% در خانوارهای تحت پوشش خانه های بهداشت استان سیستان و بلوچستان، ۱۳۸۰ |
|
چکیده فارسی مقاله |
برابر آمار سازمان بهداشت جهانی 80 درصد بیماری های انسان به دلیل عدم دسترسی به آب سالم برای مصارف نوشیدن و یا بهداشت می باشد. اطلاعات منتشره از سوی برنامه بین المللی آب شناسی (1990-1980) که با هدف تامین آب بهداشتی برای همه اجراء شد، نشان می دهد که نزدیک به نیمی از مردم جهان به آب بهداشتی سالم دسترسی ندارند و 75% افراد در جهان سوم از وجود آب برای مصارف بهداشتی محرومند. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل مرتبط یعنی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد خانوارها در استفاده از کلر 1% و ارتباط آن با برخی از متغیرهای دموگرافیک آنها بوده است. این مطالعه مورد - شاهدی است که در آن دو گروه مورد و شاهد به شکل تصادفی براساس مصرف و عدم مصرف کلر 1% از نظر میزان آگاهی و نگرش مورد بررسی قرار گرفتند. قبل از مصاحبه میزان کلر مازاد آب مصرفی با کیت کلر سنج اندازه گیری شد و براساس کلر مازاد و گفته بهورز، خانوار در گروه مصرف کننده کلر 1% قرار گرفته است. نمونه پژوهش شامل 2100 خانوار بودند که در دو گروه مورد و شاهد براساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه، مدل رگرسیون لجستیک وکای دو استفاده شده است. یافته ها نشان داد که 5/37 درصد خانوارهائی که از کلر 1% استفاده می کردند از آگاهی کامل برخوردار بودند، این میزان در گروه شاهد 5/23 درصد بوده است، افرادی که آگاهی خوب و متوسط داشته اند بیشتر از افرادی که آگاهی ضعیف داشته اند از کلر 1% استفاده می کردند. همچنین یافته ها نشان داد که 8/98 درصد گروه مورد و 7/93 درصد گروه شاهد نگرش مثبتی به مصرف کلر 1% داشتند، آزمون آماری ارتباط معنی داری را بین نگرش و عملکرد گروه ها نشان داد (05/0> P ). نتایج نشان داد بین متغیرهای میزان آگاهی با بعد خانوار و قومیت، نگرش خانوارها با قومیت و عملکرد خانوارها با بعد خانوار ارتباط آماری معنی داری وجود داشته است. در این بررسی علل عدم استفاده از کلر 1% طعم و بوی خاص (65/37 درصد)، نداشتن کلر (64/26درصد) و نداشتن فرصت برای کلر زنی (23/18 درصد) اعلام گردید. علل استفاده از کلر 1%، پیشگیری از بیماری ها (88/68 درصد)، لزوم رعایت بهداشت (06/16 درصد) و تلفیقی از این دو مورد (06/12 درصد) اعلام شده بود. همچنین در این پژوهش بین نگرش و میزان آگاهی خانوارها ارتباط آماری معنی دار نشان داده شد (05/0> P ). با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که برنامه های آموزشی در زمینه اهمیت استفاده از کلر 1% و روش کلرزنی صحیح جهت پیشگیری از تغییرات فیزیکی نامطبوع آب تدوین و اجرا شود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
،استفاده از کلر1%،آگاهی،نگرش،عملکرد |
|
عنوان انگلیسی |
FACTORS RELEVANT TO THE USE OF 1 PERCENT CHLORINE FOR CHLORINATION IN FAMILIES |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
According to the reports of world health organization (WHO), 80 percent of human diseases are due to contaminated water either for drinking or sanitation. International water sanitation program says that 50 percent of people across the world have no access to healthy water and 75 percent of the third world population do not have water for sanitation. The present semi experimental study aims at determining factors relevant to the chlorination in the families under the coverage of health houses of Sistan and Baluchestan province. Research sample was composed of 2100 households which were under the coverage of health houses of the province. They were investigated in two groups (case and control) on the basis of stratified and random sampling. The findings indicated that 37.5. Percent of households who used 1% chlorine for chlorination, had a comprehensive knowledge about it and of which 23.5 percent belonged to the control group. The results of logestic regression indicated that those who had good or moderate knowledge, used 1% chlorine for chlorination more than the group with poor knowledge. Finding also showed that 98.8 percent in case group and 93.7 percent in the other one had a positive approach to chlorination. Furthermore, a significant correlation was established between approaches and performances of both groups (P< 0.05). Meaningful relationships existed between the level of knowledge and approaches, household and ethnicity, the performances and the size of the households (P< 0.05). Reasons for not doing chlorination were awful taste and smell (37.65%), no access to chlorine (26.64%) and time limitation to do so (18.23%), meanwhile, those who were doing chlorination mentioned that prevention of diseases (68.88%), considering sanitary principles (16.06%) and a combination of these two (12.06%) are our reasons for doing this task. To conclude, regarding the results of this study training programs should be considered to enhance awareness about the importance of chlorination and the usage method, in order to prevent undesirable physical damages due to contaminated water. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Chlorination, Knowledge, Approach, Performance |
|
نویسندگان مقاله |
ملیحه غریبی | gharibi m دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان (Islamic azad university of zahedan)
فاطمه دباغی | dabbaghi f دانشگاه علوم پزشکی ایران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)
فتیحه کرمان ساروی | kermansaravi f دانشگاه علوم پزشکی زاهدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (Zahedan university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://ijn.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-71&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
nursing| |
نوع مقاله منتشر شده |
1 |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|