مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، جلد ۱۲، شماره ۳، صفحات ۴۲-۵۰

عنوان فارسی تأثیر روغن پسته وحشی(بنه) بر چربی ها و لیپوپروتئین‏های سرم خون خرگوشهای ماده
چکیده فارسی مقاله مقدمه: از عوامل خطر در بیماری‌های عروق کرونر، اختلال در میزان لیپوپروتئین سرم و کلسترول و تری گلیسیرید پلاسما است همچنین اسیدهای چربی که از طریق خوراکی و برخی گیاهان دارویی مصرف می‌شوند در بیماری عروق کرونر نقش دارند. روش بررسی: به منظور بررسی تأثیر روغن پسته وحشی (بنه) بر روی چربی‌ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون خرگوش (به‌عنوان مدل حیوانی برای انسان) 35 قطعه خرگوش ماده سالم انتخاب و به‌طور تصادفی به 7 گروه مختلف تقسیم شدند. به هر گروه آزمایشی (شامل 5 قطعه خرگوش) درصدهای متفاوتی از روغن پسته وحشی به تنهایی و در ترکیب با روغن نباتی، روغن دنبه و کلسترول داده شد. چربی‏ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون به روش‌های متداول آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج: یافته‌های به‌دست آمده نشان داد که پس از مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپیدتام، HDL ـ کلسترول، VLDL ـ کلسترول و LDL ـ کلسترول سرم در دفعات مختلف نمونه‌گیری دارای اختلاف آماری معنی‌‌دار هستند (05/0P<) به‌طوری‌که با پیشرفت زمان مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی، روند کاهش معنی‏داری در غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپید تام، VLDL ـ کلسترول و LDL ـ کلسترول و افزایش معنی‌داری در غلظت HDL ـ کلسترول سرم دیده شد (05/0 P< ). مصرف روغن پسته وحشی به صورت مخلوط با روغن دنبه و یا روغن نباتی و کلسترول با درصدهای مختلف نشان داد که غلظت چربی‌ها و لیپوپروتئین‌های سرم خون خرگوش‌های ماده با پیشرفت زمان مصرف، تغییرات کاهشی یا افزایشی مشخص و معنی‌داری ندارند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف روغن پسته وحشی به دلیل داشتن درصد قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع و اسیدهای چرب ضروری، احتمالاً برای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی و آترواسکلروز و کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها مفید و سودمند است. مصرف روغن پسته وحشی سبب کاهش LDL ـ کلسترول و افزایش HDL ـ کلسترول سرم می‏شود. این تغییرات در غلظت لیپوپروتئین‌های سرم برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی اهمیت دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Studies on the Effects of Turpentine Oil on the Serum Concentration of Lipids and Lipoproteins of Female Rabbits
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: In order to study the effects of turpentine oil on the concentration of lipids and lipoproteins of rabbit ( as an animal model for human studies )35 healthy female rabbits were chosen and then randomly allocated into 13 groups. Different percents of turpentine oil and other oil compounds like vegetable oil, cholesterol and animal oil were given to each group ( 5 rabbits ) separately or in combination. Methods: Blood serum lipid and lipoprotein levels were analysed using routine laboratory methods. Results: According to the results, treatment with 10% and 20% turpentine oil had a significant decreasing effect on triglyceride, cholesterol, total lipid, VLDL- cholesterol and LDL- cholesterol ( P< 0.05 ) and a significant increasing effect on HDL- cholesterol (P< 0.05). On occasions which rabbits were fed a combination of different oils such as turpentine oil, animal oil and vegetable oil or cholesterol, varying results were obtained which showed significant differences with the control group in some instances and in some other occasions had no significant difference (P>0.05). Conclusion: Conclusively, results showed that treatment with turpentine oil has a significant decreasing effect on the levels of serum lipids and lipoproteins (VLDL-cholesterol and LDL- cholesterol ).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهدی صایب | m saeb


سعید نظیفی | s nazifi


عبداله میرزایی | a mirzaei



نشانی اینترنتی http://jssu.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-999&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات