مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۴۴-۵۰

عنوان فارسی اثر ضد دردی تجویز خوراکی و درازمدت سیاهدانه ((Nigella Sativa در موشهای صحرایی دیابتی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: هیپرآلژزی یکی از علایم بارز دیابت قندی در میان مدت محسوب می شود که بر کیفیت زندگی افراد مبتلا تأثیر دارد. با توجه به وجود شواهد تحقیقاتی مبنی بر اثر ضد دیابتی و ضد دردی سیاهدانه، در این بررسی اثر ضد دردی تجویز خوراکی سیاهدانه در موشهای صحرایی دیابتی القاء شده توسط استرپتوزتوسین در مراحل حاد و مزمن آزمون فرمالین مورد ارزیابی قرار گرفت. روش بررسی: این مطالعه از نوع تجربی است که بر روی موشهای صحرایی نر (n = 60) انجام و موشها به طور تصادفی به شش گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با سیاهدانه، کنترل دریافت کننده سدیم سالیسیلات، دیابتی، دیابتی دریافت کننده سدیم سالیسیلات، و گروه دیابتی تیمار شده با سیاهدانه تقسیم شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار، با سیاهدانه نیز پودر مخلوط شده این گیاه را با غذای استاندارد موش (25/6%) دریافت نمودند. برای آنالیز آماری از آزمون One-way ANOVA استفاده گردید. نتایج: نمرات درد در موشهای دیابتی پس از گذشت دو ماه در دو فاز حاد و مزمن به دنبال تجویز کف پایی فرمالین بیشتر از موشهای کنترل بود (p = 0.031 و p = 0.034) و درمان با سیاهدانه به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار در نمرات درد در مقایسه با گروه دیابتی در مراحل حاد و مزمن گردید (p = 0.008 و p = 0.009). ضمناً با تجویز سدیم سالیسیلات به موشهای دیابتی، کاهش معنی دار در نمره درد فقط در مرحله مزمن آزمون فرمالین مشاهده گردید (p = 0.009). از طرف دیگر کاهش معنی دار در نمرات درد در گروه کنترل تیمار شده با سیاهدانه در مقایسه با گروه کنترل نیز در هر دو فاز مشاهده گردید (p = 0.046 و p = 0.039). نتیجه گیری: تجویز خوراکی سیاهدانه به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار میزان احساس درد در مدل تجربی دیابت قندی القا شده توسط استرپتوزوتوسین گردیده و می تواند به عنوان یک درمان پتانسیل و کمکی در هیپرآلژزی دیابتی مطرح گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Analgesic Effect of Chronic Oral Administration of Nigella Sativa Seeds in Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Hyperalgesia is considered as one the marked signs of subchronic diabetes mellitus that could affect the life style of patients. Considering the evidence on the antidiabetic and analgesic effects of Nigella sativa (NS), this study was designed to investigate the analgesic effects of NS on formalin-induced nociceptive responses (standard formalin test) in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. Methods: In this experimental study, male rats (n = 60) were randomly divided into control, NS-treated control, diabetic, sodium salicylate (SS)-treated diabetic, and NS-treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotocin was used at a single dose. The treatment groups received oral administration of NS seed-mixed pelleted food (6.25%) for two months. Results: Diabetic rats exhibited a higher score of pain at both phases of the formalin test (p = 0.031 and p = 0.034 respectively) and NS-treated diabetic rats exhibited a lower nociceptive score as compared to untreated-diabetic ones at both acute and chronic phases (p = 0.008 and p = 0.009 respectively). Meanwhile, SS administration significantly reduced pain score only during the chronic phase of the test (p = 0.009). On the other hand, NS administration in control rats caused a lower nociceptive score as compared to untreated controls (p= 0.046 and p = 0.039). Conclusion: Two-month oral administration of NS seeds can attenuate nociceptive scores in an experimental model of diabetes mellitus and therefore could be considered as a potential treatment for painful diabetic neuropathy
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهرداد روغنی | m roghani


توراندخت بلوچ نژاد مجرد | t baluchnejadmojarad


معصومه سجادی | m sajadi


الهه کاوندی | e kavandi


فاطمه کارگر شریف | f kargar sharif



نشانی اینترنتی http://jssu.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-753&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات