|
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، جلد ۱۸، شماره ۴، صفحات ۳۳۷-۳۴۷
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی تأثیر مصرف سیر بر ریشه کنی عفونت هلیکوباکترپیلوری |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: درمان های موجود در ریشه کنی باکتری هلیکوباکترپیلوری، درمان سه تایی است که دارای یک سری عوارض جانبی می باشد و دیگری درمان چهارتایی است. در این روشها، هلیکوباکترپیلوری به راحتی در مقابل آنتی بیوتیک های مصرفی مقاوم می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثرات مصرف سیر بر روی عفونت هلیکوباکترپیلوری انجام شد. روش بررسی: این مطالعه، به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شاهد دار به مدت هشت هفته بر روی بیماران سرپایی مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری انجام شد. گروه مورد روزانه 4 گرم پودر سیر و گروه شاهد روزانه دو کپسول دارونما مصرف کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، تست اوره ی تنفسی و آندوسکوپی فوقانی و خون گیری از بیماران جهت اندازه گیری شاخص های التهابی انجام شد. نتایج: در ابتدای مطالعه، تست اوره ی تنفسی برای تمام بیماران شرکت کننده مثبت بود. در پایان این مطالعه، نتیجه حاصل ازتست اوره تنفسی در 87% بیماران گروه مورد و 73% بیماران گروه شاهد منفی گزارش شد که نشان دهنده ی میزان بیشتر ریشه کنی عفونت در گروه مصرف کننده پودر سیر بود. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاکی از آن است که توصیه به مصرف پودر سیر می تواند در کنار تجویز آنتی بیوتیک به کاهش عفونت و ریشه کنی بیشتر این باکتری کمک کند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
هلیکوباکترپیلوری- سیر- ضد باکتری ها |
|
عنوان انگلیسی |
Study of the Role of Garlic Consumption in Helicobacter Pylori Eradication |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: There are various ways to treat H.pylori infection, such as triple-therapy and quadruple therapy for two weeks. However, these treatments have some side effects and Helicobacter pylori easily become resistant to these antibiotics. Some studies have confirmed a relationship between consumption of garlic and reduction in Helicobacter pylori infection, whereas some others have rejected this relationship. Therefore, this present study was performed to determine the effects of garlic on Helicobacter pylori infection. Methods: This trial was performed in a randomized, case-controlled design on outpatients diagnosed with Helicobacter pylori infection. The patients in the case group took four grams of garlic powder daily (two tablets each containing two grams of garlic powder) whereas the patients in the control group took two placebo tablets (each containing two grams of white flour). In order to confirm the presence of Helicobacter pylori infection, urea breath test was taken, and in order to examine the presence of inflammation and/or ulcer in stomach, esophagus and duodenum, upper endoscopy was performed at the beginning and the end of the study. Results: At the beginning of this study, all the patients had positive urea breath test. At the end of this study, the results of urea breat*- test showed that Helicobacter pylori infection was negative in 87% of the case group and 73% of control group showing eradication of Helicobacter pylori infection. However, this difference was not significant statistically when compared to the control group (P= 0.36). Conclusion: These findings suggest that taking garlic powder along with prescribed antibiotics can help in reducing Helicobacter pylori infection. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Helicobacter Pylori, Garlic, Anti- Bacterial Agents |
|
نویسندگان مقاله |
مرضیه قبه | m ghobeh
راهبه شاکرحسینی | r shaker hosseini
لیدا نوایی | l navai
داریوش میر ستاری | d mir sattari
بهرام رشیدخانی | b rashid khani
محمد فهمیده نوروزی | m fahmideh norouzi
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jssu.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-943&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|