مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۲، شماره ۹۱، صفحات ۸۸-۹۸

عنوان فارسی تأثیر آموزش بر دانش تغذیه‌ای و مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات در سالمندان: مبتنی بر الگوی مراحل تغییر
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: اجرای برنامه‌های آموزشی برای ارتقاء دانش سالمندان در زمینه تغذیه مناسب و اصلاح الگوی مصرف غذای آن‌ها ضروری است. الگوی مراحل تغییر، یکی از روش‌های شناسایی و تغییر رژیم غذایی است. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر آموزش بر مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات و دانش تغذیه‌ای سالمندان شهرستان گیلان غرب در سال 1389 انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه نیمه تجربی حاضر، با مشارکت 150 نفر سالمند 60 سال و بالاتر انجام شد. افراد به روش نمونه‌گیری منظم انتخاب و به تعداد مساوی در دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل دو پرسشنامه بود: 1- پرسشنامه دانش تغذیه‌ای و 2- پرسشنامه مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات. پس از انجام پیش آزمون، افراد بر اساس مراحل تغییر در 5 گروه تقسیم شدند و مداخله آموزشی به روش‌های بحث گروهی و سخنرانی با استفاده از پمفلت و پوستر برای گروه‌های مختلف (دو جلسه برای مراحل پیش تفکر، تفکر و آمادگی و یک جلسه برای مراحل عمل و نگهداشت) در مراکز بهداشتی درمانی انجام شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 17 و با استفاده از شاخص‌های مرکزی، آزمون‌های تی زوج و مستقل، آنالیز واریانس یک‌طرفه و مربع کای تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین سن افراد در گروه آزمون 12/4 ± 2/65 و در گروه شاهد 91/3 ± 4/65 بود که اختلاف معنی‌داری بین دو گروه مشاهده نشد. قبل از مداخله آموزشی، بین متغیرهای جمعیت شناختی، نمره دانش و مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات در دو گروه مداخله و شاهد اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. میانگین نمره دانش در گروه آزمون پس از مداخله آموزشی (از 4/2 ± 83/7 به 34/2 ± 4/10) افزایش پیدا کرد (001/0>p). مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات نیز افزایش داشت و در مقایسه با قبل از مداخله، به سوی مراحل انگیزشی (آمادگی) و فعال‌تر (عمل) سوق داده شد. استنتاج: بر اساس نتایج پژوهش حاضر اجرای برنامه آموزشی بر اساس الگوی مراحل تغییر، تأثیر مثبتی در ارتقاء آگاهی تغذیه‌ای و مراحل تغییر مصرف میوه و سبزیجات داشته است. از آن‌جا‌که سلامت سالمندان از اولویت‌های بهداشتی جامعه است، طراحی و اجرای چنین برنامه آموزشی جهت ارتقاء رفتارهای تغذیه‌ای این قشر ضروری می باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الگوی مراحل تغییر، آموزش تغذیه، سالمندان

عنوان انگلیسی Effect of Education on Nutritional Knowledge and Stages of Fruit and Vegetable Intake in Geriatrics According to Stages of Change Model
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Educational programs are of great importance to enhance geriatrics nutritional knowledge and improve their food consumption pattern. The stage of change model (Transtheoretical model) is one of the methods to identify and adjust dietary pattern. This study was conducted to determine the effects of Transtheoretical educational model on nutritional knowledge of geriatrics in Gilane-gharb, 2010. Materials and methods: This quasi-experimental study was conducted on 150 people ≥60 years of age. The participants were selected through systematic sampling method and were divided into two groups of experimental and control, both consisting of 75 individuals. In this survey general nutrition knowledge questionnaire and also stages of fruit and vegetable consumption questionnaire were used. After implementing pre-test, according to stages of change, the participants were divided into five groups. Then educational interventions were performed for all groups in health centers through group discussions, an informative booklet and food pyramid poster. The educational sessions included two sessions for pre-contemplation, contemplation and preparation followed by one session for action and maintenance. The data was analyzed using SPSS17, central tendency indices, independent and paired t-test, one way ANOVA and chi-square tests. Results: The mean age of participants in experimental and control groups were 65.2 ± 4.12 and 65.4 ± 3.91, respectively. Before educational intervention, two groups were not significantly different regarding demographic variables, knowledge scores and stages of fruit and vegetable consumption. In this study the mean score of knowledge in experimental group before the intervention was 7.83±2.4 which increased significantly to 10.4 ± 2.34 (P< 0.001). Moreover, the stages of fruit and vegetable intake increased toward motivational (preparation) and more active (action) stages. Conclusion: The findings prove the positive effects of educational program based on the stages of change model on nutrition knowledge and the stages of fruit and vegetable consumption. Promoting the health status of geriatrics is one of the main concerns of health authorities. Therefore, developing such educational programs could improve nutritional behaviors of this age group.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Stages of change model, nutrition education, geriatrics

نویسندگان مقاله مهدی خزلی | mehdi khezeli
کرمانشاه دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه (Kermanshah university of medical sciences)

علی رمضانخانی | ali ramezankhani


محمود بختیاری | mahmood bakhtiyari



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1768-19&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده طب سالمندان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات