این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
Iranian Journal of Microbiology
، جلد ۶، شماره ۵، صفحات ۳۴۵-۳۴۹
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Prevalence of enterotoxigenic Staphylococcus aureus in organic milk and cheese in Tabriz, Iran.
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Staphylococcal food poisoning is a gastrointestinal disease, which is caused by consumption of contaminated food with enterotoxins produced by Staphylococcus aureus (SEs). Milk and its products are known sources of food borne diseases. This study was carried out to evaluate the prevalence of enterotoxigenic S. aureus strains in organic milk and cheese in Tabriz - Iran. Materials and Methods: A total of 200 samples (100 milk samples and 100 cheese samples) were collected from farms and milk collection points in Tabriz - Iran. The samples were cultured and identified by standard bacteriological methods, then PCR was performed to detect sea gene. Results and Conclusion: Staphylococcus aureus was found in 27% of all samples (milk and cheese). Results of PCR showed that 12.96% of S. aureus isolates possessed sea gene. It suggested the potential public health threat of S. aureus resulting from contamination of dairy products. So, efforts are required to improve safety standards for preventing staphylococcal food poisoning.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Cheese,Enterotoxin,Organic Milk,Staphylococcus aureus
نویسندگان مقاله
یلدا رهبر سعادت | yalda rahbar saadat
department of microbiology, faculty of basic and medical science, islamic azad university, zanjan branch, zanjan, iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
عباسعلی ایمانی فولادی | abbasali imani fooladi
applied microbiology research center, baqiyatallah university medical of sciences, tehran, iran.
دکتر رضا شاپوری | reza shapouri
department of microbiology, faculty of basic and medical science, islamic azad university, zanjan branch, zanjan, iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
میرمحسن حسینی | mirmohsen hosseini
department of microbiology, faculty of basic and medical science, islamic azad university, zanjan branch, zanjan, iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
دکتر زهرا دیلمی خیابانی | zahra deilami khiabani
department of microbiology, faculty of basic and medical science, islamic azad university, zanjan branch, zanjan, iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
نشانی اینترنتی
http://ijm.tums.ac.ir/index.php/ijm/article/view/373
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
Articles
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات