این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تنش‌های محیطی در علوم زراعی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۳۳۱-۳۴۳

عنوان فارسی اثر تنش شوری بر خصوصیات رویشی و عملکرد کمی و کیفی ارقام مختلف کلزا
چکیده فارسی مقاله مقدمه در مناطق خشک و نیمه­خشک دنیا فشار فزاینده­ای برای استفاده از آب­ های شور با کیفیت پایین جهت آبیاری وجود دارد. در نتیجه شناسایی ارقام و گیاهان مقاوم به شوری ضروری می­باشد. مواد و روش ­ها به منظور بررسی اثر چهار سطح شوری آب آبیاری (1.15، 4، 7 و 10 دسی­زیمنس بر متر) بر صفات فنولوژیکی، مورفولوژیکی، اجزاء عملکرد، عملکرد، روغن و کارایی مصرف آب چهار رقم کلزا (سه رقم هایولا 4815، 308 و 401 و رقم RGS 003)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در محیط نیمه­کنترل شده انجام گرفت. به منظور جلوگیری از اثرات سمی برخی یون­ها، جهت تهیه سطوح مختلف شوری از ترکیب نمک­های مختلف با نسبت وزنی برابر استفاده گردید. یافته ­ها نتایج تجزیه واریانس نشان داد عامل رقم صفات روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه فرعی، ارتفاع اولین خورجین، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، طول خورجین، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و شاخص برداشت را تحت تأثیر قرار داد. بر اساس آزمون مقایسه میانگین­ ها، بیشترین تعداد روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه فرعی، ارتفاع اولین خورجین و قطر ساقه در رقم RGS مشاهده گردید. با توجه به همبستگی مثبت معنی­دار روز تا رسیدگی با صفت تعداد روز تا گلدهی (**0.58r=)، اختلاف ارقام مختلف از نظر این دو صفت از الگوی مشابهی تبعیت نمود. تعداد شاخه فرعی ارقام RGS و هایولا 401 به طور متوسط 25/2 عدد در هر بوته کمتر از دو رقم دیگر بود و این اختلاف از نظر آماری معنی­دار بود. وجود همبستگی منفی معنی­دار بین تعداد شاخه فرعی با تعداد روز تا گلدهی (**0.51-r=) نشان داد که کوتاه شدن دوره رشد رویشی منجر به کاهش تعداد شاخه فرعی می­گردد. ارقام RGS و هایولا 4815 با 0.629 و 0.381 سانتی­متر به ترتیب بیشترین و کمترین قطر ساقه را دارا بودند. مقایسه میانگین­ها نشان داد که تغییرات ارقام مختلف از نظر طول خورجین و تعداد دانه در خورجین به علت همبستگی مثبت معنی­دار این صفات با یکدیگر (**0.60r=) از الگوی مشابهی برخوردار بود. بیشترین طول خورجین، تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه در رقم هایولا 401 و بیشترین تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت و کارایی مصرف آب دانه در رقم هایولا 308 مشاهده شد. با توجه به همبستگی مثبت معنی­ دار عملکرد دانه با تعداد خورجین در بوته و تعداد شاخه فرعی از یک سو و برتری قابل توجه رقم هایولا 308 نسبت به سایر ارقام از نظر این صفات از سوی دیگر، اختلاف معنی­دار عملکرد و کارایی مصرف آب دانه رقم هایولا 308 را می­توان به توانایی این رقم در ایجاد تعداد خورجین در بوته و تعداد شاخه فرعی بیشتر نسبت به سایر ارقام مربوط دانست. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثر شوری بر روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه فرعی، ارتفاع اولین خورجین و تعداد بوته در خورجین معنی­ دار بود. افزایش شوری از 1.15 به 10 دسی­زیمنس بر متر در همه ارقام به افزایش معنی­ دار تعداد روز تا گلدهی (6 روز) و کاهش معنی­ دار تعداد روز تا رسیدگی (بجز در رقم RGS) منجر شد. نتایج مقایسه میانگین­ها نشان داد که افزایش شوری آب آبیاری از 7 به 10 دسی­زیمنس بر متر منجر به کاهش صفات ارتفاعی بوته گردید. شوری موجب کاهش معنی­دار تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت و کارایی مصرف آب دانه گردید ولی تاثیر معنی­ داری بر قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه نداشت. افزایش شوری از 1.15 (تیمار شاهد) به 10 دسی­ زیمنس بر متر موجب کاهش معنی­دار کارایی مصرف آب دانه و روغن به ترتیب به میزان 50 و 25 گرم بر مترمکعب گردید. برهمکنش شوری و رقم بر تعداد روز تا رسیدگی، طول خورجین و عملکرد و کارایی مصرف آب روغن معنی­دار بود که نشان می­دهد واکنش ارقام مختلف کلزا به سطوح شوری از نظر این صفات متفاوت است. بر این اساس، در حالی که افزایش شوری منجر به کاهش تعداد روز تا رسیدگی ارقام مختلف هایولا گردید، در رقم RGS افزایش این صفت را به دنبال داشت. در سطوح شوری کم (1.15 و 4 دسی ­زیمنس بر متر) رقم هایولا 4815 و در سطوح شوری زیاد (7 و 10 دسی ­زیمنس بر متر) رقم هایولا 401 کمترین عملکرد و کارایی مصرف آب روغن را داشتند در حالی که بیشترین میزان این صفات در رقم هایولا 308 در سطح شوری 4 دسی ­زیمنس بر متر به دست آمد. نتیجه ­گیری با توجه به عدم برهمکنش شوری و رقم بر عمده صفات مورد بررسی، توانایی ارقام مختلف از نظر تحمل به شوری یکسان ارزیابی می­شود. همچنین از میان چهار رقم مورد بررسی، رقم هایولا 308 به عنوان رقم برتر پیشنهاد می­گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله روغن، عملکرد، فنولوژی، کارایی مصرف آب، مورفولوژی،

عنوان انگلیسی Effect of salinity stress on growth characteristics and quantitative and qualitative traits of different cultivars of canola
چکیده انگلیسی مقاله Introduction There is an increasing pressure to apply low quality brackish water for irrigation in the arid and semi- arid areas of the world. Consequently, there is a demand to identify the salt tolerant of conventional crops and varieties. Materials and methods In order to investigate the effect of four salinity levels of irrigation water (including 1.15, 4, 7 and 10 dS.m-1) on phonology, morphology, yield component, yield, oil and water use efficiency of different cultivar of canola (Hyola 4815, 308 and 401 and RGS 003), an experiment was designed as factorial based on complete randomized blocks with 3 replications. Pot experiment was conducted in a semi- controlled environment. In order to avoid toxic effects of some ions, different levels of salinity were prepared with equal weight ratios composition of different salts. Results and discussion The results of analysis of variance showed that the canola cultivar significantly affected days to flowering, days to maturity, plant height, height of the first secondary branch, height of the first silique, stem diameter, secondary branch number, silique length, silique number per plant, seed number per silique, 1000 seed weight and harvest index. Means comparison test indicated that the RGS cultivar had the highest value in aspect of days to flowering, plant height, height of the first secondary branch, height of the first silique and stem diameter. Given the significant positive correlation (r=0.58**) between the number of days to flowering and days to maturity, cultivars differences from the pattern of change of these traits were similar. The RGS and Hyola 401 cultivars had an average of 2.25 secondary branches less than other cultivars and this difference was significant. Significant negative correlation between number of secondary branches and days to flowering (r=-0.51**) showed that shortening the length of vegetative growth resulted to reduce the number of secondary branches. The RGS and Hyola 4815 cultivars had the highest and lowest stem diameter with 0.629 and 0.381 cm, respectively. Means comparison showed that cultivars differences of silique length and seed number per silique because of positive correlation between them(r=0.60**) were followed the same trend. Highest value of silique length, seed number per silique and 1000 seed weight were found in Hyola 401 cultivar. However, maximum values of silique number per plant, seed yield, biological yield, harvest index and seed water use efficiency have been seen in Hyola 308 cultivar. Regarding to positive correlation between seed yield with number of silique per plant and number of secondary branches on the one hand and remarkable advantage of Hyola 308 compared with other cultivars in aspect of these traits on the other hands, significant superiority of seed yield of Hyola 308 can be attributed to its more ability for production of silique and secondary branch. On the base of analysis of variance results, the salinity effect was significant on days to flowering, plant height, the height of the first secondary branch, height of the first silique and seed number per silique. Increase of salinity from 1.15 up to 10 dS.m-1 led to significant increase of days to flowering (6 days) in all cultivars and significant reduction of days to maturity in all cultivars except RGS. Results of means comparison showed that increase of irrigation water salinity from 7 up to 10 dS.m-1 led to significant reduction of plant height traits. The salinity significantly decreased number of seeds per silique, seed yield, biological yield, harvest index and oil yield. However, reduction of stem diameter and number of silique per plant and increase of 1000 seed weight and number of secondary branches were not significant. Increasing the salinity from 1.15 (control treatment) up to 10 dS.m-1 resulted in significant reduction of seed and oil water use efficiencies about 50 and 25 gr.m-3, respectively. Interaction effect between salinity and cultivar was significant on number of days to maturity, silique length, oil yield and oil water use efficiency that shows responsibility of rapeseed cultivars to different levels of salinity in terms of these traits is different. Accordingly, while increasing salinity resulted reduction in number of days to maturity in different varieties of Hyola, it was increased in the RGS cultivar. Hyola 4815 and 401 cultivars had lowest oil yield and oil water use efficiency in low (1.15 and 4 dS.m-1) and high (7 and 10 dS.m-1) water salinity levels, respectively. However, highest values of oil yield and oil water use efficiency observed in Hyola 308 cultivar in water salinity 4 dS.m-1. Conclusion Results showed that due to the lack of interaction between salinity and cultivar in respect of many traits, the tolerance of different varieties to salinity was evaluated the same. Also, among the four studied cultivars, the Hyola 308 cultivar is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Morphology, Oil, Phonology, Water Use Efficiency, Yield

نویسندگان مقاله کامی کابوسی |
گروه کشاورزی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی گرگان (Islamic azad university of gorgan)

محمد شامیاتی | شامیاتی
گروه کشاورزی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی گرگان (Islamic azad university of gorgan)


نشانی اینترنتی http://escs.birjand.ac.ir/article_588_fefa463e1f58cc4da0218f9e364ef59d.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2420/article-2420-426136.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات