تحقیقات مرتع و بیابان ایران، جلد ۲۱، شماره ۲، صفحات ۱۸۹-۱۹۷

عنوان فارسی بررسی کیفیت علوفه پنج گونه مهم از گندمیان دائمی در سه مرحله فنولوژی مراتع ییلاقی استان گلستان (مطالعه موردی: مرتع سرعلی‌آباد گرگان)
چکیده فارسی مقاله تعیین کیفیت علوفه یکی از مهمترین عواملی است که برای مدیریت صحیح مراتع لازم است. گونه‌های مرتعی در مکان‌ها و زمان‌های مختلف، کیفیت علوفه متفاوتی دارند. در این تحقیق کیفیت علوفه پنج گونه از گندمیان مهم مرتعی Bromus tomentellus، Poa angustifolia، Festuca ovina، Agropyron intermedium و Agropyron trichophorum در مراتع ییلاقی استان گلستان در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گل‌دهی و رسیدن بذر مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور در هر مرحله فنولوژیکی پنچ تکرار از هر گونه برداشت شد. فاکتورهای کیفی پروتئین خام (CP)، دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF)، الیاف خام (CF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) در آزمایشگاه اندازه‌گیری شدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با نرم‌افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج بدست آمده نشان داد که کیفیت علوفه هر پنج گونه با هم تفاوت معنی‌داری در سطح پنج درصد داشتند، همچنین بین مراحل مختلف رشد نیز اختلاف معنی‌داری در سطح پنج درصد وجود داشت. در بین گونه‌های مورد بررسی گونه Bromus tomentellus بالاترین کیفیت علوفه و پایین‌ترین کیفیت مربوط به گونه Agropyron trichophorum بود. از نظر مراحل فنولوژیکی، مرحله رشد رویشی بیشترین و رسیدن بذر پایین‌ترین کیفیت علوفه را داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کیفیت علوفه، گونه‌های گیاهی، مراحل فنولوژیکی، استان گلستان،

عنوان انگلیسی Study on the forage quality of five important grasses at different phenological stages in summer rangelands of Golestan province
چکیده انگلیسی مقاله Determination of forage quality is one of the fundamental factors for suitable management. There are spatial and temporal variations in quality of rangeland species. In this study, forage quality of five important grasses of Bromus tomentellus, Poa angustifolia, Festuca ovina, Agropyron intermedium and Agropyron trichophorum were measured at three phenological stages (vegetative growth, full flowering and seed ripening) in summer rangelands of Golestan province. For this purpose, five replications were randomly selected from each phenological stage. Quality factors of crude protein, ADF, crude fiber, dry matter digestibility and metabolizable energy were measured using in vitro procedures. The results obtained from chemical analysis were analyzed in a factorial experiment at randomized complete block design with SAS software. Results showed that forage quality differed significantly for different species as well as at different phenological stages (p< 0.05). Among studied species, the highest forage quality was related to Bromus tomentellus while the lowest was related to Agropyron trichophorum. The highest and the lowest forage quality were recorded for vegetative growth and seed ripening stages, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سید علی حسینی | seyed ali
دانشجوی دکتری، دانشگاه کشاورزی دولتی ارمنستان

منصور مصداقی |
استاد، بازنشسته دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سرکیس پامبوخ چیان | پامبوخ chian
دانشیار، دانشگاه کشاورزی دولتی ارمنستان،


نشانی اینترنتی http://ijrdr.areeo.ac.ir/article_11361_f4a0f0c15c7ffd70d7ab57e2fc3e2163.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/708/article-708-415433.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات