Journal of Reproduction and Infertility، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۶۲-۶۹

عنوان فارسی تأثیر پروتئین سویا بر شاخص‌های متابولیسم استخوان در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: کاهش توده استخوانی یکی از مهمترین عوارض دوران یائسگی است که اغلب ناشی از افت سطح هورمون‌های تخمدانی می‌باشد. ترکیبات شبه استروژنی مثل ایزوفلاون‌ها که در گیاهان به ویژه سویا یافت می‌شوند به دلیل شباهت ساختمانی با استروژن ممکن است سرعت کاهش توده استخوان را در زنان یائسه کم کنند. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر پروتئین سویا بر شاخص‌های بیوشیمیایی متابولیسم استخوان در زنان یائسه مبتلا به استئوپنی انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی و به صورت قبل و بعد، بر روی 15 زن یائسه مبتلا به استئوپنی64-45 ساله انجام گرفت. به افراد شرکت کننده، مصرف روزانه g35 پروتئین سویا به مدت 12 هفته توصیه شد. نمونه‌گیری خون و ادرار، اندازه‌گیری‌های تن سنجی و یادآمد غذایی 2 روزه در هفته‌های 0 ،6 و12 صورت گرفت. داده‌های بررسی مصرف غذایی با برنامه Food Proccessor تحلیل و جهت بررسی تغییرات شاخص‌های متابولیسم استخوان و تغییرات داده‌های آنتروپومتری و رژیم غذایی از آنالیز اندازه‌گیری‌های تکراری استفاده گردید. سطح‌ معنی‌داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد. نتایج: مقایسه تغییرات وزن، BMI، فعالیت بدنی و دریافت انرژی و سایر مواد مغذی مداخله‌گر در مراحل مختلف بررسی تفاوت معنی‌داری را نشان نداد. مصرف پروتئین سویا، کاهش معنی‌داری را در شاخص دزوکسی‌پیریدینولین ادرار و افزایش معنی‌داری در شاخص آلکالن‌فسفاتاز تام نشان داد (05/0>P)؛ اما تغییرات ایجاد شده در شاخص‌های استئوکلسین، C – تلوپپتید، پروتئین پیوندشونده با عامل رشد شبه انسولینی (IGFBP3) و تلوپپتید کلاژن نوع I معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: با توجه به تاثیر مفید مصرف پروتئین سویا بر شاخص‌های متابولیسم استخوان، گنجاندن این ماده غذایی ارزان ودر دسترس، در رژیم غذایی روزانه زنان یائسه، احتمالاً سرعت روند کاهش توده استخوانی را در آنها کم می‌نماید و می‌تواند گامی مثبت در جهت پیشگیری از پوکی استخوان باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of soy protein on bone markers in osteopenic menopause women
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Bone mass loss is one of the most common menopausal symptoms resulting from cessation of estrogen production. Compounds with estrogen- like biological activity similar to “Isoflavones” present in plants especially Soy, may reduce bone loss in postmenopausal women as they are similar in structure to estrogens.This study ,therefore, was undertaken to assess the effect of soy protein on bone metabolism biomarkers in postmenopausal women with osteopenia. Materials and Methods: In this “before and after” clinical trial,on 15 postmenopausal women with osteopenia, between 45 to 64 years of age , the subjects were asked to consume 35 gram/day of Soy protein for 12 weeks.Blood and urine samples, were taken at 0,6 and 12 weeks of the study.Anthropometric measurements and a 2-day dietary recall were done at the baseline of the study, and at the 6 and 12 weeks.The food consumption data were analyzed by “Food Proccessor” software. Repeated measurement analysis was done to determine the changes in biochemical indices, anthropometric and dietary data.P-values less than 0.05 were considered as significant. Results: Comparison of weights, BMIs, physical activity and dietary intake of subjects during the study did not show any significant differences. Soy protein consumption, showed significant reductions in urinary deoxypyridinoline (biochemical marker of bone resorption) and significant increase in serum total alkaline phosphatase ( biochemical marker of bone formation).There were no significant differences in serum osteocalcin, C- telopeptide, insulin- like growth factor binding protein 3 (IGFBP3) and type-I- collagen telopeptide. Conclusion: Considering the beneficial effects of Soy protein consumption on bone metabolism biomarkers, inclusion of this inexpensive and available food item in postmenopausal women diet, may reduce bone loss and could be recommended for the prevention of osteoporosis.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله

نشانی اینترنتی http://www.jri.ir/article/175
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/128/article-128-377061.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات