|
|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۰، شماره ۳، صفحات ۳۷-۵۰
|
|
|
| عنوان فارسی |
تحلیل ذی نقشان تدوین سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار ایران-۱۴۰۲ |
|
| چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: سبدهای غذایی توسط سیاستگذاران به عنوان مرجعی برای تدوین راهکارهای مسائل مربوط به غذا و ترویج گزینه های غذایی مطلوب مورد استفاده قرار می گیرند. فرآیند تحلیل ذینقشان به عنوان یکی از مراحل اساسی برای تهیه و تدوین سبدهای غذایی میتواند در حمایت طلبی سیاستگذاران و افراد جامعه کمک کننده باشد، زیرا در طی این مسیر، موانع و فرصتهای نهفته در هر سازمان ذینقش علاوه بر قدرت، موضع و تاثیر آنها شناخته میشوند. هدف این مطالعه، شناسایی ذینقشان سیاست سبدهای غذایی مطلوب، مقرونبهصرفه و پایدار برای جامعه ایرانی در سال 1402 است. مواد و روشها: این مطالعه، یک مطالعه کیفی است. جمعآوری اطلاعات از طریق مصاحبههای عمیق نیمهساختاریافته انجام گرفت. تحلیل مصاحبهها با استفاده از نرمافزار Maxqda10 نسخه 2020 صورت پذیرفت. با استفاده از پروتکل راهنمای تحلیل ذینقشان اشمیر، علاوه بر میزان دانش و آگاهی ذینقشان، ویژگیهایی همچون قدرت، موضع و تأثیر هر یک از ذینقشان و منافع یا نقشهای متعدد آنها مورد تحلیل قرار گرفت. یافتهها: در بین ذینقشان مورد مطالعه، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با داشتن قدرت و آگاهی زیاد، موضع حمایتی نسبت به تدوین سیاست داشتند. دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و دانشگاه علوم پزشکی تهران با داشتن قدرت متوسط، موضع حمایتی داشتند. در این میان، هیچکدام از ذینقشان از سطح آگاهی و دانش کم برخوردار نبوده و موضع ممانعتکننده نداشتند و همگی به نوعی از سیاست مدنظر حمایت کرده بودند. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که اغلب ذینقشان کلیدی در حوزه سلامت و تغذیه، از جمله انستیتو تحقیقات تغذیهای، دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی، با داشتن قدرت، آگاهی و موضع حمایتی، ظرفیت تأثیرگذاری بر سیاست تدوین سبدهای غذایی مطلوب، مقرونبهصرفه و پایدار را دارند. این یافتهها نشان میدهد که استفاده هدفمند از تحلیل ذینقشان پیش از تدوین سیاستهای تغذیهای، میتواند به بهبود هماهنگی بین سازمانی و افزایش احتمال موفقیت سیاستها کمک کند. بر همین اساس، توصیه میشود سیاستگذاران پیش از تدوین یا بازنگری سبدهای غذایی، تحلیل دقیق ذینقشان را در فرآیند تصمیمگیری خود بگنجانند. |
|
| کلیدواژههای فارسی مقاله |
ذینقشان، سبد غذایی مطلوب، سبد غذایی مقرون به صرفه، سبد غذایی پایدار، ایران |
|
| عنوان انگلیسی |
Stakeholder Analysis of Developing Desirable, Affordable, and Sustainable Food Baskets in Iran – 2023 |
|
| چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Food baskets are used by policymakers as a reference for developing strategies to address food-related issues and to promote desirable dietary choices. Stakeholder analysis, as one of the fundamental steps in designing food baskets, can support advocacy efforts by both policymakers and the public. This is because, throughout the process, the hidden barriers and opportunities within each stakeholder organization—along with their power, position, and influence—are identified. This study aimed to identify the key stakeholders involved in the desirable, affordable, and sustainable food basket policy for Iranian society in 2023 (1402 in the Iranian calendar). Materials & Methods: This was a qualitative study. Data were collected through in-depth semi-structured interviews. The interviews were analyzed using Maxqda10 software, 2020 version. Based on Schmeer’s stakeholder analysis guideline, each stakeholder’s level of knowledge and awareness, as well as their power, position, influence, and multiple interests or roles, were assessed. Results: Among the stakeholders studied, the National Nutrition and Food Technology Research Institute, the School of Nutritional Sciences and Food Technology at Shahid Beheshti University of Medical Sciences, and the Community Nutrition Improvement Office at the Ministry of Health were identified as having high power and awareness, with a supportive stance toward policy formulation. The Secretariat of the Supreme Council of Health and Food Security and Tehran University of Medical Sciences held moderate power but also supported the policy. None of the stakeholders had low levels of knowledge or awareness, nor did any take an opposing stance. All had, in some form, supported the intended policy. Conclusion: The findings of this study indicate that most key stakeholders in the fields of health and nutrition such as the National Nutrition Research Institute, the Community Nutrition Office of the Ministry of Health, and medical universities possess the power, knowledge, and supportive positions necessary to influence the development of desirable, affordable, and sustainable food basket policies. These results suggest that strategic stakeholder analysis prior to policy formulation can enhance inter-organizational coordination and increase the likelihood of policy success. Accordingly, it is recommended that policymakers integrate comprehensive stakeholder analysis into their decision-making processes before developing or revising food basket policies. |
|
| کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Stakeholders, Desirable Food Basket, Affordable Food Basket, Sustainable Food Basket, Iran |
|
| نویسندگان مقاله |
زهرا ویسی | Z Veysi Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
فرزانه شهردمی | F Shahrdami Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition and Food Sciences, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
فاطمه محمدی نصرآبادی | F Mohammadi-Nasrabadi Research Department of Food and Nutrition Policy and Planning, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutritional Sciences and Food Technologies, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
مرتضی عبداللهی | M Abdolahi Department of Nutrition Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition and Food Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
آناهیتا هوشیارراد | A Hoshyar rad Department of Nutrition Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition and Food Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
مونا پورقادری | M Pourghaderi Health equity Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran مرکز تحقیقات عدالت در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زهرا عبداللهی | Z Abdollahi Secretariat of the Supreme health and food Security Council, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
آزاده دهقانی | A Dehghani مرکز تحقیقات ریزمغذی ها، پژوهشکده بیماری های غدد، پژوهشگاه علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
|
|
| نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4767-1&slc_lang=fa&sid=1 |
| فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
| کد مقاله (doi) |
|
| زبان مقاله منتشر شده |
fa |
| موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
| نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|