این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 6 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۷، شماره ۱۰۰، صفحات ۶۷-۷۵
عنوان فارسی
استخراج بتاکاروتن با استفاده از حلال سبز: تاثیر پیشتیمارهای آنزیمی و سورفاکتانت
چکیده فارسی مقاله
با توجه به افزایش درخواست مصرفکنندگان به استفاده از مواد غذایی سالم و ایمن، توسعهی یک روش سالمتر برای استخراج ترکیبات غذایی در مقایسه با حلالهای آلی نیاز جدی پیش روی صنعت غذای کشور است. از طرف دیگر صنایع تولید آبمیوه فرصت خوبی برای استفاده از ضایعات تولید شده در این واحدها را برای استخراج ترکیبات زیستفعال از قبیل کاروتنوئیدها فراهم میکند
.
از اینرو هدف پژوهش حاضر استخراج بتاکاروتن به عنوان کاروتنوئید اصلی هویج، از ضایعات تفالهی هویج با استفاده از حلال سبز (آب مقطر حاوی 2% اتانول و 4% سورفاکتانت) میباشد. نتایج نشان داد که در بین حلالهای آلی مورد مطالعه، 1-پروپانول و اتانول به ترتیب با 56/0 و 51/0 میلیگرم بر گرم پودر هویج، بدون داشتن تفاوت آماری معنیدار با هم (05/0<
P
) بالاترین کارایی را در استخراج یک مرحلهای نشان دادند، در حالیکه استخراج 4 مرحلهای اتانول (
mg/g CP
92/0) کارایی بالاتری از حلال 1-پروپانول (
mg/g CP
87/0) داشت. همچنین، کارایی پائین حلال سبز آب مقطر حاوی 2% اتانول (
mg/g CP
04/0) بعد از اعمال پیشتیمار آنزیمی (61 واحد پکتینازی از آنزیم پکتیناز تجاری) به شکل معنیداری افزایش یافت (
mg/g CP
18/0) که کارایی بالاتری نسبت به آنزیمهای سلولاز مورد مطالعه (
Celluclast 1.5 L
و
Celluclast BG
) داشت. علاوه بر این، حضور 4% از هر یک از سورفاکتانتهای لسیتین سویا، اسپن 20، تویین 20 و 80 منجر به افزایش چشمگیر کارایی استخراج حلال سبز گردید که در این بین، تویین 80 کارایی بالاتری را نشان داد (
mg/g CP
29/0). در کل تمامی سورفاکتانتها با پیشتیمار آنزیمی اثر همافزایی داشته و ترکیب پیش تیمار پکتینازی با تویین 80 منجر به افزایش کارایی تا 62% حلال آلی (اتانول چهارمرحلهای) گردید و نهایتا پیشتیمار آنزیمی و استفاده همزمان از سورفاکتانتهای تویین 80 و اسپن 20 (1:1
w/w
)، این کارایی را تا بیش از 90% اتانول افزایش داد (
mg/g CP
84/0).
کلیدواژههای فارسی مقاله
بتاکاروتن،حلال سبز،آنزیم،سورفاکتانت،
عنوان انگلیسی
Beta-Carotene Extraction via Green-Solvent: Effect of Enzyme and Surfactant Pretreatments
چکیده انگلیسی مقاله
To meet the consumer's interests for natural remedies, food and pharmaceutical industries calls for a safe and green methods for food aims extraction. Besides, carrot juice industry, possess high potential for processing the less expensive by-products to extract high-value ingredients named carotenoids. The purpose of the present study was therefore to extract beta-carotene from carrot pomace using green solvent (distilled water containing 2% ethanol and 4% surfactant). Results showed that among the used solvents for one-cycle extraction, 1-propanol and ethanol without significant differences (
P
> 0.05) were the most efficient with respectively 0.56 and 0.51 mg/g of CP beta-carotene content. Whiles, for four-cycle extraction the ethanol was the most capable (0.92 mg/g of CP). In addition, the poor ability of 2% ethanol containing distilled water (0.04 mg/g of CP) was significantly increased in the expense of enzyme hydrolysis via Endozym ® Pectofruit (61 U as pectinase activity). Moreover, the 4% of all of the surfactants (soy lecithin, span 20, tween 20 and 80) were significantly increased the extraction capability of the green solvent, wherein, the highest beta-carotene content was extracted with tween 80 (0.29 mg/g of CP). As well, all surfactants showed synergistic effect with enzyme pretreatment resulting up to 62% efficiency for tween 80 compared to four-cycle extraction with ethanol. All in all, the composed of distilled water: ethanol: tween 80: span 20 (94:2:2:2) led to a green extraction of beta-carotene from carrot pomace with 0.84 mg/ g of CP beta-carotene content and 90% extraction yield.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بتاکاروتن,حلال سبز,آنزیم,سورفاکتانت
نویسندگان مقاله
بهرام فتحی آچاچلویی |
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
مهدی جلالی جیوان |
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
حسن احمدی گاولیقی |
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
نشانی اینترنتی
https://fsct.modares.ac.ir/article_26157_0f3e9da476b76059035e9195def2e686.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات