پژوهش های ماهی شناسی کاربردی، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۱۱-۲۰

عنوان فارسی اثرات روغن زیتون و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب لاشه، جیره و ماندگاری غذای تاسماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus)
چکیده فارسی مقاله این تحقیق با هدف تعیین اثرات فیزیولوژیک آنتی­اکسیدان­های طبیعی روغن زیتون و مصنوعی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب جیره و لاشه و تعیین شاخص­های ماندگاری جیره (TVN و پراکسید) در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی انجام شد. ۳۱۵ عدد ماهی با وزن اولیه ۰۲/۰± ۱۰۸ گرم انتخاب و در هفت تیمار ذخیره­سازی شدند. سه تیمار جیره با غلظت­های ۱، ۳ و ۵ درصد از روغن زیتون و سه تیمار دیگر با غلظت­های ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم جیره از BHT و تیمار شاهد بدون روغن زیتون و BHT، و هر تیمار با سه تکرار به مدت دو ماه به ماهیان تغذیه شد. نتایج نشان داد سطوح اسیدهای چرب جیره­های غذایی حاوی روغن زیتون و لاشه ماهیانی که از این جیره­ها استفاده کردند، نسبت به جیره­های غذایی حاوی  BHTو ماهیان تغذیه شده با آن اختلاف معنی­داری داشتند (05/ 0 > p). جیره­های غذایی حاوی ۱% و 3% روغن زیتون، ماندگاری بیشتری داشتند. میزان TVN در همه تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. کمترین میزانTVN  به ترتیب در تیمارهای ۱ و ۲ (38/0 ± 9/56 و 23/0 ± 8/59 میلی­اکی والان در 100 گرم) مشاهده گردید (05/ 0 > p). کمترین میزان پراکسید به ترتیب در تیمارهای 1 و 4 (17/0 ± 8/6 و 21/0 ± 23/7 میلی­اکی والان در 1000 گرم) مشاهده گردید که به طور معنی­داری کمتر از شاهد و سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). به طور کلی، افزودن آنتی­اکسیدان طبیعی روغن زیتون با غلظت­های 1 و 3 درصد به جیره باعث افزایش ماندگاری جیره غذایی و حفظ کیفیت لاشه تاسماهی ایرانی در مقایسه با جیره حاوی بوتیل هیدروکسی تولوئن گردید و افزودن آن به جیره توصیه می­گردد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله روغن زیتون، بوتیل هیدروکسی تولوئن، اسید چرب، ماندگاری غذا، تاسماهی ایرانی

عنوان انگلیسی The Effects of Olive Oil and Butyl Hydroxytoluene (BHT) on the Fatty Acids of the Diet and Carcass and the Shelf Life of Juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus)
چکیده انگلیسی مقاله This research aims to determine the physiological effects of the natural antioxidants of olive oil and the synthetic antioxidant of butyl hydroxytoluene (BHT) by studying the fatty acids of the diet and carcass and determining the food shelf life indicators (TVN and peroxide) in Persian sturgeon (Acipenser persicus) breeding was done. For this purpose, 315 juvenile fish with an initial weight of 108 ± 0.02 gr were selected and stored in seven treatments after acclimatization to the brackish water of the Caspian Sea. Three dietary treatments with concentrations of 1, 3, and 5% of olive oil and three other treatments with concentrations of 100, 150, and 200 mg/kg of diet from BHT and the control treatment without olive oil and BHT were fed to the fish, and each treatment with three repetitions for two months. The results showed that the fatty acids levels of diets containing olive oil and fish carcasses that used these diets had significant differences compared to diets containing BHT. The results of food shelf-life indicators showed that the shelf life of diets containing 1% and 3% olive oil increased. Based on the results, the amount of TVN decreased in all treatments compared to the control. However, the lowest increase in TVN was observed in treatments 1 and 2 (56.9 ± 0.38 and 59.8 ± 0.23 meq/100 g), respectively; which was significantly lower than the control and other treatments. The amount of peroxide in the control and treatments 3 and 6 was significantly higher than other treatments; But the lowest amount of peroxide was observed in treatments 4 and 1 (6.8 ± 0.17 and 7.23 ± 0.21 meq/1000 g), respectively, which was significantly less than the control and other treatments. In general, adding the natural antioxidant of olive oil 1 and 3% to the diet increased the shelf life of the diet and preserved the carcass quality of juvenile Persian sturgeon, and its addition to the diet is recommended.

 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Olive oil, Butyl hydroxytoluene (BHT), Fatty acid, diet shelf life, Persian sturgeon

نویسندگان مقاله اسماعیل حسین نیا | Esmaeil Hosseinnia
Agricultural Research, Education and Extension Organization
تحقیقات آموزش وترویج کشاورزی

حسین خارا | Hossein Khara
Lahijan Islamic Azad University
گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

مسعود فرخ روز | Masoud Faroukhrooz
Lahijan Islamic Azad University
گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

ایوب یوسفی جوردهی | Ayoub Yousefi Jourdehi
Agricultural Research, Education and Extension Organization
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ) AREEO (، رشت، ایران

محمود محسنی | Zabihollah Pajand
Agricultural Research, Education and Extension Organization
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ) AREEO (، رشت، ایران

ذبیح الله پژند | Alireza Ashouri
Agricultural Research, Education and Extension Organization
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ) AREEO (، رشت، ایران

فاطمه فداکار | Fatemeh Fadakar
Agricultural Research, Education and Extension Organization
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ) AREEO (، رشت، ایران

علیرضا عاشوری |



نشانی اینترنتی http://jair.gonbad.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1117-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات