این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 27 آبان 1404
علمی شیلات ایران
، جلد ۳۴، شماره ۲، صفحات ۴۱-۵۶
عنوان فارسی
مقاله علمی – پژوهشی: بهینهسازی استخراج آلژیناتسدیم با استفاده از طرح مرکب مرکزی (CCD) از جلبک دریایی قهوهای Sargassum angustifolium
چکیده فارسی مقاله
جلبکهای دریایی قهوهای منبع ارزشمندی از بیوپلیمرهای مختلف هستند که آلژینات به عنوان یک فیکوکلوئید از اهمیت صنعتی بالایی برخوردار است. این تحقیق به منظور بهینه
سازی استخراج آلژینات
سدیم از جلبک دریایی قهوه
ای
Sargassum angustifolium
با استفاده از طرح
مرکب
مرکزی (
CCD
) روش سطح پاسخ (
RSM
)
[1]
با در نظر گرفتن متغیرهای مستقل زمان، دما و
pH
انجام شد. بازده استخراج آلژینات
سدیم و میزان اسیدیورونیک پاسخ
های مدل بودند. نتایج نشان داد که شرایط بهینه 4 ساعت، 90 درجه سانتی
گراد و
pH
10 منجر به 64/34 درصد بازده آلژینات
سدیم شد درحالیکه شرایط بهینه برای بیشترین میزان اسیدیورونیک با 12/27 درصد در
pH
10، زمان 4 ساعت و دمای 40 درجه سانتی
گراد بهدست آمد. نتایج نشان داد که
pH
دارای بیشترین تاثیر در بین سایر متغیرهای مستقل بر پاسخ
ها بود و به دنبال آن دما و زمان قرار داشتند. نتایج نشان داد که مدل
درجه
دوم قادر است، بازده آلژینات
سدیم و میزان اسیدیورونیک را با
R
2
،
R
2
Adj
و
R
2
Pre
بهترتیب با مقادیر 9873/0، 9746/0، 9275/0 و 9744/0، 9489/0، 923/0پیش
بینی کند. افزایش
pH
منجر به آلژینات
های با رنگ روشن
تر شد. نتایج این مطالعه نشان داد، استخراج آلژینات
سدیم با استفاده از طرح
مرکب
مرکزی برای بهینه
سازی آن و بهبود شرایط استخراج، رضایت
بخش بود.
[1]
Response Surface Methodology (RSM)
کلیدواژههای فارسی مقاله
آلژیناتسدیم، اسیدیورونیک، جلبک، Sargassum angustifolium
عنوان انگلیسی
Optimization of sodium alginate extraction conditions using a central composite design from the brown seaweed Sargassum angustifolium
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction
Marine algae, with large size and wide variety of species, are marine ecosystems. They are cultivated both naturally and commercially in the coastal areas of the world. 25,000 tons of algae are produced worldwide each year and its economic value is about 6.5 billion, which appears to reach $ 1.07 billion by 2028 (Yang
et al
., 2025). Marine algae are mainly used as food in most Asian countries such as China, Japan, South Korea and North Korea, Indonesia, Philippines, Vietnam and Thailand, and for the first time in Japan in 1670 they were raised (Khan
et al
., 2024). Due to their high consumption in Asia, brown algae make up 47.3 percent of the world's cultivation level with 16.4 million tonnes (Nam
et al
., 2024; Radulovich
et al
., 2015).
Marine macroalgae are a sustainable raw material with antioxidant, antimicrobial, non-condensed, biodegradable and biological properties. The most important polysaccharide in algae cell is alginate (40 % dry weight), laminarin and fokoidan (Faidi
et al
., 2025). In algae, the percentage of alginate can reach up to 60 % dry weight. Alginates contain sodium, calcium, magnesium, barium and monomeric acid units D-mannuronic (M) and L-guluronic (G). Uronic acids are often organized in the forms of heteropolymer block (MG) or hemopolymer (MM or GG) (Fawzy
et al
., 2017).
Methodology
From the shallow and lower parts of the tide of the rocky beds of the Persian Gulf and the Oman Sea (Chabahar area), the
S. angustifolium
algae was carried out. The Persian Gulf and Oman Sea Atlas and Algae base platform data were used to confirm the species. The algae were washed with distilled water several times to remove impurities and algae sand. Then in the dry sun, they were powdered with a mill. Then, in polyethylene bags, they were transferre
d to the laboratory under 10°C (Fig. 1)
.
Figure 1:
Sargassum angustifolium
Central Composite Design (CCD) using Response Surface Methodology (RSM) to optimize the process of extraction of sodium alginate in brown algae
S. angustifolium
by considering 3 factors or independent variables temperature (A), time (b) and pH (c) consisting of 19 points and 5 repeats at point the central was used with 19 treatments. In RSM it is selected for each domain variable. The third level as the central level or (0) is minimal and maximum (Table
1).
Table 1: Experiment design levels for independent variables using CCD
Control factors
Surface
-1
0
+1
A
Temperature (°C)
40
65
90
B
Time (h)
1
2.5
4
C
pH
8
9
10
Results
The results of the CCD test plan with 19 repetitions are presented in Table 2 to evaluate the optimum parameters of sodium alginate extraction from
S. angustifolium
. As Table 2 shows, the actual and coded values of each factor and 19 experimental points include three repetitions of central points. Independent variables were the study of temperature (A), time (b) and pH (c). The second -degree polynomial equation shows the correlation between the independent variable and the responses. Multiple regression analysis and analysis of variance (ANOVA) were performed on experimental data and two multi -order multi -order equations were created in terms of encoded factors
(Table 3)
. Second -degree equations for alginate efficiency and acidic amount were obtained as follows:
Alginate yield: 14.6029 + 2.0921 A + 1.0935 B + 9.3055 C - 0.41 AB + 1.6825 AC + 0.7995 BC - 1.15968 A
2
+ 0.0553247 B
2
+ 6.60732 C
2
Uronic acid content: 14.0044 - 0.8655 A + 0.1275 B + 8.9599 C - 1.247 AB - 1.8205 AC - 0.413 BC - 4.59434 A
2
+ 1.19566 B
2
+ 4.29266 C
2
Table 2: CCD design from RSM and the observed responses; Sodium alginate yield and uronic acids (%)
Std
Run
Factor 1
Factor 2
Factor 3
Response 1
Response 2
A: Temperature
B: Time
C: pH
Sodium alginate yield
Uronic acid content
°C
h
%
%
10
1
90
2.5
9
15.501
8.981
18
2
65
2.5
9
13.407
17.208
9
3
40
2.5
9
12.104
10.070
2
4
90
1
8
12.184
7.167
11
5
65
1
9
12.778
14.435
13
6
65
2.5
8
11.652
9.278
7
7
40
4
10
26.902
27.881
14
8
65
2.5
10
31.487
27.547
4
9
90
4
8
10.559
6.489
3
10
40
4
8
11.183
6.122
15
11
65
2.5
9
16.318
12.608
17
12
65
2.5
9
14.277
13.027
8
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Sodium Alginate, Uronic Acid, Algae, Sargassum angustifolium
نویسندگان مقاله
اکبر نوروزی | akbar norozi
مهدی شمسایی | mehdi shamsaie
لاله رومیانی | laleh roomiani
هومن رجبی اسلامی | Houman rajabi islami
مهدی رییسی | mehdi Raissy
نشانی اینترنتی
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-206-14&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بیوتکنولوژی و فرآوری های شیلاتی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات