تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۵۶، شماره ۳، صفحات ۸۰۷-۸۲۳

عنوان فارسی بررسی تاثیر کاربرد بیوچار و اسید هیومیک بر محتوای عناصر غذایی و عملکرد دانه نخود زراعی (Cicer arietinum L.)
چکیده فارسی مقاله به‌منظور  بررسی تأثیر اسید هیومیک و بیوچار بر ویژگی‌های کمی و کیفی گیاه نخود (Cicer arietinum L.)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبد کاووس در سال زراعی 98-1397 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کاربرد بیوچار در دو سطح (عدم کاربرد و کاربرد 20 تن در هکتار) و اسید هیومیک در سه سطح (عدم مصرف، مصرف با آب آبیاری با غلظت 10 کیلوگرم در هکتار و مصرف با آب آبیاری به‌همراه دو بار محلول‌پاشی با غلظت 250 سی‌سی در 100 لیتر آب) بود. نتایج نشان داد که اثرات ساده بیوچار و اسید هیومیک بر صفات مختلف از جمله تعداد دانه‌، وزن کل بوته، وزن صد دانه، شاخص برداشت، عملکرد دانه، محتوای پروتئین و میزان عناصر نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم معنی‌دار بود. همچنین اثر متقابل این دو عامل بر وزن صد دانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه معنی‌دار شد. استفاده از اسید هیومیک و بیوچار منجر به بهبود تمامی صفات مورد بررسی گردید. بیشترین عملکرد دانه (2983 کیلوگرم در هکتار) از تیمار مصرف اسید هیومیک به‌صورت یک‌بار خاک مصرف و دوبار محلول‌پاشی به‌همراه بیوچار به‌دست آمد و کمترین میزان عملکرد دانه (1368 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار عدم مصرف اسید هیومیک و بیوچار بود. همچنین بیشترین میزان پروتئین و نیتروژن و غلظت عناصر کلسیم، پتاسیم و منیزیم نیز در تیمار مصرف اسید هیومیک و بیوچار مشاهده شد. بنابراین، برای افزایش عملکرد گیاه نخود، استفاده از اسید هیومیک به‌صورت یک‌بار خاک مصرف و دوبار محلول‌پاشی به‌همراه بیوچار توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید هیومیک،بیوچار،پروتئین دانه،نخود،

عنوان انگلیسی Investigating the effect of biochar and humic acid application on nutrient content and grain yield of chickpea
چکیده انگلیسی مقاله To investigate the effect of humic acid and biochar application on the quantitative and qualitative characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.), a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Gonbad Kavous University during the 2018-2019 growing season. The factors studied included biochar at two levels (no application and application of 20 tons per hectare) and humic acid at three levels (no application, application with irrigation water at a concentration of 10 kg per hectare, and application with irrigation water along with two foliar applications at a concentration of 250 cc in 100 liters of water). The results showed that the main effects of biochar and humic acid on various traits, including the number of seeds, total plant weight, 100-seed weight, harvest index, grain yield, and levels of nitrogen, protein, potassium, calcium, and magnesium, were significant. Additionally, the interaction effect of these two factors on 100-seed weight, harvest index, and grain yield was significant. The use of humic acid and biochar improved all the traits studied. The highest grain yield (2983 kg.ha-1) was obtained from the treatment of humic acid application once in the soil and twice as foliar spray along with biochar, while the lowest grain yield (1368 kg.ha-1) was related to the treatment without humic acid and biochar application. Moreover, the highest protein and nitrogen content and the concentrations of calcium, potassium, and magnesium were observed in the treatment with humic acid and biochar application. Therefore, for increasing the yield of chickpea, it is recommended to use humic acid once in the soil and twice as foliar spray along with biochar.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسید هیومیک,بیوچار,پروتئین دانه,نخود

نویسندگان مقاله حمید ناصری نژاد |
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

معصومه نعیمی |
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

علی نخزری مقدم |
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

مهدی زارعی |
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران


نشانی اینترنتی https://ijswr.ut.ac.ir/article_102208_bc2ea8bc0d24579e9d83280ff354effd.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات