این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۵، شماره ۱، صفحات ۲۲۵-۲۳۵

عنوان فارسی تأثیر محلول غذایی هوگلند و تریاکانتانول بر عملکرد و رنگیزه‌های فتوسنتزی ریحان (Ocimum basilicum L.)
چکیده فارسی مقاله مقدمه و اهداف: این پژوهش به منظور بررسی تأثیر غلظت­ تنظیم­کننده رشد تریاکانتانول در دو غلظت از محلول غذایی هوگلند شامل یک­­دوم هوگلند و هوگلند کامل بر روی عملکرد اقتصادی (صفات رشدی) و رنگیزه­های فتوسنتزی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) انجام گرفت.
 
مواد و روش­ها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی که فاکتور اول شامل غلظت محلول غذایی با دو سطح یک­دوم هوگلند و هوگلند کامل و فاکتور دوم شامل تریاکانتانول در سه غلظت صفر، پنج و 10 میلی‌گرم در لیتر با سه  تکرار روی گیاه ریحان در سال زراعی 1398 – 1397 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، بر روی صفات رشدی و رنگیزه­های فتوسنتزی انجام گرفت.
 
یافته­ها: با افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان 10 میلی‌گرم بر لیتر تعداد شاخه‌های جانبی در هر دو محلول غذایی کاهش یافت که تأثیر منفی بر تعداد شاخه­های جانبی داشت. افزایش غلظت تریاکانتانول به میزان پنج میلی‌گرم بر لیتر در مقایسه با شاهد بیشترین میزان صفات رشدی را دربرداشته است، در صورتی که غلظت 10 میلی‌گرم بر لیتر تریاکانتانول منجر به کاهش میانگین صفات رشدی مورد بررسی شده است. سطح کلروفیل کل در محلول غذایی هوگلند کامل به میزان 10 درصد نسبت به محلول غذایی یک­دوم هوگلند افزایش نشان داد.
 
نتیجه­گیری: بنابراین براساس نتایج آزمایش می‌توان ادعا نمود که استفاده از محلول غذایی هوگلند کامل منجر به افزایش عملکرد اقتصادی و رنگیزه­های فتوسنتزی گیاه ریحان می‌گردد که می‌تواند این گیاه دارویی از نظر اقتصادی و دارویی قابل توجیه باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنظیم‌کننده‌های رشد،صفات رشدی،کاروتنوئید،کلروفیل،هورمون‌های گیاهی،

عنوان انگلیسی The effect of Hoagland Nutrient Solution and Triacontanol on the Yield and Photosynthetic Pigments of basil (Ocimum basilicum L.)
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objective: This research was carried out in order to investigate the effect of triacanthanol growth regulator concentration in two concentrations of Hoagland nutrient solution including Hoagland half and full Hoagland on growth traits and photosynthetic pigments of basil (Ocimum basilicum L.).
 
Materials & Methods: The experiment was carried out as a factorial experiment in a completely randomized design, with the first factor being nutrient solution concentration at two levels: half-strength Hoagland and full-strength Hoagland, and the second factor being triacontanol at three concentrations: 0, 5, and 10 mg.l-1, with three replications on basil plants during the agricultural year 2018-2019 in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture at the University of Tabriz, focusing on growth traits and photosynthetic pigments.
 
Results: According to the results, the use of full-strength Hoagland nutrient solution led to an increase in growth traits. With an increase in triacontanol concentration to 10 mg/L, the number of lateral branches decreased in both nutrient solutions, which had a negative effect on the number of lateral branches. An increase in triacontanol concentration to 5 mg.l-1 compared to the control had the highest growth traits, whereas a concentration of 10 mg.l-1 triacontanol led to a decrease in the average growth traits under study. The total chlorophyll level in full-strength Hoagland nutrient solution showed a 10% increase compared to half-strength Hoagland solution.
 
Conclusion: Therefore, based on the experimental results, it can be claimed that the use of full-strength Hoagland nutrient solution leads to an increase in growth traits and photosynthetic pigments in basil plants, which can make this medicinal plant economically and medicinally justifiable.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تنظیم‌کننده‌های رشد,صفات رشدی,کاروتنوئید,کلروفیل,هورمون‌های گیاهی

نویسندگان مقاله سعیده علیزاده سالطه |
دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

فاطمه هاشمی |
دانش آموخته گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

صاحبعلی بلندنظر |
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

علیرضا مطلبی آذر |
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

مینا امانی |
دانشجوی دکتری فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان دارویی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_19738_c38acc573a454405bb64907c6a42ca2c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات