این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
بهداشت و توسعه، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۴۵-۵۷

عنوان فارسی سنجش و مقایسه آلودگی جیوه در بافت عضله گروه های طولی مختلف ماهی کپور معمولی موجود در تالاب شادگان
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: با توجه به اهمیت بوم­­شناختی تالاب شادگان به عنوان یک تالاب بین­­المللی و با ارزش و وجود گزارش­هایی مبنی بر وجود جیوه بیش از حد­ مجاز در آب و بافت­های پرندگان این تالاب و در راستای تکمیل مطالعات قبلی، این پژوهش به سنجش و مقایسه جیوه موجود در بافت عضله گروه­های طولی ­مختلف ماهی ­کپور ­معمولی و همچنین مطالعه میزان همبستگی جیوه با پارامتر­های ریخت­­شناسی این ماهی شامل طول ­استاندارد، طول ­کل و وزن ­کل می­پردازد. روش‌ها: در این مطالعه مقطعی 41 نمونه ماهی کپور ­معمولی به صورت کاملاً تصادفی در فصل تابستان سال 1390 از تالاب شادگان صید شدند و سپس در سه گروه طولی طبقه­بندی شدند. از بافت عضله هر کدام از ماهیان صید شده، نمونه­هایی تهیه شد و غلظت جیوه ­کل در آن­ها با استفاده از دستگاه آنالیز جیوه اندازه‌گیری شد. تعیین رابطه غلظت ­جیوه در نمونه­ها با پارامترهای ریخت شناسی با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون صورت گرفت. نتا‌یج: میانگین (± انحراف معیار) غلظت جیوه­ کل در گروه­های طولی A،B و C به ترتیب 15/0±337/0، 21/0±556/0 و 19/0±798/0 بر­حسب میکرو­گرم بر­گرم وزن ­خشک به دست آمد. مقایسه غلظت­ جیوه در بافت عضله ماهیان مربوط به این 3 گروه طولی، اختلاف آماری معنی­داری را از خود نشان داد (001/0P=)، به طوری که با افزایش وزن و طول ماهیان صید شده، غلظت جیوه نیز افزایش ­یافت. بحث و نتیجه‌گیری: غلـظت جیوه در ماهیـان با وزن بالاتر از 500 گرم بیشتر از حد مجاز WHOو EPA بود، لذا ضروری است که در مورد مصرف گوشت این ماهی احتیاط شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Measurement and Comparison of Mercury Concentration in Different Length Groups of Common Carp Muscle Tissue from the Shadegan Wetland
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background: Due to the ecological importance of the Shadegan wetland as a valuable international wetland and some studies reporting high mercury concentration in its water and birds' tissues, this study was done to measure and compare the concentration of accumulated mercury in different length groups of common carp muscle tissue and to determine the correlation of mercury concentration with morphological parameters such as standard length, total length and total weight. Methods: In this cross-sectional study, 41 common carp fish were randomly captured in summer 2011 from the Shadegan wetland, and they were classified into three groups based on their lengths. Samples were prepared from their muscle tissues and mercury concentration was determined by Advanced Mercury Analyzer. The relation between mercury concentration in the samples and demographic characteristics was determined by Pearson’s Correlation Coefficient. Results: Mean (±Standard deviation) mercury concentration in groups of A, B and C were respectively 0.337±0.15, 0.556±0.21 and 0.798±0.19 µg gr-1 of dry weight basis. Comparison of mercury concentrations of muscle tissues among the three groups showed statistically significant difference (P=0.001); so that, mercury concentration was increased with increase of weight and length. Conclusion: Mercury concentration in fish weighing more than 500 grams were higher than the limit allowed by WHO and EPA, it is necessary to be more careful about consuming this fish.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهدی خوشناموند | mehdi khoshnamvand


فاطمه موجودی | fatemeh mojodi


رسول خسروی | rasoul khosravi



نشانی اینترنتی http://jhad.kmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-20&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/266/article-266-351115.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات