زیست فناوری گیاهان دارویی، جلد ۵، شماره دوم، صفحات ۴۲-۵۶

عنوان فارسی بررسی اثر ضد باکتری برخی از اسانس های گیاهی بر . <i>Pseudomonas syringae pv. Syringae </i> و <i>Rathayibacter tritici </i> در محیط آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله امروزه از روش­های نوین در جهت کنترل آفات و بیماری­های گیاهی به ویژه برای تولید محصولات ارگانیک، استفاده از مواد و ترکیبات طبیعی با منشاء میکروبی و گیاهی است. در این مطالعه اثر ضد باکتری نه اسانس گیاه سازیل، داتوره، زوفا، زربین، خون فام، سرخدار، شمشاد، همیشک و خاس با غلظت­های مختلف (5/12 درصد، 25 درصد، 50 درصد و 100 درصد اسانس خالص)  بر روی سه باکتری Pseudomonas syringae pv. Syringae عامل بیماری شانکر درختان میوه هسته دار، Rathayibacter tritici عامل خوشه صمغی گندم و E.coli به روش دیسک دیفیوژن در قالب طرح فاکتوریل کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به شناساگر طیف نگار جرمی (GC-MS) شناسایی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که نوع گونه گیاهی، غلظت اسانس، نوع باکتری و اثرات دوگانه و سه گانه در سطح یک درصد معنی دار است. نتایج نشان داد که بیشترین اثر ضدباکتری مربوط به هاله بازدارنده اسانس سازیل با میانگین 3/13 میلی­متر برای  E.coli می باشد. بخشی از اسانس سازیل توسط  GC-MSمورد آزمایش قرار گرفته و 14 ترکیب شناسایی شد. بیشترین و کمترین میزان ترکیبات ضد باکتری به ترتیب مربوط به Menthol (41%)، Menthone  (12%) و Pulegone (8%) می­باشد. با توجه به نتایج، اسانس گیاه سازیل می­تواند به عنوان یک سم بیولوژیک برای کنترل بیماری­های گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ثر ضد باکتری، اسانس گیاهی، GC-MS،

عنوان انگلیسی In vitro antibacterial activity of some plant essential oils against Pseudomonas syringae pv. Syringae and Rathayibacter tritici
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ثر ضد باکتری, اسانس گیاهی, GC-MS

نویسندگان مقاله مجتبی آقاجانی قرا |
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران

قربانعلی نعمت زاده |
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

سید کمال کاظمی تبار |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

سید محمد علوی |
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران


نشانی اینترنتی https://jmpb.znu.ac.ir/article_44945_9bf69b6f2b5bb9781732f9eb6b3d0a97.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات