|
زیست فناوری گیاهان دارویی، جلد ۶، شماره اول، صفحات ۷۰-۸۳
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی تاثیر زمان برداشت و روش های مختلف خشک کردن بر صفات کیفی و کمی گیاه دارویی مرزه (<i>Satureja hortensis</i> ) |
|
چکیده فارسی مقاله |
مرزه گیاهی یکساله، از رده دولپهایها، تیرهLabiatae ، جنس Satureja و گونه Hortensis میباشد که برای استخراج اسانس، اهداف دارویی و ادویهای کشت میشود. به همین دلیل انتخاب روش مناسب جهت خشک کردن مرزه برای استحصال اسانس با کیفیت بالا ضروری است. این آزمایش با هدف بررسی تاًثیر زمان برداشت و روشهای خشک کردن بر صفات کمی و کیفی گیاه مرزه در سال 1396 انجام شد. در این آزمایش اثر زمان برداشت (شروع گلدهی، گلدهی کامل و بعد از گلدهی) و روشهای خشک کردن (خشک کردن با مایکروویو در توانهای 90، 180، 360، 600 و 900 وات، در آون در دماهای 45، 60 و 75 درجه سانتیگراد و خشک کردن در سایه و آفتاب) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمایش در بررسی اثر زمان برداشت، بیشترین عملکرد تر و خشک در زمان بعد از گلدهی و کمترین عملکرد تر در زمان شروع گلدهی بهدست آمد. از بین سه زمان برداشت، مرحله بعد از گلدهی دارای بیشترین اسانس و کمترین میزان اسانس به قبل از گلدهی اختصاص یافت. درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد با افزایش سن گیاه افزایش یافت. میزان فلاونوئیدها در زمان برداشت بعد از گلدهی، نسبت به شروع گلدهی و گلدهی کامل بیشتر بود. بیشترین میزان اسانس گیاه مرزه در روش خشک کردن در سایه و کمترین میزان برای مقدار اسانس در روش خشک کردن با آون در دمای 60 و 75 درجه سانتیگراد با صفر گرم اسانس مشاهده شد. پس از روش خشک کردن در سایه، بیشترین مقدار اسانس گیاه مرزه در روش مایکروویو 90 وات و در آفتاب بهدست آمد |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
مرزه،
اسانس،
روش خشک کردن،
کمیت و کیفیت مرزه، |
|
عنوان انگلیسی |
Investigation of the effect of harvest time and different drying methods on qualitative and quantitative traits of Savory medicinal plant (Satureja hortensis ) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
|
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
مرزه,
اسانس,
روش خشک کردن,
کمیت و کیفیت مرزه |
|
نویسندگان مقاله |
علی راحمی کاریزکی | 1. استادیار،گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران.
قربانعلی رسام | 2. دانشیار گروه زراعت، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران
کبری فرامرزی | 3. دانش اموخته کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران
مریم السادات علویان پطرودی | 4. دانشجوی دکتری زراعت- اکولوژی، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
نبی خلیلی اقدم | استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
https://jmpb.znu.ac.ir/article_241914_fc9b1f24085e12f943a06ed40b0c7c20.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|