|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۰، شماره ۱، صفحات ۷۳-۸۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اندازهگیری مقدار هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای و آفلاتوکسین B۱ در تخمه آفتابگردان بوداده خانگی |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای و آفلاتوکسین B1 ا به عنوان یکی از رایجترین آلایندههای مواد غذایی شناخته میشوند. دانه آفتابگردان بوداده به عنوان یکی تنقلات مرسوم از مقبولیت و مصرف بالایی در ایران برخوردار است که احتمال دارد این ترکیبات را هم از محیط و هم حین فرایند بو دادن دریافت کند. هدف این مطالعه شناسایی و اندازهگیری هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای و آفلاتوکسین B1 در پوست و مغز دانه آفتابگردان بوداده تولید شده به صورت خانگی است. مواد و روشها: برای استخراج هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای، از روش سوکسله استفاده شد؛ محلول استخراج شده از نمونه به دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS) تزریق و محتوی این ترکیبات با استفاده از منحنی کالیبراسیون اندازهگیری شد. آفلاتوکسین B1 نمونه با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و ستونهای ایمنوافینتی اندازهگیری شد. یافتهها: از بین 16 نوع هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای ، فقط اسنافتن در نمونه حاضر شناسایی شد و مقدار آن در پوست دانه و مغز آن به ترتیب ppm 4/0±48/0 و ppm 1/1±4/2 اندازهگیری شد. 11 درصد مغز نمونهها و 46 درصد پوسته نمونهها از لحاظ وجود مایکوتوکسین مثبت بودند. نتیجه گیری: با توجه به اینکه سرطانزایی اسنافتن (Acenaphthene) برای انسان ثابت نشده است؛ همچنین با توجه به اینکه میزان آفلاتوکسین B1 در کلیه نمونهها کمتر از حد مجاز اعلام شده بود، میتوان گفت که در صورت مصرف این محصول از لحاظ این دو آلاینده خطر جدی مصرف کننده را تهدید نمیکند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
آلاینده محیطی، دانه آفتابگردان بوداده، کروماتوگرافی گازی، کروماتوگرافی مایع، اسنافتن، آفلاتوکسین B1 |
|
عنوان انگلیسی |
Assessment of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons and Aflatoxin B1 in Homemade Roasted Sunflower Seeds |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Polycyclic aromatic hydrocarbons and aflatoxin B1 are addressed as one of the most common food contaminants. Roasted sunflower seeds as traditional snacks include high acceptance and consumption in Iran, which is likely to receive the contaminants from the environment and during the roasting process. The aim of this study was to identify and assess polycyclic aromatic hydrocarbons and aflatoxin B1 in the skin and core of home-produced roasted sunflower seeds. Materials and methods: Soxhlet method was used to extract polycyclic aromatic hydrocarbons. The solution extracted from the sample was injected into a gas chromatography-mass spectrometer and the content of these components were assessed using calibration curve. Aflatoxin B1 of the sample was assessed using high-performance liquid chromatography and immunoaffinity columns. Results: From the 16 types of polycyclic aromatic hydrocarbons, acenaphthene was detected in the present sample and its quantity was assessed in the seed shells and kernels as 0.4 ppm ±0.4 and 1.1 ppm ±2.4, respectively. Moreover, 11% of the kernel samples and 46% of the shell samples were positive for the mycotoxin. Conclusion: Since carcinogenicity of acenaphthene has not been verified for humans and the level of aflatoxin B1 in all samples was lower than the permissible limits, it can be concluded that this product does not pose a serious risk to the consumers for these two contaminants. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Environmental contaminants, Roasted sunflower seeds, Gas chromatography, Liquid chromatography, Snaftan, Aflatoxin B1 |
|
نویسندگان مقاله |
علیرضا بختیاری | A Bakhtiyari Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
غلامرضا جاهد خانیکی | G Jahed Khaniki Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
ابراهیم مولایی اقایی | E Molaee-aghaee Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
نبی شریعتی فر | N Shariatifar Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
پریسا شاولی گیلانی | P Shavali-gilani Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
نادر اکبری | N Akbari Tehran University of Medical Sciences علوم پزشکی تهران
بهروز اکبری-آدرگانی | B Akbari-Adergani ministry of health مرکز تحقیقات سلامت آب، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
نجمه یزدانفر | N Yazdanfar Iranian Institute of R&D in Chemical Industries جهاد دانشگاهی
پریسا صدیق ارا | P Sadighara Tehran University of Medical Sciences گروه بهداشت محیط، بخش ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4697-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
صنایع غذایی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|