مجله اپیدمیولوژی ایران، جلد ۷، شماره ۱، صفحات ۵۱-۵۹

عنوان فارسی بررسی دریافت غذایی مبتلایان به ضایعه نخاعی بر اساس جنس، متغیرهای وابسته به ضایعه و چاقی در مرکز تحقیقات ترمیم ضایعات مغزی و نخاعی تهران
چکیده فارسی مقاله مقـدمه و اهداف: علیرغم افزایش خطر چاقی و بیماری‌های قلبی در افراد با ضایعه نخاعی، ارزیابی کامل از دریافت غذایی که اثرات متغیرهای وابسته به ضایعه را در این بیماران بررسی کند تاکنون صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه، ارزیابی دریافت غذایی بیماران با ضایعه نخاعی بر اساس جنس، متغیرهای وابسته به ضایعه و چاقی است. روش کـار: در این مطالعه مقطعی، 162 بیمار با ضایعه نخاعی و میانگین سنی 69/0±17/34 سال شرکت نمودند. دریافت غذایی بیماران توسط پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی بررسی شد. تفاوت دریافت رژیمی و متغیرهای آنتروپومتریک بر اساس ویژگی‌های ضایعه با آزمون t مستقل ارزیابی شد. نتایج: مردان در مقایسه با زنان دریافت کالری و کربوهیدرات بیشتری داشتند (001/0>P). افراد با ضایعه غیر کامل MUFA بیشتر مصرف می‌کردند (03/0=P). بیماران مسن‌تر دریافت انرژی تام، چربی اشباع، MUFA،کلسترول (01/0>P) و (05/0>P) کمتری داشتند. بیماران با مدت ابتلا بیشتر، انرژی تام، کربوهیدرات (01/0>P)، چربی تام و MUFA (05/0>P) کمتری مصرف می‌کردند. بر اساس تقسیم‌بندی جدید، 5/60% بیماران این مطالعه مبتلا به اضافه وزن و یا چاقی بودند. 1/33% از مردان و 4/48% از زنان دارای چاقی مرکزی بودند. بیماران پاراپلژیک BMI بیشتری از بیماران تتراپلژیک داشتند (009/0=P). نتیـجه‌گیری: تعادل دریافت درشت مغذی‌ها به سمت مصرف بیشتر چربی اشباع و دریافت کمتر کربوهیدرات پیچیده و پروتئین تغییر یافته است. در بیماران مسن‌تر و با ضایعه طولانی مدت تمایل به داشتن رژیم سالم بیشتر است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ضایعه نخاعی،دریافت غذایی،متغیرهای آنتروپومتریک

عنوان انگلیسی Dietary Intake in People with Spinal Cord Injury Based on Sex, Obesity and Injury Related Variable in Brain and Spinal Injury Repair Research Center
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objectives: Despite an increased risk of obesity and CHD in people with spinal cord injury (SCI), there is little known about the dietary intake in this group, therefore the aim of this study was to examine nutrient intake and body mass index (BMI) in the spinal cord injury (SCI) population according to level of injury and related variables. Methods: In this cross-sectional study, 162 patients with spinal cord injury participated from Brain and Spinal Injury Repair research Center, Tehran, Iran. Dietary intakes were assessed by means of a semi quantitative food frequency questionnaire. Results: The mean age of study population was 34.1±0.6 years. Total energy and carbohydrate intake were higher in men than women (P< 0.001). Incomplete injured consumed more MUFA (P=0.03). The elderly were consumed less total calorie, saturated fat, MUFA, cholesterol (P< 0.01) and PUFA (P< 0.05). Injured patients with longer times had lower total calorie, carbohydrate (P< 0.01), total fat and MUFA intake (P< 0.05). Based on new classification 60.5% were at the risk of obesity or obese. Central obesity was seen in 33.1%of man and 48.4% of women. BMI of the paraplegia group was greater than that of the tetraplegia group (P= 0.009). Conclusion: Macronutrients balance is moved towards higher saturated fat intake and less complex carbohydrates and protein intake in SCI patient’s .The elderly and patients who had lived with SCI longer time tended to maintain healthier diets.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Spinal cord injury,Dietary intake,Anthropometric variables

نویسندگان مقاله حدیث صبور | h sabour
physician and phd candidate. nutrition department, school of public health, tehran university of med
پزشک، کاندیدای دکترای تخصصی تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه تغذیه مرکز تحقیقات
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

عباس نوروزی جاویدان | a norouzia javidan
assistance professor, brain and spinal injury repair research center, imam hospital, tehran universi
متخصص فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

محمد رضا وفا | mr vafa
associate professor, nutrition department, school of public health, tehran university of medical sci
متخصص تغذیه، دانشیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

فرزاد شید فر | f shidfar
associate professor, nutrition department, school of public health, tehran university of medical sci
متخصص تغذیه، دانشیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت پردیس الوند، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

مریم نظری | m nazari
nutritionist,nutrition research group, brain and spinal injury repair research center, imam hospital
کارشناس ارشد تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

سمیه اطهاری نیک عزم | s athari nik azm
nutritionist, nutrition department, school of public health, iran university of medical sciences, te
کارشناس ارشد تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)

عباس رحیمی | a rahimi
assistance professor, statistics department, school of public health, tehran university of medical s
استادیارآمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

حسن امامی رضوی | h emami razavi
associate professor, brain and spinal injury repair research center, imam hospital, tehran universit
متخصص مغز و اعصاب، دانشیار مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

هوشنگ صابری | h saberi
associate professor, brain and spinal injury repair research center, imam hospital, tehran universit
جراح مغز و اعصاب، استادیار مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://irje.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-61&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات