|
مجله علوم پزشکی رازی، جلد ۲۳، شماره ۱۵۰، صفحات ۲۸-۳۴
|
|
|
عنوان فارسی |
تعیین مخاطره سلامت آهن و کروم در برخی ادویه جات مصرفی شهر همدان در سال ۱۳۹۴ |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه و هدف: هرچند ادویهجات بهعنوان منابع بسیاری از ترکیبات فعال زیستی که میتوانند طعم و مزه غذا را بهبود بخشیده و بر فرآیندهای هضم و سوختوساز تاثیر گذارند، محسوب میشوند، ولی این مواد ممکن است حاوی بعضی ترکیبات مضر برای بدن از جمله فلزات سنگین و سمی باشند. لذا، این پژوهش با هدف بررسی عناصر آهن و کروم در دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز عرضهشده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1394 انجام یافت. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، بعد از تهیه 6 نمونه از هر یک از ادویهجات دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز، آمادهسازی و هضم اسیدی نمونهها در آزمایشگاه مطابق روش استاندارد متدز، غلظت عناصر آهن و کروم در نمونهها توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرمافزار SPSS در سطح معنیداری 05/0انجام یافت. یافته ها: نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر آهن و کروم با 63/27±83/15 و mg.kg 13/0±10/0 و بهترتیب مربوط به فلفل سیاه و فلفل قرمز و برای هر دو عنصر کمتر از رهنمود WHO میباشد. همچنین مقادیر شاخص مخاطره سلامت برای همه ادویهجات کوچکتر از یک و برای مصرفکننده فاقد مخاطره میباشد. نتیجه گیری: هرچند طبق نتایج، مصرف کنترلشده ادویهجات مورد مطالعه مخاطره بهداشتی برای مصرفکنندگان ندارد، اما بهدلیل شرایط مختلف فرآوری، مجاورت رویشگاه یا محل کشت ادویهجات با مناطق صنعتی و آلوده به فلزات سنگین، استفاده از کمپوست و همچنین لجن فاضلاب حاوی فلز سنگین بهعنوان کود، مصرف بیرویه نهادههای کشاورزی، بهمنظور حفظ امنیت غذایی، پایش مستمر فلزات سنگین در مواد غذایی توصیه میشود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
ادویه جات، فلز سنگین، مخاطره، امنیت غذایی |
|
عنوان انگلیسی |
Study of Health Risk Assessment of Fe and Cr Content in Some Spices Marketed in Hamadan City in 2015 |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Spices are sources of many bioactive compounds that can improve the taste of food as well as affect the digestion metabolism. Along with that they may also contain some substances as heavy metals which may have harmful effect on the body. This study was undertaken to analyze and study the health risks of Fe and Cr in cinnamon, black pepper, chili and borage consumed in Hamedan City in 2015. Methods: After preparing six samples from each studied spices (a total of 18 samples), preparation and acid digestion of samples in laboratory, the mean concentrations of elements were determined using an Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) in three replications. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package. Results: The results showed that the maximum mean concentrations of Fe and Cr in spices samples were 15.83±27.63 and 0.10±0.13 mg/kg, related to black pepper and chili, respectively. Also the mean concentrations of metals in spices samples were lower than Maximum Permissible Limits (MPL) approved by WHO and health risk assessment showed that no potential risk for children and adult by consuming the studied spices. Conclusion: Although controlled consumption of spices does not have adverse effect on the consumers’ health, but due to the lack of adequate information about processing conditions, habitat adjacent to industrial areas polluted with heavy metals, increased use of agricultural inputs, sewage sludge and wastewater by farmers, regular periodic monitoring of chemical pollutants content specially heavy metals in foodstuffs are recommended for food safety. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Spices, Heavy Metals, Risk, Food Safety |
|
نویسندگان مقاله |
زهرا آذرشب | zahra azarshab department of the environment, college of basic sciences, hamedan branch, islamic azad university, hamedan, i.r. iran گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی همدان (Islamic azad university of hamadan)
سهیل سبحان اردکانی | soheil sobhan ardakani department of the environment, college of basic sciences, hamedan branch, islamic azad university, hamedan, i.r. iran گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی همدان (Islamic azad university of hamadan)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2855-2&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/28/article-28-328581.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
بهداشت عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|