مجله دیابت و متابولیسم ایران، جلد ۶، شماره ۴، صفحات ۳۵۹-۳۶۶

عنوان فارسی مقایسهء اثرات روغن ماهی و روغن ذرت برسطح لیپیدهای سرم بیماران دیابتی نوع۲ مراجعه کننده به کلینیک دیابت زاهدان، سال ۸۳-۸۲
چکیده فارسی مقاله بیماری دیابت به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماریهای متابولیک انسان دارای شیوعی در حال پیشرفت می باشد. دیس لیپیدمی در این بیماران شایع است که با افزایش تری گلیسرید و LDL-C و کاهش HDL-C پلاسما مشخص می گردد و خطر حوادث قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.ز درمان‌های پیشنهادی جهت دیس لیپیدمی در افراد دیابتی ، استفاده از‌ اسیدهای چرب اشباع نشده امگا-3 می‌باشد که عمدتاً در روغن ماهی موجود است.روش‌ها: این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده انجام گرفت. در مدت یک سال 96 بیمار دیابتی نوع 2 در دو گروه به مدت 8 هفته و سه بار در روز تحت تغذیه با روغن ماهی یا روغن ذرت قرار گرفتند (هر گروه 48 نفر ). درابتدای مطالعه ودر پایان هفته هشتم میزان قند خون ناشتا،تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C وHDL-C بیماران اندازه‌گیری شد و تغییرات آنها در هر گروه و نیز بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.یافته‌ها: به طور کلی جنس، متوسط سن، سن شروع دیابت، مدت دیابت، BMI، میزان کلسترول تام، FBS, LDL-C, HDL-C و تری‌گلیسرید قبل درمان و نوع درمان دیابت، و سیگاری و غیر سیگاری بودن در دو گروه با هم تفاوت معنی‌داری نداشت. در گروه مصرف کننده روغن ماهی و روغن ذرت، میزان متوسط تری گلیسرید، کلسترول تام و قند خون ناشتا قبل و بعد از درمان اختلاف معنی‌داری نداشتند ولی در گروه روغن ماهی LDL-C بعد از درمان کاهش و HDL-C افزایش یافت (001/0=P) و در گروه روغن ذرت میزان متوسط LDL-C قبل و بعد از درمان اختلاف معنی‌داری با هم نداشتند ولی HDL-C بعد از درمان افزایش یافت (001/0=P). میزان متوسط تغییرات تری‌گلیسرید، کلسترول تام و قند خون ناشتا قبل و بعد از درمان در دو گروه با هم اختلاف معنی‌داری نداشت ولی بعد از درمان در گروه روغن ماهی نسبت به گروه روغن ذرت، میزان LDL-C کاهش و میزان HDL-C افزایش چشمگیری داشت که به ترتیب 003/0=P و 001/0=P بود. نسبت متوسط مقادیرLDL / HDL و /HDLکلسترول تام در گروه روغن ماهی و روغن ذرت در قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری داشته و نسبت متوسط تغییرات این دو در گروه روغن ماهی نسبت به روغن ذرت کاهش واضحی داشتند که به ترتیب برای نسبت‌های فوق 001/0=P و 005/0=P بود.نتیجه‌گیری: در این طرح روغن ماهی نسبت به روغن ذرت باعث کاهش بیشتر میزان LDL-C و افزایش بیشتر HDL-C شد و از آن مهم‌تر این‌که روغن ماهی باعث کاهش نسبت مقادیر HDL-C /کلسترول تام وLDL/HDL شد که این موارد باعث کاهش خطر حوادث قلبی و عروقی در بیماران دیابتی نوع 2 می‌شود .
کلیدواژه‌های فارسی مقاله دیابت نوع 2، روغن ماهی، دیس لیپیدمی

عنوان انگلیسی COMPARISON BETWEEN EFFECTS OF FISH OIL AND CORN OIL SUPPLEMENTATION ON SERUM LIPIDS AMONG TYPE 2 DIABETIC PATIENTS IN ZAHEDAN, 2004-2005
چکیده انگلیسی مقاله Background: The prevalence of Diabetes mellitus as the most common metabolic disorder of human is progressively increasing. Dyslipidemia is common among diabetic patients characterized by elevated plasma TG, LDL-C and reduced HDL-C levels which increase risk of cardiovascular events. Fish oil supplement which contains omega-3 has been proposed to correct the atherogenic lipid profile associated with diabetes mellitus. Doubt remain whether the net effect of fish oil supplement on lipid profiles are beneficial in diabetes. We therefore performed this randomized double-blind clinical trial to investigate this.Methods: Ninety six patients with type 2 diabetes mellitus were randomized assigned to take 3 times daily supplementation (capsule) with either fish oil or corn oil for 8 weeks (48 patients in each group). At begining also end of study we measured laboratory variables (FBS, TG, Total cholesterol, LDL and HDL) in both groups.Results: At begining of the study demographic and laboratory measurements were similar in both groups (P>0.05).At 8th weeks there were no statistically significant differences in variables measured except for LDL and HDL in fish oil group that leads to increase and decrease respectively. Although both groups show improvement in LDL / HDL and Total cholesterol / HDL ratios but mean charges were statistically significant in fish oil as compared with corn oil group. (P=0.001, P=0.005 respectively).Conclusion: Fish oil supplement showed statistically significant improvement in LDL/HDL, Total cholesterol/HDL ratios as compared with corn oil. This may leads to decrease cardiovascular events.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Diabetes mellitus, Dyslipidemia, Fish oil, Coron oil

نویسندگان مقاله حمیرا رشیدی | homeira rashidi
school of medicine , zahedan university of medical sciences , zahedan , iran
دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (Zahedan university of medical sciences)

حسین آریان پور | hossein aryanpoor
school of medicine , zahedan university of medical sciences , zahedan , iran
دانشکده پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (Ahvaz jundishapur university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://ijdld.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-305&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات