مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، جلد ۴، شماره ۵، صفحات ۶۹-۷۶

عنوان فارسی شناسایی ترکیبات شیمیایی و بررسی خواص ضد باکتریایی اسانس مریم گلی سفید (salvia chloroleuca rech.f.&allen) در استان خراسان شمالی
چکیده فارسی مقاله ﭼﻜﻴﺪﻩ زمینه و هدف: مریم‌گلی گیاهی است متعلق به خانواده نعناعیان که از روزگاران قدیم در مجموعه گیاهان دارویی مورد توجه خاص بوده است و امروزه اسانس گونه‌های مختلف آن در صنایع داروسازی، عطر‌سازی و فرآورده‌های آرایشی- بهداشتی و نیز به عنوان طعم‌دهنده در صنایع غذایی و نوشیدنی کاربردهای مهمی دارد. در این تحقیق علاوه بر مقایسه درصد ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس گیاه با سایر مناطق، تاثیر ضد ‌باکتریایی اسانس نیز بر روی باکتریهای گرم مثبت، گرم منفی و بی هوازی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌کار: گیاهان ﭘﺲ ﺍﺯ ﺧﺸﻚ ﺷﺪﻥ ﺩﺭ ﺩﻣﺎﻱ ﻣﺤﻴﻂ با ﺭﻭﺵ ﺗﻘﻄﻴﺮ ﺑﺎ ﺑﺨﺎﺭ ﺁﺏ ﺍﺳﺎﻧﺲ‌ﮔﻴﺮﻱ ﺷﺪ. ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺑﺎ ﺑﺎﺯﺩﻩ 4/0 ﺩﺭﺻﺪ ﺑﺪﺳﺖ ﺁﻣﺪ. ﺗﺮﻛﻴﺐ‌ﻫﺎﻱ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺑﺎ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﮔﺎﺯ‌ﻛﺮﻭﻣﺎﺗﻮﮔﺮﺍﻑ ﻣﺘﺼﻞ ﺷـﺪﻩ ﺑه ﻃﻴﻒ ﺳـﻨﺞ ﺟﺮﻣﻲ (GC/MS)‌ﻣﻮﺭﺩ ﺑﺮﺭﺳﻲ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ. سپس اثرات ضد میکروبی اسانسها به وسیله دیسکهای کاغذی مخصوص به محیط کشت باکتری انتقال یافته و پس از مدت معمول اندازه‌گیری هاله عدم رشد میزان اثر اسانس را نشان داد. یافته‌ها: 15ﺗﺮﻛﻴﺐ در اسانس گیاه S. chloroleuca ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺷﺪﻩ ﻛﻪ 91% ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺭﺍ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲﺩﻫﺪ و ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ جرماکرن‌دی (99/21%)، اسپاتولنول (27/19%)، بی سیکلوجرماکرن (45/17%)، بتا کاریوفیلن (47/9%) و آرومادندرین (49/6%) بالاترین درصد اسانس را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین اثرات ضدمیکروبی اسانس نیز علیه باکتریهای کلستریدیوم پرفریژنس، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشریشیاکلی و با استفاده از روش دیسک دفیوژن بررسی شد. که بیشترین اثرات ضدباکتریایی اسانس بر روی سویه‌های استافیلوکوکوس اورئوس و کلستریدیوم پرفریژنس دیده شد. نتیجه گیری: بی‌سیکلوجرماکرن و اسپاتولنول موجود در اسانس بررسی شده در این تحقیق، بیشترین درصد را در مقایسه با ترکیبات شیمیایی شناسایی شده این گیاه در سایر مناطق به خود اختصاص داده است. نتایج آزمایشات ضد باکتریایی نیز نشان ‌داد اسانس این گیاه بر باکتری‌های گرم‌منفی تاثیر نداشته اما بر باکتری‌های گرم‌مثبت موثر بوده است، نظیر استافیلوکوکوس اورئوس و کلستریدیوم پرفریژنس.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Chemical composition and antibacterial properties of the essential oil of Salvia Chloroleuca Rech.F. & Allen in North Khorasan Province
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background & Objectives: salvia genus belongs to lamiaceae family that was used in ancient and its application in culinary, flavor cosmetics, food and drinking industries is important. in addition, this study compared with other areas of chemical compounds identified in the essential oil, essential oils are also antibacterial effect on gram-positive bacteria, gram-negative and anaerobic examined. Materials & Methods: Sample were collected And After drying at room temperature, samples extracted by method of water distillation, essential oils yield 0.4% was obtained, respectively. Connected components of essential oil with gas chromatography mass spectrometer (GC/MS) were studied .The antimicrobial effects of essential oils using special paper discs were transferred to culture bacteria inhibition zone was measured after the usual period showed the effect of the oil. Results: fifteen composition of the oil of salvia chloroleuca rech.f. & allen were characterized, representing 91% of the total components detected.The main constituents of the oil were identified as germacrene-D (22%), spathulenol (19.2), bicyclogermacrene (17.4%), β-Caryophyllene (9.47%) and Aromadendrene (6.49%). Also essential oil have antimicrobial effects against bacteria, Escherichia coli, Salmunella, Clostridium perfringens, and Staphylococcus aureus was investigated by using Disk diffusion drive The highest antibacterial effects of essential oils on Staphylococcus aureus and Clostridium perfringens strains was observed. Conclusion: bicyclogermacrene and spathulenol are inrestigated in the essential oil of this study have Most Percent in comparison with the chemicals identified in other distinets. Antibacterial test results also are showed that it has no effect on Gram-negative bacteria, But that is effecte gram-positive bacteria such as Staphylococcus aureus and Clostridium perfringen .
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله احمد یدالهی | a yadollahi


علی فیروزنیا | a firouznia


قدیر رجب زاده | gh rajab zadeh



نشانی اینترنتی http://journal.nkums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-391&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/192/article-192-320332.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم پایه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات