شیلات، جلد ۷۷، شماره ۲، صفحات ۱۳۵-۱۴۶

عنوان فارسی بررسی شاخص های رشد و تغذیه، آسیب شناسی بافت روده و خون شناسی بچه ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (<i>Oncorhynchus mykiss</i>) تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه (<i>Satureja hortensis</i>)
چکیده فارسی مقاله استفاده از عصاره‌های گیاهی به‌عنوان افزودنی تغذیه‌ای در صنعت آبزی‌پروری، باعث افزایش مقاومت آبزیان در برابر عوامل عفونی می‌شود و در عین حال به‌عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌های سنتی، سیستم ایمنی و رشد ماهیان را تحت پوشش قرار می‌دهد. مطالعه حاضر برای بررسی اثرات رژیم غذایی حاوی عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه (Satureja hortensis) بر عملکرد رشد، پارمتر‌های خونی و آسیب‌شناسی بافت روده بچه‌ماهی قزل­آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) طراحی گردید. بدین‌منظور، 240 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن 0/02±2/02 گرم به‌صورت یک طرح کاملا تصادفی در 4 گروه آزمایشی با سه تکرار به‌مدت 6 هفته با جیره­ هایی شامل یک گروه شاهد و سه تیمار حاوی غلظت­ های 0/1 (تیمار یک)، 0/5 (تیمار دو) و 1 (تیمار سه) درصد عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه تغذیه شدند. نتایج نشان داد که شاخص­ های عملکرد رشد شامل وزن نهایی و افزایش وزن بدن و ضریب رشد ویژه در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی 1 درصد عصاره به‌طور معنی­ داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. همچنین، تعداد سلول‌های سفید و قرمز خون و شاخص­های خونی مانند میزان هماتوکریت در تیمارهای تغذیه شده با عصاره مرزه افزایش یافت (0/05>P). استفاده از عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه در جیره غذایی بچه‌ماهیان قزل ­آلای رنگین‌کمان در هیچ یک از گروه­ ها تأثیرات منفی مانند واکنش ­های التهابی یا تخریبی بر قسمت انتهایی بافت روده بچه ماهیان نداشت. در مجموع، نتایج نشان داد که تغذیه با یک درصد عصاره هیدروالکلی مرزه در جیره غذایی می‌تواند به بهبود سلامت و رشد بهتر بچه‌ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان کمک کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گیاه مرزه،قزل آلای رنگین‌کمان،عملکرد رشد،پارامترهای خون شناسی،بافت روده،

عنوان انگلیسی Investigation of growth and nutritional indices, histopathology of the intestine, and hematological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry fed with different levels of hydroalcoholic extract of Savory (Satureja hortensis)
چکیده انگلیسی مقاله Using herbal extracts as nutritional additives in aquaculture industry increases the resistance of fish to infectious agents while also providing a substitute for traditional antibiotics, enhancing the immune system, and promoting the growth of fish. The present experiments were designed to investigate the effects of a diet containing hydroalcoholic extract of savory (Satureja hortensis) on the growth performance, hematological parameters, and histopathology of the intestine in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. For this purpose, 240 rainbow trout fry with an average weight of 2.02 ± 0.02 grs were randomly distributed into 4 experimental groups with three replicates and fed diets containing concentrations of 0 (control), 0.1%, 0.5%, and 1% hydroalcoholic extract of savory for 6 weeks. The results showed that growth performance indices including final weight, body weight gain, and specific growth rate significantly increased in the group fed with a diet containing 1% extract compared to the control group. Additionally, the number of white and red blood cells, and hematocrit levels increased in the groups fed with savory extract (P<0.05). The use of hydroalcoholic extract of savory in the diet of rainbow trout fry had no negative effect on the distal intestine tissue of the fish in all groups. Overall, the results indicated that feeding with 1% hydroalcoholic extract of savory in the diet could improve the health and better growth of rainbow trout fry.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله گیاه مرزه,قزل آلای رنگین‌کمان,عملکرد رشد,پارامترهای خون شناسی,بافت روده

نویسندگان مقاله محمد میرزایی |
کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

عبدالمجید حاجی مرادلو |
استاد گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

علی جافر نوده |
دانش آموختة دکتری گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

مرضیه ابوالفتحی |
دانش آموختة دکتری گروه شیلات، دانشکدة علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران


نشانی اینترنتی https://jfisheries.ut.ac.ir/article_97550_b614bbae68ceff6e072963edfda6fff6.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات