تحقیقات نظام سلامت، جلد ۲۰، شماره ۲، صفحات ۱۶۰-۱۶۸

عنوان فارسی ارتباط منابع رژیمی پروتئین‌های گیاهی با علایم میگرن: یک مطالعه مورد- شاهدی در بین بزرگسالان ایرانی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: میگرن با حملات مکرر سردردهای ناتوان‌کننده و اغلب با اختلالات حسی و حرکتی مشخص می‌شود. اگرچه تظاهرات بالینی این بیماری تحت تأثیر رژیم غذایی قرار دارد، با این حال ارتباط گروه‌های غذایی از جمله حبوبات و مغزیجات با میگرن شناسایی نشده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه مصرف حبوبات و مغزیجات در بیماران مبتلا به میگرن و افراد سالم و بررسی ارتباط مصرف آن‌ها با میگرن انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه، 140 بیمار مبتلا به میگرن و 230 فرد سالم همسان‌سازی شده از نظر سنی شرکت کردند. دریافت‌های غذایی با استفاده از پرسش‌نامه نیمه کمی بسامد خوراکی (Food Frequency Questionnaire یا FFQ) مورد ارزیابی قرار گرفت. ویژگی‌های سردردهای میگرنی و نتیجه سردرد روزانه (Headache daily result یا HDR) نیز با استفاده از مقیاس آنالوگ دیداری (Visual analogue scale یا VAS) بررسی گردید.
یافته‌ها: یافته‌ها حاکی از مصرف کمتر حبوبات و نه مغزیجات در بیماران بود. پس از کنترل عوامل مخدوش‌کننده بالقوه، بیماران در بالاترین سهک مصرف حبوبات، 9/2 برابر احتمال میگرن شدیدتر [16/8-03/1 = Confidence interval (CI) 95 درصد، 35/0 = Odds ratio (OR] و 65 درصد احتمال کمتری برای تکرر حملات میگرن داشتند (97/0-13/0 = CI 95 درصد، 35/0 = OR). مصرف بالاتر مغزیجات نیز با 63 درصد احتمال کمتر بروز سردردهای طولانی مدت (99/0-14/0 = CI 95 درصد، 37/0 = OR) و 69 درصد احتمال کمتر HDR در بیماران همراه بود.
نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان دهنده ارتباط مصرف حبوبات با شدت بیشتر و دفعات کمتر حملات میگرنی می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله حبوبات، پروتئین‌های گیاهی، میگرن، بزرگسال

عنوان انگلیسی The Association between Plant Protein Sources and Migraine Symptoms: A Case-Control Study among Iranian Adults
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Migraine is characterized by frequent attacks of debilitating headaches, often accompanied by sensory and motor disturbances. Although the clinical manifestations of migraine are influenced by diet, the relationship between food groups such as legumes and nuts with migraine has not been identified. The present study was conducted to compare the consumption of legumes and nuts among patients with migraine and healthy individuals and to investigate the relationship between their consumption and migraine.
Methods: This study included 140 patients with migraine and 230 age-matched healthy individuals. Food intake was assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). The characteristics of migraine headaches and the headache daily result (HDR) were also evaluated using the visual analogue scale (VAS).
Findings: Patients with migraine consumed fewer legumes, not nuts. After adjusting for potential confounders, patients with the highest tertile legume intake were found to have a 2.9 times higher risk of severe migraines [odds ratio (OR): 2.90, 95% confidence interval (CI): 1.03-8.16] and a 65% reduced chance of experiencing recurrent migraines (OR: 0.35, 95% CI: 0.13-0.97). Patients who consumed more nuts had a 63% reduced likelihood of experiencing long-term headaches (OR: 0.37, 95% CI: 0.14-0.99) and a 69% reduced risk of HDR.
Conclusion: Our findings indicated that higher consumption of legumes was associated with increased intensity and decreased frequency of migraine attacks.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Legumes, Plant proteins, Migraine, Adult

نویسندگان مقاله فاطمه نواب | Fatemeh Navab
Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
کارشناس ارشد، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

ارغوان بلالی | Arghavan Balali
Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
کارشناس ارشد، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

فریبرز خوروش | Fariborz Khorvash
Professor, Isfahan Neurosciences Research Center, Alzahra Hospital, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استاد، مرکز تحقیقات علوم اعصاب اصفهان، بیمارستان الزهرا (س)، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

غلامرضا عسکری | Gholamreza Askari
Associate Professor, Nutrition and Food Security Research Centre AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده‌ تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-745-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه و صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات