پژوهش در پزشکی، جلد ۴۰، شماره ۳، صفحات ۱۰۹-۱۱۷

عنوان فارسی مخمر غنی شده با سلنیوم: منبع مناسب سلنیوم برای اهداف غنی‏سازی مواد غذایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: دریافت کافی سلنیوم با توجه به ‏نقش بسزایی آن در اعمال حیاتی بدن و پیشگیری از بروز بسیاری از سرطان‏ها حائز اهمیت می‏باشد. باتوجه به رشد جمعیت و فرسایش خاک کمبود دریافت کافی روزانه سلنیوم از دغدغه‏های بشر می‏باشد. مخمر غنی شده با سلنیوم به عنوان یک مکمل غذایی مناسب سلنیوم که غنی از شکل آلی سلنیوم با قابلیت دسترسی زیستی بالا بوده و شکل غذایی سلنیوم (سلنومتیونین) را تقلید می‏کند،امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته شده است. هدف از این مطالعه مروری بررسی ویژگیهای سلامت بخش مخمر غنی شده با سلنیوم‏ در غنی‏سازی گروه‏های مختلف مواد غذایی جهت جبران کمبود دریافت کافی روزانه سلنیوم، فرآیند تولید و متغیرهای تاثیرگذار در تولید آن، گونه شناسی سلنیوم، زیست‏فراهمی، پایداری و ایمنی مخمر غنی شده می‏باشد. مواد و روش‏ها: مقاله مروری حاضر با استفاده از جستجوی الکترونیکی کلمه‌های کلیدی سلینوم، مخمر غنی شده، تولید، زیست فراهمی،ایمنی و پایداری همچنین مطالعات سلولی، حیوانی، انسانی و بیوتکنولوژیکی مرتبط با موضوع مقاله در بین 97 مقاله کامل انگلیسیISI از سال 1983 تا 2014 انجام گردید. انتخاب مقالات بر اساس ارتباط موضوعی آن‌ها با هدف این مقاله مروری انجام گردیده است. از متدولوژی و یافته‌های تمامی مقالات واجد شرایط استفاده شد. بحث و نتیجه گیری:با توجه به قابلیت کاربردی مخمر غنی شده در غنی‏سازی گروه‏های مختلف غذایی، مخمر غنی شده با سلنیوم می‏تواند به عنوان پیش‏ساز برای سنتز سلنوپروئین‏ها و آنتی‏ژن ضد‏سرطان در انسان عمل کند.مطابق تاییدیهFDA مخمر غنی شده با سلنیوم به عنوان یک افزودنی مجاز در گروه‏های مختلف غذایی جهت بهبود محتوی سلنیوم مواد غذایی شناخته شده است و مصرف آن به میزان 100 میکروگرم روز کاملا ایمن (safe) اعلام شده است. درنتیجه با توجه به کمبود سلنیوم در بسیاری از مناطق ایران، می‏توان از مخمر غنی شده با سلنیوم به منظور اهداف غنی‏سازی در جبران کمبود دریافت روزانه سلنیوم استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Selenium Enriched Yeast: Good Food Enrichment Sources
چکیده انگلیسی مقاله Background: Adequate dietary intake of Selenium (Se) with regard to crucial role in the body functions and prevention of risk of cancers is more important. According to growth of world populations and soil erode inadequate daily intake of Se is an noticeable man concerns. Selenium enriched yeast (Se-yeast) as a good food supplements of Se with high organic and bio-available form of Se which imitate the dietary form of it (selenomethionine) has been mentioned nowadays. This paper has been reviewed the beneficial health effects of Se-yeast in food enrichment in order to compensate inadequate dietary intake of Se, production process and its effective variables, Se-yeast specification, bioavailability, stability and safety. Material and methods: This review article has been prepared with electronic searching keywords of Se, Se-yeast, production process, food enrichment, bioavailability, stability, safety, also cellular, animal, human as well as biotechnological studies between 97 full text of English ISI articles from 1983 till 2014. The Selection of articles were conducted according to the relevance with the aim of this paper. Moreover., the methodology and findings of all eligible articles were used. Results and discussion: According to the applicable potential of Se-yeast in food fortification, it could be act as a precursor in synthesis of selenoproteins and anti-cancer antigens in body. Hense, Se-yeast has been authorized as an additive for enrichment of different food categories to improve Se content of foods by FAD. Therefore, According to GRAS approval intake of 100µg/d Se-yeast is completely safe. Generally, due to lack of Se in different parts of Iran, Se-yeast could be used in food-chain fortification to compensate lack of dietary intake of Se.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سعیده اسمعیلی | saeideh esmaeili
department of food technology research, national nutrition and food technology research institute, shahid beheshti university of medical sciences, p.o. box. 19395-4741, tehran, iran.
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی.
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

حسین داودی | hossain davoodi
cancer research institute, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran
مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

کیانوش خسروی دارانی | kianoush khosravi darani
department of food technology research, national nutrition and food technology research institute, shahid beheshti university of medical sciences, p.o. box. 19395-4741, tehran, iran.
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی.
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

سارا سهراب وندی | sara sohrabvandi
department of food technology research, national nutrition and food technology research institute, shahid beheshti university of medical sciences, p.o. box. 19395-4741, tehran, iran.
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی.
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور


نشانی اینترنتی http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2331-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/17/article-17-313900.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوتکنولوژی
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات