این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های جغرافیای طبیعی، جلد ۲۰۰۸، شماره ۰۷، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Modeling the Thermal Adapability of the Olive (Olea europaea L.) In Iran
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Temperature is the most important environmental factor that affects flowering and fruiting. The temperatures induce reproduction and cause damaging to tree or its crop.This paper analyzed daily minimum temperatures 0.0oC, and maximum temperatures 12.5 oC from october 1 to may 31 at nine sites in olive producing and cultivating regions, and one control station, using thermal adaptability model. To determine the probability of high temperature damage during flowering within each region, temperatures equal to or higher than 37.8 oC were considered. To determine damage produced by last frost, temperature equal to or below 0 oC that occurred during flowering within each region, was considered. The model has introduced indicates that Shiraz, Manjil, Gorgan, Gonbad and Sarpol zohab stations show Temperature patern similar to olive producing regions. Keywords: Temperature; Damage index; Vernalization; Olive, Iran.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین محمدی |
دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

علی اصغر زینانلو | ali asghar
استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

علی اصغر روشن | ali asghar
دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه تهران و عضو هیات علمی دانشگاه امام حسین ع تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه جامع امام حسین (Imam hosseyn university)


نشانی اینترنتی http://jphgr.ut.ac.ir/article_26905_0f34d7f740e0bf0a6e09fe8befe5c5e2.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1375/article-1375-312374.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات