تحقیقات دام و طیور، جلد ۳، شماره ۲، صفحات ۵۷-۶۹

عنوان فارسی اثر تغذیه اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع قبل از زایش بر عملکرد تولیدی و فراسنجه‌های خونی گاوهای شیرده هلشتاین چند بار زایش کرده
چکیده فارسی مقاله این آزمایش برای بررسی اثر تغذیه منابع مختلف چربی (پروفایل اسید چرب) در دوره­ آماده به زایش بر روی عملکرد تولیدی و ترکیبات شیرو فراسنجه‌های خونی در گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد. 15 رأس گاو آبستن هلشتاینکه حدود 30 روز به زایش آن­ها باقی مانده بود انتخاب و در سه گروه 5 رأسی به صورت تصادفی توزیع شدند و با 3 جیره­ی غذایی که از لحاظ مقدار پروتئین یکسان ولی از لحاظ منبع انرژی متفاوت بودند، در دوره آماده به زایش تغذیه گردیدند. جیره­ی اول جیره بدون مکمل چربی(1)، جیره­ی دوم همراه با مکمل پودر چربی(اسیدهای چرب اشباع) (2) و جیره­ی سوم همراه با دانه­ی سویای حرارت داده شده (اسیدهای چرب غیر اشباع) (3) بود. بعد زایش همه گاوها از یک جیره یکسان تغذیه شدند. برای بررسی عملکرد گاوها، تولید و ترکیبات شیر، ماده خشک مصرفی، نمره بدنی گاوها اندازه­گیری گردیدند. همچنین نمونه خون در روزهای 21-،14- ،7- ، 1، 7، 14 و 21 مربوط به زایش گرفته شد. ماده خشک مصرفی و نمره بدنی تحت تأثیر مکمل­ چربی قرار نگرفتند. گاوهای که ازجیره­های همراه با مکمل چربی تغذیه شده بودند در مقایسه با گروه شاهد؛ تولید شیر، مقدار پروتئین، مقدار شیر تصحیح شده بر اساس چربی 5/3 و 4 درصد، مقدار چربی، لاکتوز و پروتئین تولیدی بالاتری داشتند. اما، درصد پروتئین و درصد لاکتوز شیر در گروه شاهد نسبت به دو گروه دیگر به طور معنی­داری بالاتر بود. غلظت گلوکز و کلسترول پلاسما در روز زایش و کلسترول در بعد زایش در گروه 3 نسبت به گروه 2 بالاتر بود. همچنین در بعد زایش غلظت گلوکز در گروه یک نسبت به گروه دو به طور معنی­داری بالاتر بود.نتایج نشان می­دهند که مکمل‌سازی پودر چربی محافظت شده و دانه سویای حرارت داده شده در جیره گاوهای شیری در دوره آماده به زایش سبب افزایش تولید شیر می­شوند، علاوه بر این،گاوهای تغذیه شده از جیره همراه با دانه سویای حرارت داده از وضعیت متابولیکی بهتری برخوردار بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of feeding saturated and unsaturated fatty acids in the prepartum period on milk production and blood parameters in multiparous Holstein lactating dairy cows
چکیده انگلیسی مقاله This study was carried out to determine the effect of different fatty acids (fatty acid profile) in close – up period on production performance, milk composition and blood parameters of lactating dairy cows. In this study, 15 Holstein cows were selected by the expected date of parturition (around 30 days before calving) and were randomly assigned in three groups with five cows. Three iso-nitrogenous diets differing in energy contents were fed in close up period. Experimental treatments were 1) control (without fat), 2) rumen-protected fat (RF) (saturated fatty acids) and 3) Roasted Soybean (RS) (unsaturated fatty acids). After calving, all cows were fed with similar diets. Cows’ performance, daily milk production, milk composition, dry matter intake, body condition score were recorded. Also blood samples were collected at 7 day intervals in -21, -14, -7, 1, 7, 14, 21 periods of calving. Dry matter intake and body condition score were not affected by fat supplementation. Corrected milk yield based on 3.5 and 4 percentage of fat and milk production, fat, lactose and protein production in cows that were fed fat diet were higher than control cows. But, the percentage of protein and lactose milk in the control group was higher than other groups. Glucose and cholesterol concentration in day of calving and cholesterol concentrate after calving in RS group was higher than RF group. Also glucose concentrate after calving in the control group was higher than RF group. The results indicate that rumen-protected fat and roasted soybean can be supplemented to dairy cows diet to increase milk production, Moreover, roasted soybean supplementation improve metabolic condition in dairy cows. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهدی گنج خانلو |


صادق هاشمی |


مهدی دهقان بنادکی | dehghan banadaki


ابوالفضل زالی |


حمید کهرام |



نشانی اینترنتی http://jlr.birjand.ac.ir/article_273_4a25407c13540a0a3a3c17b1d0099929.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/2429/article-2429-308598.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات