دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۳، شماره ۴، صفحات ۲۴۵-۲۶۴

عنوان فارسی اثر گچ و کوکوپیت بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و رشد اسفناج در کشت هیدروپونیک در شرایط شور و غیرشور
چکیده فارسی مقاله این پژوهش برای بررسی اثر گچ (CaSO4.2H2O)، کوکوپیت و شوری سدیم کلرید بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و رشد اسفناج رقم ویروفلی انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل 2×2×4 و در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل گچ در چهار سطح صفر، 3، 9 و 27 درصد (جرمی:جرمی)، شوری در دو سطح صفر و 110 میلی‌مولار سدیم کلرید در محلول غذایی و کوکوپیت سری‌لانکا در دو سطح صفر و 15 درصد (جرمی:جرمی) بودند. اثر گچ بر ویژگی‌های موردِمطالعه به سطح گچ، کوکوپیت و شوری بستگی داشت. مصرف 3 درصد گچ بر ماده خشک ریشه و شاخساره، ارتفاع گیاه و تعداد برگ اثر معنادار نداشت. مصرف 9 و 27 درصد گچ این ویژگی‌ها را برخلاف انتظار در هر دو شرایط شور و غیرشور به‌طور معنادار کاهش داد. اثر شوری بر ویژگی‌های موردِمطالعه در شرایط با و بدون کوکوپیت متفاوت بود. اثر کوکوپیت بر تمام ویژگی‌های موردِمطالعه معنادار بود اما نحوه اثر آن به سطح شوری و گچ بستگی داشت. حساسیت ریشه گیاه اسفناج به تنش شوری سدیم کلرید بیشتر از شاخساره بود. استفاده از کوکوپیت در بستر پرلیت، برای کشت هیدروپونیک گیاه اسفناج توصیه نشد. در تیمارهای دارای کوکوپیت، سطوح بالای گچ با افزایش شوری، باعث کاهش ماده خشک ریشه و شاخساره، ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص کلروفیل برگ و فلورسانس کلروفیل برگ شد. انجام پژوهش‌های بیشتر با سطوح کمتر گچ و کوکوپیت، غلظت کمتر کلسیم و سولفات در محلول غذایی و استفاده از کوکوپیت‌های دیگر در شرایط شور و غیرشور پیشنهاد می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسفناج، پرلیت، شوری، کوکوپیت، گچ، هیدروپونیک،

عنوان انگلیسی Effects of Gypsum and Cocopeat on Some Physiological Characteristics and Growth of Spinach in Hydroponics Culture under Saline and Non-saline Conditions
چکیده انگلیسی مقاله This research was carried out to investigate effects of gypsum, cocopeat, and NaCl salinity on some physiological and growth characteristics of spinach cv. Virofly. The experiment was conducted in a factorial combination based on a CRD with three replications in greenhouse conditions. The experimental factors were: gypsum at four levels (0, 3, 9, and 27%), NaCl salinity at two levels (0 and 110 mM), and cocopeat at two levels (0 and 15%). The effect of gypsum on studied characteristics depended on the level of gypsum, cocopeat, and salinity. The use of 3% gypsum had no significant effect on root and shoot dry matters, plant height, and leaves number. Unexpectedly, use of 9 and 27% gypsum significantly reduced these characteristics under saline and non-saline conditions. The effect of salinity on studied characteristics was different regardless of presence or absence of cocopeat. The effect of cocopeat was significant on all studied characteristics, but its effect depended on the level of salinity and gypsum. The sensitivity of spinach plant root to NaCl salinity stress was greater than shoot. The use of cocopeat in perlite medium is not recommended for hydroponic cultivation of spinach. In treatments with cocopeat, high levels of gypsum decreased root and shoot dry matters, plant height, leaves number, leaf chlorophyll index, and leaf chlorophyll fluorescence. It is suggested to conduct more investigations with lower levels of gypsum, lower concentrations of calcium and sulfate in the nutrient solution, and application of other types of cocopeats under saline and non-saline conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسفناج, پرلیت, شوری, کوکوپیت, گچ, هیدروپونیک

نویسندگان مقاله نصر ت اله نجفی |
استاد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

سجاد علمی |
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شاهین اوستان |
استاد گروه علوم و مهندسی خاک - دانشگاه تبریز

علی لطف الهی |
کارشناس آزمایشگاه، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_17415_d7eba8ef664e6e5b93481fd21066e07b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات