این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 23 مهر 1404
تحقیقات تولیدات دامی
، جلد ۱۲، شماره ۳، صفحات ۴۹-۶۳
عنوان فارسی
اثر سطوح مختلف پودر دانه رازیانه و سیاهدانه بر فراسنجه های تخمیر شکمبه و جمعیت پروتوزا گوسفندان سنجابی به روش برون تنی و درون تنی
چکیده فارسی مقاله
مطالعه حاضر در قالب دو آزمایش به روش برونتنی و درونتنی طراحی و اجرا شد. در آزمایش اول (درونتنی)، تعداد 18 رأس بره چهار تا شش ماهه نژاد سنجابی با میانگین وزن 7/6±8/30 کیلوگرم بهطور تصادفی به سه گروه با شش تکرار تقسیم شدند. تیمارها شامل: گروه شاهد (جیره پایه حاوی 65 درصد کنسانتره و 35 درصد علوفه بدون افزودنی)، گروه رازیانه (جیره پایه بهعلاوه 20 گرم رازیانه در کیلوگرم کنسانتره) و گروه سیاهدانه (جیره پایه بهعلاوه 20 گرم سیاهدانه در کیلوگرم کنسانتره) بودند. در آزمایش دوم (برونتنی)، سطوح صفر، 5، 25 و 50 میلیگرم از پودر گیاه رازیانه و سیاهدانه به شیرابه شکمبه جمعآوری شده از شش رأس بره نژاد سنجابی (گروه شاهد آزمایش اول) افزوده شد. شیرابه شکمبه در هر دو آزمایش از راه لوله مری گرفته شد. تولید گاز، pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی، کل اسیدهای چرب فرار، قابلیت هضم آزمایشگاهی و درونتنی ماده آلی و شمارش پروتوزوا اندازهگیری شد. در آزمایش درونتنی، همه جمعیتهای پروتوزوایی مطالعه شده در گروههای تیمار شده با رازیانه و سیاهدانه کاهش یافت (05/0
P
˂). در آزمایش برونتنی، افزودن دانه رازیانه سبب کاهش قابل توجهی در تولید گاز شد (0001/0
P
˂) و میزان ماده آلی تجزیه شده و مقدار توده میکروبی در سطوح 25 و 50 میلیگرم رازیانه در مقایسه با گروه شاهد کمتر بود (05/0
P
˂). غلظت نیتروژن آمونیاکی در همه سطوح سیاهدانه و در سطح 50 میلیگرم رازیانه، کاهش معنیداری در مقایسه با گروه شاهد داشت (05/0
P
˂). جمعیت پروتوزوای کل و زیرخانواده انتودینینه تحت تأثیر هر دو تیمار رازیانه و سیاهدانه در شرایط آزمایشگاهی کاهش چشمگیری داشت (0001/0
P
˂). نتایج این مطالعه نشان داد که دانه سیاهدانه و رازیانه اثر ضدپروتوزوایی داشته و میتوانند سبب کاهش جمعیتهای مختلف پروتوزوایی هم در شرایط درونتنی و هم برونتنی شوند. سطوح پایین رازیانه با تأثیر بر روند تخمیر شکمبه و کاهش تولید گاز میتوانند سبب بهبود بازدهی تخمیر از راه افزایش ماده آلی تجزیه شده شوند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسیدهای چرب فرار، پروتوزوا، شیرابه شکمبه، نیتروژن آمونیاکی،
عنوان انگلیسی
Effect of different levels of Foeniculum vulgare and Nigella sativa powder on rumen fermentation parameters and protozoa population of Sanjabi sheep by in vitro and in vivo methods
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction:
Rumen fermentation manipulation aims to maximize the feed efficiency and increase the usefulness of rearing ruminants; in simpler words, the goal of rumen manipulation is to increase processes in rumen fermentation that are beneficial for the host animal and to reduce, change, or eliminate inefficient or harmful processes in rumen fermentation. In this regard, trying to use natural products such as medicinal plants has been widely accepted. The desire and demand of consumers to use healthy meat and livestock products has increased the research to search for natural compounds and additives of plant origin that are beneficial for animal health. The positive effects of medicinal plants on the process of microbial fermentation and reduction of greenhouse gases through their active compounds (such as anthole in fennel or thymoquinone in black seed) have been shown. The present study was designed in two experiments to evaluate the effect of different levels of
Foeniculum vulgare
and
Nigella sativa
powder on rumen fermentation parameters and protozoa population of Sanjabi sheep by
in vitro
and
in vivo
methods.
Materials and methods:
The present study was designed and carried out in two experiments,
in vitro
and
in vivo
. In the first experiment (
in vitro
), 18 Sanjabi lambs (four to six months of age) with an average weight of 30.8 ± 6.7 kg were randomly divided into three groups with six replicates. Treatments included: control (basal diet without additives), fennel (basal diet plus 20 grams of fennel per kilogram of concentrate), and black seed group (basal diet plus 20 grams of black seed per kilogram of concentrate). In the second experiment (
in
vitro
), 0, 5, 25, and 50 mg of fennel and black seed powder were added to the rumen liquor collected from six Sanjabi lambs (the control group of the first experiment). In both experiments, rumen liquor was taken through the esophageal tube. Gas production, pH, ammonia nitrogen concentration, total volatile fatty acids,
in vitro
digestibility of organic matter, and protozoa count were measured. In the
in vivo
experiment, the amount of excrement of sheep was measured by installing nets under the boxes of the animals. Data analysis was done using SAS statistical software. The normality of the counting data (population of protozoa) was first checked by a non-parametric Kolomogorov-Smirnov test and then analysis was done. The experimental design used in this research was completely randomized and for the first experiment, it was repeated measurements in time. Duncan's multiple range test was used to compare the mean of the treatments.
Results and discussion:
The results of the
in vivo
experiment showed that the use of fennel and black seed increased the amount of digested organic matter in the rumen significantly compared to the control (
P
<0.05). In the
in vivo
experiment, all studied protozoa populations decreased in all treatments (
P
<0.05). In the
in vitro
experiment, the addition of fennel caused a significant decrease in gas production (
P
˂0.0001), organic matter digestibility, and microbial mass at the levels of 25 and 50 mg compared to the control (
P
<0.05). Ammonia nitrogen concentration at all levels of black seed and the level of 50 mg of fennel had a significant decrease compared to the control (
P
<0.05). Total protozoa population and
Entodinium
spp. subfamily was affected by both fennel and black seed treatments
in vitro
and showed a significant decrease (
P
˂0.0001). The results of this study showed that black seed and fennel have anti-protozoa properties and can reduce different protozoa populations both
in vitro
and
in vivo
. Also, low levels of fennel can improve the fermentation efficiency by increasing the degraded organic matter and reducing gas production. In addition, the results obtained from this research showed that fennel and black seed medicinal plants had the potential to manipulate and change the process of rumen fermentation, and their anti-protozoal effects were evident and significant in both experiments. However, the effects of these plants on the fermentation process
in vitro
and
in vivo
did not follow the same process in most of the fermentation parameters, and
in vitro
results cannot be fully and reliably generalized to the conditions inside the rumen of live sheep.
Conclusions:
The levels of fennel and black seed used in this study can reduce different protozoa populations and improve the process of rumen fermentation, although more researches are needed with different levels of these herbs to get more results.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اسیدهای چرب فرار, پروتوزوا, شیرابه شکمبه, نیتروژن آمونیاکی
نویسندگان مقاله
سمیه میرزائی چشمه گچی |
دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی
محمد مهدی معینی |
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی
حسن خمیس آبادی |
استادیار، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
نشانی اینترنتی
https://ar.guilan.ac.ir/article_7389_63fd47f3b770caad4891eb8e1f41f01c.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات