این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش آب و خاک، جلد ۳۳، شماره ۴، صفحات ۱۸۵-۲۰۰

عنوان فارسی ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای باغ‌های لیمو رقم لیسبون و نارنگی رقم پرل شهرستان دزفول با روش‌های DRIS و DOP
چکیده فارسی مقاله هدف از این پژوهش، ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای باغ‌های لیمو لیسبون و نارنگی پرل شهرستان دزفول با استفاده از روش نظام تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) و شاخص انحراف از درصد بهینه (DOP) بود. بدین منظور، به صورت تصادفی 30 باغ لیمو رقم لیسبون و 30 باغ نارنگی رقم پرل از شهرستان دزفول انتخاب و نمونه‌های برگ از برگ‌های شاخه‌های غیربارده به صورت مرکب برداشت شد. نتایج نشان داد که برای باغ‌های لیمو لیسبون مقدار بهینه عناصر غذایی پر مصرف N، P، K، Ca و Mg به‌ترتیب 97/2، 11/0، 85/1، 88/3 و 17/0 درصد و عناصر کم مصرف Fe، Zn، Mn، Cu و B به‌ترتیب 5/200، 9/24، 9/23، 8/68 و 9/32 میلی‌گرم بر کیلوگرم و برای نارنگی پرل نیز مقدار بهینه غلظت عناصر غذایی پر مصرف N، P، K، Ca و Mg به‌ترتیب 97/2، 09/0، 57/1، 44/3 و 34/0 درصد و عناصر کم مصرف Fe، Zn، Mn، Cu و B به به‌ترتیب 2/167، 7/32، 1/26، 0/28 و 4/48 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد. مقایسه روش‌های DRIS و DOP نشان داد که آهن در باغ‌های لیمو لیسبون و بر در باغ‌های نارنگی پرل در هر دو روش منفی‌ترین شاخص بودند. براساس شاخص DRIS، اولویت‌بندی کلی عناصر پرمصرف و کم‌مصرف برای باغ‌های لیمو لیسبون Fe > N > B > K > Mn > Ca > Mg = P > Cu > Zn و برای باغ‌های نارنگی پرل B > Fe > K > Cu > N > Ca > Mg > Mn > Zn > P تعیین گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تغذیه گیاه، DOP، DRIS، عناصر غذایی، مرکبات،

عنوان انگلیسی Evaluating the Nutritional Status of Lisbon Lemon and Perl Tangerine gardens in Dezful Using DRIS and DOP Methods
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Citrus is an important fruit crop in Iran. One of the main reasons for decreasing yield of these plants, in addition to moisture stress, is their unbalanced nutrition, so nutrient balance is an important factor in increasing quantity and quality of crop production. In proper plant nutrition, each nutrient must not only be sufficiently available to the plant but also create a state of equilibrium, and observance of the ratio between the nutrients is of particular importance. Diagnosis and recommendation integrated system (DRIS), and deviation from optimum percentage (DOP) can be used as efficient methods to interpret the results of plant analysis and the nutritional diagnosis in crops and fruit trees. In the north of Khuzestan, due to the dense cultivation of trees and soil depletion of the plant's nutrients, it requires widespread use of fertilizers containing macro and micronutrients. The objective of this study was to determine the optimum level of the nutrients and evaluate the nutritional status of Lisbon lemon (Citrus lemon) and Perl tangerine (Citrus tangerina) in Dezful area using DRIS and DOP methods.
Methodology: 30 Lisbon lemon and 30 Perl tangerine gardens were randomly selected from citrus gardens in Dezful region in the south of Iran. Leaf samples as composite were collected from non-fruiting branches in late September 2015, and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, and B concentrations were determined. DRIS norms were achieved from the gardens with high-yielding. Then, DRIS and DOP indices for nutrients in the gardens with low-yielding, considering average yield, were calculated to evaluate nutrients balances and order of nutrient requirements. Sufficiency ranges of macro and micronutrients were derived by the DRIS method. The mean concentrations of nutrients in the high-yielding population were used as reference values to calculate DOP indices. Finally, nutritional balance index (NBI) was calculated for all nutrients.
Findings: The results showed that the optimum level of the nutrients in Lisbon lemon leaves were 2.97, 0.11, 1.85, 3.88 and 0.17% for N, P, K, Ca, Mg, and 200.5, 24.9, 23.9, 68.8, 32.9 mg kg-1 for Fe, Zn, Mn, Cu, and B, respectively. Also, the optimum level of these nutrients in Perl tangerine leaves were 2.97, 0.09, 1.57, 3.44, and 0.34% for N, P, K, Ca, Mg, and 167.2, 32.7, 26.1, 28.0, 48.4 mg kg-1 for Fe, Zn, Mn, Cu, and B, respectively. DRIS-derived sufficiency ranges in Lisbon lemon (Citrus lemon) were 1.7-4.2, 0.08-0.14, 1.2-2.5, 3.2-4.5, 0.13- 0.2% for N, P, K, Ca, Mg, and 126.5-274.6, 20.7-29.2, 25.1-112.5, 16.4-31.5, 9.8-56.1 mg/kg for Fe, Mn, Zn, Cu, B, respectively, and also in Perl tangerine (Citrus tangerina) were 1.7-4.2, 0.07-0.12, 1.1-2.1, 2.6-4.2, 4.2-5.0, and 0.6-0.9% for N, P, K, Ca, Mg, and 117.1-217.5, 18.1-47.4, 5.2-50.1, 19.6-32.5, and 22.1-74.7.1 mg/kg for Fe, Mn, Zn, Cu, B, respectively. A comparison of the DRIS method with the DOP showed that Iron for Lisbon lemon and Boron for Perl tangerine gardens had the most negative index values. According to the DRIS index, priorities on the macro and micronutrients were determined for Lisbon lemon as Fe > N > B > K >Mn> Ca > Mg = P > Cu > Zn and for Perl tangerine as B > Fe > K > Cu > N > Ca > Mg >Mn> Zn > P. Based on DOP index, priorities on the macro and micronutrients were determined for Lisbon lemon as Fe > K > B > Cu > Mn > Ca > N > P > Mg > Zn and Perl tangerine as B > Zn > Fe > N > Mn > P > K > Mg > Ca > Cu. However, priorities on the nutrients were different in DRIS and DOP methods for both gardens except for the first priority. The efficiency of DRIS and DOP methods of this study compared to previous research on the priority of certain nutrients can be related to plant nutrition management, plant type, and climatic conditions of the study area.
Conclusion: In general, nitrogen and potassium were the most deficient for both gardens, and among the micronutrients Iron and boron had the highest deficiency for both gardens. Overall, nitrogen, potassium, iron, boron, and priority nutrients should be given special attention to their nutrition.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تغذیه گیاه, DOP, DRIS, عناصر غذایی, مرکبات

نویسندگان مقاله سلمان میرزایی |
دانش آموخته دکتری علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

میرحسن رسولی صدقیانی |
استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

ناصر میران |
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران


نشانی اینترنتی https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_15760_46e016c21f31bf81965c4c04f99d3840.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات