این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering، جلد ۴۱، شماره ۹، صفحات ۳۲۰۴-۳۲۱۳

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Optimizing Parameters for Bio-Hydrogen Production from Mixed Culture and Food Wastewater
چکیده انگلیسی مقاله In this research, Rice Boiling Wastewater (RBW) has been used as inexpensive food wastewater for bio-hydrogen production by dark fermentation. The effective parameters such as temperature, pH, time reaction, and substrate concentration have been optimized.  The 2k-1 factorial design method and response surface methodology were used to optimize the best reaction conditions. According to the results, under optimal conditions pH (6.240), temperature (35.090°C), sugar concentration (5.400 g/l), and fermentation time (36 h), the highest hydrogen production in the proposed theoretical model was obtained equal to 3.30 mol H2/mol glucose. The proposed theoretical model demonstrated a good agreement with the obtained experimental data.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله bio-hydrogen,optimal conditions,Sludge,rice boiling wastewater,dark fermentation

نویسندگان مقاله Shohreh Kamyab |
Department of Environment, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, I.R. IRAN

Seyed Ahmad Ataei |
Department of Chemical Engineering, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, I.R. IRAN

Masoumeh Tabatabaee |
Department of Chemistry, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, I.R. IRAN

Seyed Aolghasem Mirhosaini |
Department of Environment, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, I.R. IRAN


نشانی اینترنتی https://ijcce.ac.ir/article_696632_eb2035fd0148f7ca7b10b46dd8ec56a2.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات