|
پژوهش های اقتصادی ایران، جلد ۶، شماره ۱۸، صفحات ۱۴۱-۱۵۵
|
|
|
عنوان فارسی |
بی ثباتی تجارت (صادرات و واردات) محصولات کشاورزی در اقتصاد ایران (۱۳۶۰-۱۳۷۸) : تجزیه شاخص بی ثباتی کوپاک |
|
چکیده فارسی مقاله |
در این مقاله منابع بی ثباتی ارزش صادرات 26 محصول کشاورزی و منابع بی ثباتی ارزش واردات 22 محصول کشاورزی با استفاده از فرم تعدیل یافته شاخص بی ثباتی کوپاک، پیشنهادی پال و پال (1998، (Pal and Pal به بی ثباتی قیمت، بی ثباتی مقدار و بی ثباتی تاثیر متقابل قیمت و مقدار به صورت ضربی تجزیه شده است. برخی از یافته های مقاله حاضر حکایت از این دارد که انواع دانه های روغنی، انواع کرک ،خرمای تازه یا خشک، فندق تازه یا خشک ،ماهی و پوست از یک درجه بالای رقابت پذیری در بازارهای خارجی برخوردارند و در این کالاها بی ثباتی تاثیر متقابل اثر تقویتی بر بی ثباتی ارزش صادرات اعمال می کند. همچنین، جو، برنج نیمه سپید کرده، سبزیجات، گندم سخت ،زردچوبه، انواع فلفل خشک ،انواع گوشت ،کره، پنیر، شیر کالاهایی هستند که جانشین های نزدیکی در بازارهای داخلی ندارند. قانون تقاضا در مورد کلیه کالاهای ذکر شده صادق نیست و ضریب همبستگی بین قیمت و مقدار این کالاها مثبت است. دامنه نوسان شاخص بی ثباتی تاثیر متقابل قیمت و مقدار به و ارزش صادرات محصولات کشاورزی بیش از بی ثباتی ارزش و تاثیر متقابل قیمت و مقدار واردات این محصولات بوده، اما، دامنه نوسان شاخص های بی ثباتی قیمت و مقدار واردات بیش از صادرات محصولات کشاورزی بوده است. بر اساس یافته های این مطالعه پیشنهاد شده است که در سیاست های متنوع سازی صادرات به کالاهای دارای درجه بالای رقابت پذیری اهمیت خاصی داده شود و ساختار تولید داخلی برخی از محصولات به گونه ای تغییر داده شود که بتوان جایگزین واردات کرد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Agricultural Trade Instability in Iran (1981-1999): A Decomposition of Coppock Instability Measure |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In this paper, we decompose multiplicatively indices of value instability of agricultural exportable and importable products into price instability, quantity instability, and interactive instability. Indices of Iran’s agricultural trade instability correspond to 26 exportable and 22 importable. The period of analysis runs from 1981-1999. The main results of this paper are: - Iran’s agricultural exports and imports both vary in degree of instability. - In the cases of several exportable and importable , quantity instability has been the determining factor of value instability - On the average, exports have been subject to relatively higher price and value instability than imports, but imports have been subject to higher quantity instability than exports. The study also makes some recommendations to reduce instabilities and to increase competitiveness in Iran. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
|
|
نشانی اینترنتی |
http://ijer.atu.ac.ir/article_3878_707a31ab4834a846703a362220e321ff.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1356/article-1356-281956.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|