مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جلد ۵۱، شماره ۱، صفحات ۲۴-۲۷

عنوان فارسی بررسی تغییرات کارنیتین، کلسترول و تری گلیسرید در زنان باردار و غیرباردار
چکیده فارسی مقاله کارنیتین یک آمین نوع چهارم محلول در آب می باشد که دارای دو منشا برون زا و درون زا در بدن است. در این مطالعه با استفاده از روش اصلاح شده (1985) Segade میزان کارنیتین سرم در 50 زن باردار و 50 زن غیرباردار اندازه گیری شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در دوران بارداری میزان کارنیتین نسبت به دوران غیربارداری کاهش قابل ملاحظه ای دارد که بیشترین کاهش در سه ماهه اول و کمترین آن در سه ماهه دوم رخ می دهد. در حین پیشرفت حاملگی رابطه معکوسی نیز بین میزان کلسترول و تری گلیسرید با کارنیتین سرم وجود دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The study of serum Carnitine, Triglyceride and Cholesterol changes in pregnant and non-pregnant women
چکیده انگلیسی مقاله Carnitine is a water-soluble quaternary amine which increases the long-chain fatty acid metabolism by facilitation of their transport to the oxidation site (mitochondria). Carnitine most likely is present in all animal species, in many microorganisms, and in many plants. In this study, we determined the carnitine level of sera in pregnant and non-pregnant women by segade modified method. Average concentration of carnitine in the sera of fifty pregnant women was about 25/83 umol/I: First trimester-30.96 umol/I. Second trimester-29.11 umol/I. Third trimester-25.11 umol/I. concentration of cholesterol and triglyceride in the above-mentioned group was the following: Cholesterol: 258.84 mg/dl triglyceride: 267.02 mg/dl. The above values show that the carnitine level in sera of pregnant women decreases significantly and this decrease is tolerated well by pregnant women. According to our results, the serum carnitine concentration in pregnant women gradually decreases as gestation proceeds. So that the end of this period, is half of its concentration before conception. During pregnancy, there was an inverse correlation between carnitine level and that of cholesterol and triglycerides. Decrease in carnitine concentration and increase in cholesterol and triglyceride levels may be due to the following factors: 1) Increase in FFA oxidation in pregnancy. 2) Hormones. 3) Dilution of the blood. 4) Decrease in Fe storage in pregnant women.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهین زهرایی | m zahraei


صغری اکبرزاده مقدم | s akbar zadeh moghaddam



نشانی اینترنتی http://tumj.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-1745&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات